سیدهادی عربی:
مهم‌ترین کاربرد مطالعات قرآنی ایفای نقش در تمدن‌سازی اسلامی است

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین سیدهادی عربی، دانشیار گروه اقتصاد و رئیس پژوهشکده علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، امروز سوم خرداد در نشست علمی «نقش مطالعات قرآنی در تحول علوم انسانی» در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: آنچه می‌توان از مطالعات قرآنی برای تحول در علوم انسانی مورد استفاده قرار گیرد در سه عرصه مبانی، مسایل و کاربردها قابل بحث و استفاده است.

وی تصریح کرد: از مطالعات قرآنی می‌توان در حوزه مبانی، و مبانی فلسفه اخلاق همچنین نظریه‌پردازی و تجویز که مربوط به حوزه کاربردی است بهره جست و از این منظر این بحث دارای بار ارزشی هم خواهد بود و لذا مطالعات قرآنی قطعا تاثیرگذار خواهد بود.

وی با اشاره به نقش مطالعات قرآنی در تمدن سازی گفت: علوم جدید محصول تمدن های جدید و به صورت عمده در قرون اخیر تمدن غربی است بنابراین این مظالعات می‌تواند نقش موثری در تکوین تمدن اسلامی داشته باشد.

وی اظهار کرد: علم بعد از قرون وسطی رویکرد تازه‌ ای یافت و آن رویکرد تسلط و تغییر است و علم برای صرف کشف و علم نبود و خود همین مسئله که این رویکرد مورد تایید قرآن هست یانه می‌تواند موضوع بحث جدیدی باشد.

دانشیار گروه اقتصاد و رئیس پژوهشکده علوم اجتماعی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، تصریح کرد: علوم انسانی که زائیده تمدن ها هستند به دنبال کنترل و در اختیارآوری افراد و جامعه هستند و مهمترین جایی هم که آموزه های اسلامی و در راس آن قرآن می تواند نقش آفرینی داشته باشد در بازشناخت مولفه‌های اصلی تمدن اسلامی است.

وی افزود: در این راستا باید ابتدا عناصر محوری تمدن شناسایی و تبیین شود و در درجه بعد به اولویت سنجی هر کدام از آن‌ها بپردازیم مثلا اگر عدالت وبه عنوان عنصر محوری در اقتصاد، سیاست و ... مطرح است ابتدا باید تعریف و تبیین دقیقی از آن عرضه شود و بعد نسبت آن با سایرعناصر محوری و اولویت سنجی شود.

استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: یکی از مشکلات اصلی ما در حوزه علوم انسانی این است که نتوانسته‌ایم میان قرآن و کاربرد آن با علوم انسانی ارتباط برقرار کنیم و این دو از هم گسیخته هستند و نیاز به تعامل بیشتر حس می‌شود.