پاسخ به یک سؤال/
شهدای دفاع مقدس فرهنگ شهادت‌طلبی را از کجا دریافت کرده بودند؟

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمحسن مروجی طبسی، مدیر گروه فرق تشیع دانشگاه ادیان و مذاهب در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، بهترین الگو برای آموزش فرهنگ ایثار و شهادت به کودکان از خردسالی تا نوجوانی و جوانی را ائمه اطهار(ع) معرفی کرد و گفت:‌ نحوه رفتار امامان معصوم(ع) با فرزندانشان سرمشقی برای تربیت بی نظیر فرزندان از سوی والدین است.

وی ادامه داد: حضرت زهرا(س) در برابر ظلمی که به امام علی(ع) شد ایستادگی کردند و نهایتا به شهادت رسیدند. تمام این اتفاقات در برابر دیدگان حضرت زینب(س) و امام حسن(ع) و امام حسین(ع) افتاد و یک الگوی عملی برای مبارزه با ظلم حتی با بذل جان شدند.

حجت‌الاسلام طبسی حضور فرزندان در مجالس عزاداری سیدالشهدا(ع) را حائز اهمیت خواند و گفت: حضور در چنین فضایی گوش و چشم فرزندان را از کودکی با واژه شهادت و بذل جان در راه دفاع از آرمان‌ها آشنا می‌کند.

همزادپنداری برای شبیه شدن به یک شهید

وی انتخاب شهادت حضرت علی‌اصغر(ع) به عنوان شیرخوارگان حسینی و شهادت حضرت قاسم به عنوان روز نوجوان و ولادت حضرت علی اکبر(ع) به عنوان روز جوان را حرکتی ارزشمند برشمرد و اظهار کرد: این حرکت سبب الگوسازی و در نهایت همزاد‌پنداری می‌شود، به نحوی که کودک و نوجوان تلاش برای شبیه شدن در افکار، گفتار و رفتار به الگوی مورد نظر را می‌کند.

وی الگوسازی برای نوجوانان و جوانان را در جامعه کم رنگ ارزیابی و عنوان کرد: اگر چه طی سال‌های اخیر قدم‌هایی برداشته شده است اما به هیچ وجه این سطح از فعالیت برای الگوسازی نوجوانان و جوانان کافی نیست.

الگوسازی کنیم

حجت‌الاسلام طبسی به نقش اثرگذار هنرمندان در زمینه الگوسازی اشاره و عنوان کرد: شهادت مفهومی انسانی و الهی است که می‌تواند با استفاده از ابزار هنر به نوجوانان منتقل و سبب همراهی آنان با نقش‌های مورد نظر شود.

وی با تأکید بر اینکه تمام انتظارات نباید به سوی دستگاه‌های دولتی معطوف شود تصریح کرد: هیئت‌های مذهبی و انجمن‌های مردمی نیز می‌توانند عهده‌دار این مسئولیت شوند و فرهنگ شهادت و ایثار را با ابزار روز تبیین و به جریان زندگی روزمره نوجوانان و جوانان وارد کنند.

هنرمندان متعهد را دریابیم

حجت‌الاسلام طبسی اثرگذاری این انجمن‌ها را مستلزم بهره‌مندی از اساتید و نخبگان دانست و اظهار کرد: انتقال مفهوم ایثار و شهادت دارای ابعاد مهم و پیچیده‌ای است که باید به درستی و به صورت منسجم برای افراد تبیین شود، بدین منظور باید از نخبگان و فرهیختگان برای انتقال این معنا کمک گرفت. امروز نیاز به فعالیت هنرمندان متعهد و بچه هیئتی‌ها زیر نظر اساتید حوزه و دانشگاه داریم.

وی به نقش خانواده در انتقال فرهنگ ایثار و شهادت به فرزندان اشاره و عنوان کرد: شهدای هشت سال دفاع مقدس این فرهنگ والا را از جامعه خود دریافت نکرده بودند بلکه خانواده‌های متدین و دین مدار بودند که این افراد را با مفاهیم والای انسانی آشنا کردند.

فهم شهادت مستلزم غیرت دینی

حجت‌الاسلام طبسی لازمه فهم شهادت را داشتن غیرت دینی دانست و گفت: ماهواره‌ها و تهاجم فرهنگی در حال خشک کردن غیرت در وجود جوانان هستند. اگر این محبت به آب و خاک و اعتقادات دینی از بین برود نمی‌توان جایی برای آموزش فرهنگ ایثار و شهادت پیدا کرد.

وی سبک زندگی اسلامی را راه حل زندگی امروز دانست و گفت: این سبک از زندگی امر پیچیده ای نیست و تا سال‌های گذشته نیز در این کشور جریان داشت که نمود بارز آن در سال‌های دفاع مقدس به چشم می‌خورد، اما امروز ماهواره‌ها تا حدی سبک زندگی افراد را دچار بحران کرده‌اند.