به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، وحدت مسلمانان از موضوعاتی است که از همان سالهای آغازین اسلام بارها مورد اشاره پیامبر بوده و در قرآن بر آن تأکید شده است. در واقع ایجاد وحدت فی نفسه یک ارزش اسلامی و یکی از وظایف مهم مسلمانان است به طوری که خداوند در آیه 103 سوره آل عمران آورده است: «واعتصموا بحبل الله جمیعاً ولاتفرقوا» یعنی همگی به ریسمان الهی چنگ زنید و متفرق نشوید. فراتر از این میتوان نمونههای مختلفی از تفرقه میان مسلمانان و ضررهایی که متوجه جهان اسلام شده است را بیان کرد؛ که این اتفاق حاصل بیتوجهی به دستورات اکید خداوند در قرآن و پیامبرش است. به هر حال آنچه میتواند از اختلافات کماهمیت میان فرق مختلف اسلامی بکاهد، حضور فعال نویسندگان و پژوهشگران به این حوزه است تا با تبیین ارزشهای واقعی اسلام و برجسته کردن نقاط مشترک فراوانی که در میان امتهای اسلامی وجود دارد بر وحدت و همدلی مسلمانان بیفزایند.
پایگاه اطلاعرسانی مجمعناشران (منانشر) سلسله گفتوگوهایی با موضوع نقش نویسندگان و پژوهشگران در وحدت بیشتر میان مسلمانان منتشر کرده است که برخی از آنها را در ادامه میخوانید.
ارزش کتاب برابر با ارزش پیامبران است/ ناشران بیشتر به سوددهی کتاب توجه می کنند تا رسالت آن
حجتالاسلام قادر فاضلی، مدیر انتشارات فضیلت علم در این باره از کمکاریهای مسئولان در ترویج و تبلیغ کتاب سخن میگوید. در طول تاریخ ثابت شده که مردم بیشترین تاثیر را از کتب آسمانی گرفتهاند. از میان همه وسایل و ابزار تاثیرگذار در زندگی جوامع مختلف، کتاب نقش مهمتر و تاثیرگذارتری داشته است. شاید به همین دلیل خداوند، پیامبران اولوالعزم را با کتاب به سوی امتشان روانه کرده است؛ در حالی که آنها میتوانستند تنها با معجزه و پند و اندرز مردم را به سوی پروردگار هدایت کنند. به همین جهت ارزش کتاب کمتر از پیامبران نیست و در طول تاریخ نیز ثابت شده که مردم بیشترین تاثیر را از کتب آسمانی گرفته اند.
وی همچنین معتقد است که تاثیرگذاری و اهمیت کتاب به قدری زیاد است که حتی بسیاری از دشمنان و فرقههای مختلف برای گمراه کردن مردم از آن استفاده کردهاند. به همین دلیل میتوان گفت کتاب در طول تاریخ در جریانهای مثبت و منفی نقش اصلی را ایفا کرده است.
مدیر انتشارات فضیلت علم همچنین نقش کتاب و نوشتهها را در موفقیت برنامههای رسانه ملی موثر دانست و گفت: کتاب به طور غیرمستقیم به تلویزیون و رسانه ملی مرتبط است. چون موفقیت بسیاری از برنامهها و فیلمها به ویژه در حوزه دین و مذهب، علاوه بر روایت وقایع و حوادث، به متن و کتاب آن مربوط میشود. بنابراین اگر برنامه یا فیلمی در رسانه ملی ماندگار میشود به خاطر متن و نوشته خوب آن است، اما متاسفانه اهمیت نقش کتاب در همین حد کم نیز به مردم اطلاعرسانی نشده است.
به عقیده وی، برای اینکه جوانان بیشتر با معارف و سیره پیامبر(ص) آشنا شوند باید آنها را از زیباییهای زندگی پیامبر آگاه کرد. مثلاً اهمیت دیدگاه رسول اکرم(ص) در زمینههای مختلف را برای آنها بیان کرد. وقتی جوانان احساس نیاز کرده و سخنان حق را بشنوند به آن علاقهمند و جذب میشوند.
حجتالاسلام فاضلی با گلایه از عملکرد رسانههای مختلف در بیتوجهی به کتاب و توجه به محصولات دیگر گفت: متاسفانه من نیز به عنوان یک ناشر از فضای نشر و تبلیغ کتاب راضی نیستم. دلیل آن هم این است که مردم هنوز اهمیت کتاب را درک نکردهاند. ناشران و نویسندگان نیز بدون توجه به رسالت کتاب تنها به دنبال نوشتن و انتشار آن هستند. همین روند مصرفگرایی و بازارزدگی در حوزه نشر اثر منفی گذاشته است.
وی افزود: اگر محتوای کتابی برای رشد جامعه بسیار موثر و مفید باشد، ناشر یا توزیع کننده ابتدا بازدهی اقتصادی و سود آن را در نظر میگیرند. البته من همه تقصیرها را به گردن آنها نمیاندازم، اما اگر آنها بر اساس رسالت کتاب کار میکردند، وضعیت جامعه نسبت به امروز خیلی بهتر بود.
این ناشر ادامه داد: من پیشنهاد میکنم برای بهبود این روند ابتدا ناشران و مولفان را به کار برای رسالت کتاب تشویق و تربیت کرد. برای مثال ارگانهای دولتی مانند وزارت ارشاد یا مجمع ناشران انقلاب اسلامی، برای آنها کلاسهای مختلف آموزشی ترتیب دهند تا کار در حوزه نشر و کتاب به جای اهداف اقتصادی بدل به یک رسالت شود.
شارلاتانیزم جهانی مانع وحدت کشور های اسلامی است
در همین رابطه، روحالله لک علیآبادی، مدیر انتشارات عطش وحدت و یکپارچگی جهان اسلام را بسیار مهم دانست و درباره دامهای فرهنگی کشورهای غربی گفت: نویسندگان باید با تولید آثاری در زمینه وحدت، اهمیت این موضوع را به مردم جامعه منتقل کنند.
به عقیده وی، یکی از مهمترین مسائل عصر حاضر در کشورهایی با حاکمیت اسلامی مانند ایران، وحدت جهان اسلام است. چون در حاکمیت اسلامی همه افراد اهمیت دارند و عیار آن را مشخص میکنند. با بررسی فضای سیاسی بینالملی به راحتی میتوان فهمید که صهیونیسم و امپریالیسم جهانی به دنبال تفرقهافکنی در کشورهای اسلامی هستند. اهل بیت(ع) نیز در جامعهای مختلف با گرایشهای فکری مختلف زندگی میکردند، ولی سعه صدر آنها باعث شده بود حتی خلفا نیز به آنها مراجعه کنند. کتاب نیز در کنار رسانههای دیگر میتواند نقش مهم و بزرگی را ایفا کند چون کتاب باعث شد که ما درک کنیم پیامبر و اهل بیت با همه فرقهها به خوبی کنار آمده و فضای مسالمتآمیزی در جامعه ایجاد کرده بودند، اما اگر کتاب نبود ما هیچگاه از سیره پیامبر و معارف نبوی آگاه نمیشدیم و بسیاری از نیازهای امروزمان را نیز نمیتوانستیم بشناسیم.
علیآبادی افزود: ما با خواندن کتاب به رسالت پیامبر پی بردیم و به همین دلیل میتوان گفت کتاب قداست دارد. بنابراین کارشناسان حوزه کتاب و نشر دست به کار شوند و با بررسی دقیق، دلایل نیاز به وحدت و یکپارچگی و ویژگیهای آن را در قالب متن و کتاب به مردم و خصوصا جوانان عرضه کنند.
وی ادامه داد: به نظر من فرهیختگان، اساتید دانشگاه، منبریها و افراد دیگر ابتدا باید خودشان درباره موضوع وحدت به خوبی بینش و آگاهی پیدا کرده و سپس آن را به دیگران منتقل کنند. آنها باید بدانند که این کارشان هم در راه رضایت خدا است و هم منافع ملی ما در گرو این وحدت و همدلی است. در طول تاریخ همواره اختلاف عقیده و مذهب وجود داشته است، اما کارشناسان باید ریشه این اختلافات را در یک فضای علمی شناسایی کرده و آن را به حداقل برسانند تا وحدت و یکپارچگی، امنیت را برای مردم به ارمغان بیاورد. نویسندگان و ناشران از اقشار مهم جامعه اسلامی هستند که میتوانند کتاب و مقاله تولید کرده تا هجمههای فرهنگی غرب را خنثی کنند. اگر امروز نویسندگان کارشناس و دلسوز اسلام وارد صحنه نشوند، پس قلم را در چه زمان و برای چه موضوعی میخواهند به کار ببرند؟
علیآبادی گفت: البته ما در حالی از وحدت کشورهای اسلامی صحبت میکنیم که عدهای در کشور خودمان بر سر کوچکترین موضوعی اختلاف ایجاد میکنند. جزئیات کوچک و اختلافات را باید به کارشناسان سپرد تا آنها با بهترین روش مشکلات را حل کنند. این افراد نمیدانند ما با دشمنی بزرگتر طرف هستیم که تا دندان مسلح است و از هیچ حربه و دروغی برای تفرقهافکنی دریغ نمیکند. به قول رهبر معظم انقلاب ما با یک شارلاتانیزم جهانی رو به رو هستیم و باید با اطلاعرسانی و آگاهی جامعه را به سمت وحدت ببریم.
وی درباره تفرقهافکنیهای کشورهای غربی هشدار داد و افزود: هدف استکبار جهانی تفرقهافکنی بین شیعه و سنی است، اما زمانی که از انجام این هدفشان باز میمانند به فضاسازی و جوسازیهای سیاسی روی میآورند. اهل بیت نیز تا زمانی که دشمنان در مقابل اسلام قد علم نکرده و شمشیر نکشیده بودند، وارد جنگ نمیشدند.
کمکاری جدی در عرصه تبیین گفتمان وحدت
حجتالاسلام و المسلمین رضا غلامی مدیر انتشارات آفتاب توسعه نیز بیان کرده است که در حوزه کتاب کمکاریهایی جدی در عرصه تبیین گفتمان وحدت و نزدیک کردن مسلمانان به یکدیگر صورت گرفته است. متاسفانه هنوز همکاران ما در حوزه نشر نتوانستهاند پاسخ شایستهای به ناشرانی بدهند که در لباس اسلام و اسلامخواهی تمام توان خود را به کار گرفته تا مسلمانان را از یکدیگر دور کنند.
وی افزود: من توصیه میکنم جمع ناشرانی که در جهان اسلام قلبشان برای اعتلای اسلام ناب میتپد، تببین عمیق و متقن تعالیم سیره پیامبر اعظم(ص) را در اولویت خود قرار دهند. چون در تبیین و تعالیم سیره پیامبر اسلام واقعیتهای بسیاری نهفته است که میتواند دنیای اسلام را از جعل و غفلت کنونی و افتادن در دام دشمنان نجات دهد. ما باید حداکثر بهرهبرداری را از کتاب و حوزه نشر در جهت تقویت وحدت و افشای توطئههای دشمن برای تفرقهاندازی استفاده کنیم. ما امروز به نسل تازهای از ناشران بینالمللی نیاز داریم تا بتوانند با زبانهای گوناگون پیام اسلام ناب محمدی و گفتمان وحدت را به سراسر جهان با صراحت منتقل کنند.
مدیر انتشارات آفتاب توسعه مساجد را یکی از پایگاههای اصلی برای آگاهی دادن به مردم و حل مشکلات جامعه دانست و گفت: من معتقدم که جوانان هنوز ارتباط خود را با مساجد از دست ندادهاند. البته برای بهبود این روند ما به تحول عظیم مدیریتی و ابتکار در روند اداره مساجد نیازمند هستیم. مساجد باید مانند دهه اول انقلاب به مهمترین پایگاه اجتماعی محلهها تبدیل شوند و افراد جامعه و مسئولین نیز باید سعه صدر خود را برای ورود سلایق گوناگون به مساجد افزایش دهند.
حجتالاسلام غلامی همچنین با اشاره به درک اهمیت هفته وحدت درباره لزوم آگاهی بیشتر ملتهای مسلمان درباره این موضوع مهم عنوان کرد: ما و همه ملتهای مسلمان امروز بیش از هر زمان به وحدت اسلامی پایدار نیاز داریم. بخشی از توطئههای دشمن در ایجاد تفرقه و برادرکشی در دنیای اسلام به ثمر نشسته و هر روز عدهای از مسلمانان مظلوم در سوریه، عراق، پاکستان و کشورهای دیگر را به کام مرگ فرو میبرد. ظهور گروه تروریستی داعش یکی از مهمترین مظاهر برادرکشی است و نباید آن را دست کم گرفت.
وی گفت: نخبگان و علمای شیعی باید به طور گسترده شیعیان را درباره اهمیت موضوع وحدت آگاه کنند. مثلاً جریان مرتجع شیعه انگلیسی که امروز شاهد آن هستیم ماجرایی است که باید با روشنگری طرد و خنثی شود. مردم باید بدانند آن دسته از روحانینماها و مقدسانی که به نام ولایت، شیعیان را به رفتارهای وحدتشکنانه ترغیب میکند عامل نظام استکبار جهانی هستند. بنابراین هر فردی که در دنیای اسلام در اثر این رفتارها کشته شود آنها نیز در قتل او شرکت دارند. پس بهترین و تاثیرگذارترین وسیله برای این روشنگریها کتاب است.
توحید، وحدت و عدم اختلاف سه توصیه مهم پیامبر اکرم(ص) است
حجتالاسلام و المسلمین سیدمحمدحسین رسولی، مدیر انتشارات شمیم یاس به نقش مهم حوزه کتاب و نشر در آشنایی بیشتر مردم با مفهوم وحدت و معارف نبوی اشاره کرد و گفت: ناشران و مولفان با کتابهایی که تولید میکنند میتوانند پیام واقعی پیامبر اکرم(ص) که بر مبنای توحید، وحدت و عدم اختلاف قرار گرفته را به گوش جهان اسلام برسانند. من اعتقاد دارم اگر پیامبر اکرم(ص) امروز در میان ما بودند، به وحدت و همدلی بین امت اسلامی توصیه و تاکید میکردند. امیرالمومنین علی(ع) نیز همه سختیها و مرارتها را به جان خریدند تا وحدت و انسجام امت اسلامی از بین نرود. بنابراین وظیفه ما به عنوان یک رسانه مکتوب این است که این پیام مهم پیامبر اکرم(ص) را ابلاغ کنیم.
وی افزود: به نظر من همه ناشران، نویسندگان و دستاندرکاران حوزه کتاب باید تلاش کنند که محتوای کتابها به روز شوند. برای رسیدن به این هدف، آنها باید رویدادها و اتفاقات را به دقت بررسی کرده و با توجه به شرایط حکومت اسلامی برای این موضوعات مهم برنامهریزی کنند.
حجتالاسلام رسولی ادامه داد: نباید فراموش کنیم که تولید کتاب نیز شرایط و دشواریهای خاص خود را دارد و علاوه بر زمانبر بودن تولید کتاب، موضوع توزیع آن نیز بسیار اهمیت دارد. برای تولید کتابی با زمینههای دینی، ما باید محتوای کتابها را به فراخور نیازهای جامعه اسلامی بازنگری و بازویرایی کنیم. بنابراین ابتدا باید نیازسنجی دقیقی صورت بگیرد تا کتابها متناسب با نیازهای امروز جامعه تولید شوند. اگر تولید کتاب با این شرایط انجام شود، افراد نسبت به اسلام و مسائل مهم آن از جمله وحدت امت اسلامی تحریک و ترغیب میشوند.
مدیر انتشارات شمیم یاس ولایت درباره کمرنگ شدن نقش مسجد در آگاه کردن مردم و رفع نیازهای آنان اظهار کرد: مساجد ما پتانسیل بسیار خوبی برای روشن کردن مسائل و موضوعات مهم جامعه برای مردم داشتند. نقش پررنگ مساجد در دوران شکلگیری انقلاب اسلامی بر کسی پوشیده نیست و این مکانها مرکز تجمعات و سازماندهی مبارزین نیز به شمار میآمدند. به نظر میرسد که بعد از انقلاب نسبت به اهمیت نقش مساجد کمی غفلت شد و کارکردهای آن به سخنرانیها و نماز جماعت محدود شد.
حجتالاسلام رسولی برای جذب بیشتر مردم و نسل جوان به مساجد پیشنهاد کرد: دیدگاه بسیاری از مردم نسبت به مساجد و مسائل دینی با تصاویر مسمومی که جناحهای مختلف غرب و دشمنان، از اسلام نشان دادهاند، تغییر کرده است و بعضی از آنها نیز به بیراهه رفتهاند. بنابراین ما باید برای استحکام این پایگاه دینی، نیازسنجی و بررسیهای دقیقی انجام داده و برای حل مشکلات و موانع آن همفکری کرده و چارهای بیندیشیم. این طرحها باید به گونهای اجرا شوند که مساجد پایگاهی برای نسلهای جوان و جایگاهی برای پاسخگویی به ابهامات بوده و اولین اولویتشان برای درس و بحث، مطالعه و تحقیق باشد.