با حضور آیت‌الله تسخیری و و وزیر ارشاد؛
همایش «بررسی تحولات جهان اسلام؛ فرصت‌ها و چالش‌های پیش رو» برگزار شد

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، همایش بررسی تحولات جهان اسلام فرصت‌ها و چالش‌های پیش رو، امروز، 24 آذر با حضور آیت‌الله تسخیری، مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، حجت‌الاسلام والمسلمین ابوترابی‌فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعیفن برگزار شد.
در ابتدای مراسم قهرمان سلیمانی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان اینکه ایران یک درصد جمعیت دنیا را دارد، گفت: ایران در موقعیت کنونی بیش از یک و نیم درصد تولید علم جهان را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: به مناسبت‌های مختلف دولت تلاش کرده به جریان تولید علم رونق ببخشد. یکی از کارهای صورت گرفته همین برگزاری هفته پژوهش است. نیاز به همکارانی اهل مطالعه و کشف و تلاش برای تحقق اهدافمان داریم. رویکردی که در سازمان برای هفته پژوهش تدوین شد رویکرد دانش بنیان بود برای این کار قریب به سه ماه کار فشرده انجام شد.
وی با بیان اینکه ملاحظات شخصی، گروهی و دسته‌ای در حوزه علم نداریم، گفت: ملاک صرفاً کار علمی و کارشناسی است. باید به یاد داشت که هیچ برنامه‌ای از نقص و خطا مبرا نیست ما هم حتما خطا داریم اما تلاش کرده‌ایم کارهایمان را بی حاشیه به پیش ببریم.

داشتن‌ها نه بودن‌ها، آسیبی برای کارهای پژوهشی است

بنابراین گزارش در ادامه مراسم ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تبریک هفته پژوهش گفت: یکی از فیلسوفان آلمانی کتابی دارد به نام داشتن یا بودن، در این کتاب نظریه‌ای را مطرح می‌کند که ملت‌های جهان از بودن به سمت داشتن حرکت می‌کنند در آنجا نویسنده یک نظریه‌ای دارد که در گذشته انسان‌ها به‌دنبال بودن می‌رفتند و در درون خودشان چشمه‌ای جوشان به وجود آوردند، اما مدت‌هاست بشر از بودن به سمت داشتن رفته است و احساس می‌کند با داشتن به کمال می‌رسند این اشتباهی است که بشر در یک مقطعی انجام داده و الان آسیب‌های آن را در دنیا می‌بینیم.
وی افزود: بودن نیازمند خلق گروه‌های تروریستی نیست. همه این مشکلات از داشتن شروع شده است؛ آدم‌ها به کسانی تبدیل شده‌اند که با داشتن‌شان تعریف می‌شود و این آسیبی است که در کار پژوهشی هم وجود دارد.
ابراهیمی با تصریح اینکه می‌خواهیم پژوهش‌های سازمان را به سمت بودن هدایت کنیم، اظهار کرد: در حوزه روابط فرهنگی دو هدف مشخص وجود دارد؛ آیا هدف تأثیرگذاری است یا نتیجه کارها تأثیر می‌گذارد؟ سازمان فرهنگ این افتخار را دارد که مسیری را آغاز کرده تا بتواند کارهای پژوهشی انجام شود که یکی از کارها تدوین 61 جلد تاریخ شفاهی است.
در ادامه مراسم علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به موضوع همایش گفت: امام خمینی(ره) با حاکمیت سلطه به مصاف برخاست و بسیاری از معادلات را به هم ریخت؛ بیداری اسلامی، حرکت‌های اسلام‌خواهانه، اقتدار جمهوری اسلامی و محبوبیت آنها در ملت‌های مسلمان بیانگر همین مدعا است.
وی اظهار کرد: نظام سلطه تلاش می‌کند با موانع فراوان مسیر خیزش‌ها را منحرف کند و برای فراهم کردن زمینه پذیرش لیبرال دموکراسی تلاش می‌کند.
وی اظهار کرد: یکی از وظایف خطیر نمایندگان فرهنگی نظام، معرفی شایسته الگوهاست اکنون با ظهور گروه‌های تروریستی چون القاعده و داعش باید مراقبت کرد تا مسیر بیداری اسلامی منحرف نشود. در تحولات اخیر نظام بین‌الملل دو نکته مورد توجه است انتقال تدریجی قدرت از غرب به شرق و دوم انتقال قدرت از دولت‌ها به بازیگران غیر دولتی. این دو اتفاق مهم می‌تواند به مزیتی برای ایران آرمان‌خواه تبدیل شود.

مهم‌ترین فرصت نظام، کنترل تحولات با ابزارهای نرم است
جنتی ضمن اشاره به اینکه مهم‌ترین فرصت نظام در تحولات منطقه مدیریت و کنترل تحولات با ابزارهای نرم است، گفت: امروز استفاده از قدرت نظامی کارآیی خودش را از دست داده است آنچه که امروز امتیاز زیادی دارد استفاده از ظرفیت قدرت نرم در محیط بین‌المللی است. دیپلماسی فرهنگی نمونه بارز قدرت نرم است و هنگامی آغاز می‌شود که یک کشور با تمام قوا وارد صحنه شود و منافع ملی را به پیش ببرد.
وی ادامه داد: امروز قوی‌ترین کشورها ترجیح می‌دهند از شیوه‌های فرهنگی برای تأمین منافع خود استفاده کنند. پیشینه‌ تاریخی و تمدنی ایران در صورت همگرایی می‌تواند در راستای دیپلماسی فرهنگی به کار گرفته شود و در دستیابی به اهداف سیاست خارجی مؤثر باشد. جمهوری اسلامی ایران علاوه بر برخورداری از قدرت سخت توان تقویت قدرت نرم را دارا است؛ لذا باید بیش از هر چیز داشته‌های فرهنگی خود را بشناسیم به باور همه اهالی فرهنگ گلوله فقط قلب را می‌شکافد و حیات را می‌گیرد اما فرهنگ در جان و دل نفوذ می‌کند از این منظر دیپلماسی فرهنگی بر دیپلماسی سیاسی ارجعیت دارد.
وی با بیان اینکه جامعه هدف در دیپلماسی فرهنگی جوانان دیگر کشورها هستند، اظهار کرد: باید دیپلماسی فرهنگی افق برنامه‌های دولت را در دیگر کشورها پیش‌بینی کند. یکی از مهم‌ترین علل ناکامی دولت‌ها مقاومت در برابر اقدامات رسمی دیپلماتیک آنهاست. مصداق بارز آن ایستادگی ملت ایران در برابر تحریم‌ها و غیره است؛ دیپلماسی فرهنگی از لحن خصمانه و آمرانه به دور است. توجه به دیپلماسی فرهنگی از آنجا اهمیت افزون‌تری می‌یابد که دولت‌ها برای پیش برد اهداف خود به این دیپلماسی روی آورده‌اند. فرآیند انتقال ارزش‌ها از اولویت‌های ایالات متحده به‌شمار می‌رود؛ با جذب دانشجویان ایرانی در دانشگاه‌های آمریکا گروه نخبگان خواسته یا ناخواسته از فرهنگ آمریکای تأثیر می‌پذیرند.
وی افزود: از سوی دیگر ایران‌هراسی و شیعه‌هراسی چالشی مهم برای کارآمدی دیپلماسی ایران به شمار می‌آید. بهترین راه مقابله استفاده از قدرت نرم جمهوری اسلامی است  که خوشبختانه اقداماتی انجام گرفته از جمله ایجاد جامعة‌المصطفی(ص) العالمیة از اقدامات به جا و برجسته‌ای بود که ایران در راستای دیپلماسی فرهنگی انجام داده است. آنچه که باید منتقل شود طرز تفکر و شیوه اندیشیدن است.
بنابراین گزارش، سخنران بعدی مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابی‌فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی بود و با بیان اینکه بنیان‌گذار زمان‌شناس انقلاب با توجه به نقش مهم مردم‌سالاری برای تحقق شایسته‌سالاری و فراهم کردن زمینه تحقق این اصل محوری عقلانی و قرآنی نظام را بر این اساس درست کردند. مردم‌سالاری می‌تواند راه را برای انتخاب بهترین‌ها در راستای تحقق شایسته‌سالاری هموار کند و شاید تأکید آموزه‌های دینی بر این اصل کلیدی در راستای نزدیک شدن به این آرمان قرآن کریم باشد.

جایگاه رفیع ایران در جغرافیای سیاسی جهان
وی گفت: امروز جمهوری اسلامی به‌عنوان نماد بالنده پیوند دین و سیاست و تعریف مردم‌سالاری دینی از جایگاه رفیع و برجسته‌ای در جغرافیای سیاسی جهان برخوردار است؛ همانطور که رهبر معظم انقلاب اشاره داشتند جوانان تکفیری و تروریستی با نام اسلام را می‌توان حرکت مذبوحانه‌ای از نظام سلطه برای رویارویی با این اندیشه بالنده اسلامی تعریف کرد؛ هر چند چالش اصلی و محوری نظام ایران با نظام سلطه زیاده‌خواهی این نظام و سردمداران حاکمان آن است اما به‌عنوان یکی از تهدیدهایی که امروزه منطقه دینی اسلام با آن روبه‌روست مطرح است و می‌توان این تهدید را یک فرصت جدی برای اندیشه بالنده نظام تبدیل کرد. به تعبیر نظریه پردازان غربی جریان رادیکالیسم افراطی به نام اسلام خود از درون بیان کننده ضعف و ناتوانی خویش است.

چهره‌ سیاه تکفیر تبیین شود

ابوترابی فرد اظهار کرد:  در کنار اصل محوری شایسته‌سالاری که پویایی و تعالی نظام قطعاً متوقف بر تعالی این اصل است و هر نهاد و سازمانی برای رشد و پویایی خود راهی جز عمل به این آموزه‌های دینی ندارد؛ اصل عدالت‌محوری، جان آموزه‌های دین و قرآن و عترت است.
وی با بیان اینکه اگر حکومت را به معنای قضاوت بگیریم امکان تحقق یک قضاوت مبتنی بر عقل وجود ندارد مگر در پرتوی یک نظام سیاسی مقتدر امکان انجام آن فراهم می‌شود، گفت: رسالت نظام اسلامی آن است که راه را برای تعریف صحیح از مفهوم عدالت و فراهم کردن زمینه تحقق آن هموار کند. شایسته‌سالاری و مراجعه به آرای مردم ابزاری برای تحقق عدالت است. پرداختن به این مهم بر اساس اسناد بالادستی نظام و سیره امام خمینی(ره) و رهبری می‌تواند راه را برای تحقق اهداف و آرمان‌های نظام در دنیای اسلام و در سراسر گیتی هموار کند.
بنا بر این گزارش، آیت‌الله محمدعلی تسخیری، سخنران بعدی مراسم بود که با اشاره به ضرورت برنامه‌ریزی برای آینده، گفت: انسان باید برای آخرتش پیش‌بینی کند ولی به فکر آینده بودن مخصوص آخرت نیست، انسان باید همواره موضع خودش را مشخص کند.

بیداری، حرکت مبارکی بود
وی افزود: اصل و محور بحثمان بیداری اسلامی است، به رغم همه شکست‌هایی که از بیداری می‌بینیم مفهوم حرکت بیداری حرکت مبارکی بود و مورد تأکید خداوند است. معتقدم یکی از زمینه‌های پیروزی آینده بیداری اسلامی است.
آیت‌الله تسخیری اظهار کرد: نکته دیگر که ما را بیشتر امیدوار می‌کند، آگاهی علماست، به رغم حکومت‌های منحرف، مجموعه فقه اسلامی دو قطعنامه برای لزوم حرکت کشورهای اسلامی برای اجرای قانون‌های اسلامی در همه قسمت‌های زندگی صادر کرد.
وی عنوان کرد: مسئله دیگر که برای تصور یک آینده روشن‌تر برای جهان اسلام کمک می‌کند، مفتضح‌تر شدن رژیم‌های استکباری و ارتباطشان با رژیم صهیونیستی است.
آیت‌الله تسخیری گفت: امروز شاهد پیروزی عظیم انصارالله در یمن هستیم، امیدواریم این پیروزی‌ها روز به روز بیشتر شود و به آن مرحله اوج برسیم. بسیج نیروهای خودی مقتدر، گسترش فعالیت‌های مجازی، تقویت حرکت‌های نظامی، اقتصاد مقاومتی و همچنین تقویت ارتباطات با علما در دستور کار قرار گیرد.
بنا براین گزارش، در پایان این مراسم از سه مترجم خارجی برتر قرآن کریم به نام‌های علی قلی قراپی از هند مترجم قرآن به زبان انگلیسی، سلیمانی بای جی سو از چین مترجم قرآن به زبان چینی و گونزالیس بورنزا از اسپانیا مترجم قرآن به زبان اسپانیایی و همچنین و از 26 اثر پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تجلیل شد.