سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه دیدار جامعه قرآنی با رهبر معظم انقلاب در طلیعه ماه مبارک رمضان معروف به دیدار قاریان، حافظان و اساتید قرائت و حفظ است، گفت: این جلسه با عنوان جلسه سالانه قرائت قرآن مقام معظم رهبری است که به مناسبت ماه رمضان برگزار میشود و سبقه اصلی آن قاریان و حافظان قرآن هستند.
قائم مقام شورای عالی قرآن در پاسخ به این پرسش که چرا دیگر فعالان و خادمان قرآنی چون؛ پژوهشگران، مترجمان و هنرمندان قرآنی در این محفل دعوت نمیشوند؟ گفت: رهبر معظم انقلاب در طول سال جلساتی با حضور دانشگاهیان، روحانیون، محققان، هنرمندان و پژوهشگران دارند که به طور طبیعی پژوهشگران قرآنی نیز در این جلسات شرکت میکنند و به همین دلیل است که در دیدار قاریان و حافظان قرآن با رهبر معظم انقلاب دعوت نمیشود.
وی با یادآوری اینکه در محفل انس با قرآن کریم در محضر مقام معظم رهبری از سراسر کشور حضور پیدا میکنند، گفت: گاهی اوقات شخصیتهای قرآنی که با قاریان و حافظان قرآن مرتبط هستند نیز به این محفل قرآنی دعوت میشوند اما در این جلسه سعی میکنیم از مدیران فرهنگی کشور دعوت نکنیم؛ چرا که این جلسه فقط به قاریان، حافظان و اساتید قرائت و حفظ اختصاص دارد. گروههای دیگری هستند که شایستگی زیارت رهبر معظم انقلاب را دارند اما این گروهها میتوانند در جلسات دیگری که در طول سال برگزار میشود خدمت مقام معظم رهبری برسند.
سطح تلاوت محفل قرآنی حسینیه امام خمینی(ره)
سرابی درباره سطح تلاوت قاریان قرآن و دیگر برنامهها ازجمله تواشیح و همخوانیها که در دیدار جامعه قرآنی با رهبر معظم انقلاب در طلیعه ماه مبارک رمضان برگزار شد، اظهار کرد: به هر حال در نخستین روز ماه مبارک رمضان که افراد روزهدار هستند و در ساعات پایانی روز هم قرار گرفتهاند و همچنین در محضر رهبر معظم انقلاب و در حضور اساتید برجسته قرآنی، خودبهخود فضای سنگینی بر جلسه حاکم میشود و به همین دلیل توقع ما از یک قاری جوان در این مراسم نمیتواند یک توقع صددرصدی باشد.
وی با بیان اینکه قضاوت ما درباره کیفیت خواندن قاریان در این محفل قرآنی با توجه به شرایط آن جلسه بوده است، افزود: نمیتوانیم توقع داشته باشیم یک قاری در چنین شرایطی و در جلسهای با این سطح بالا، بتواند تمام توانمندیهای خود را به نمایش بگذارد.
سرابی ادامه داد: بسیاری از اساتید و قاریان برجسته که در این محفل قرآنی حضور داشتند اعلام کردند که در مجموع تلاوتهای انجام شده در دیدار با رهبر معظم انقلاب نمره خوبی میگیرد؛ بعضی از قاریان خیلی قویتر و بعضی از قاریان نیز متوسط بودند.
برنامهریزی از یک سال قبل
سرابی در این بخش از سخنان خود با یادآوری اینکه ما بلافاصله بعد از دیدار قرآنیان با رهبر معظم انقلاب در ماه مبارک رمضان، زمینهچینی برای برگزاری جلسه بعدی که سال بعد برگزار خواهد شد را فراهم کرده و کار انتخاب افراد برای تلاوت قرآن در این جلسه را انجام میدهیم، ادامه داد: در تمامی مسابقات سراسری قرآن که در کشور برگزار میشود نمایندگانی از شورای عالی قرآن حضور داشته و تلاوت قاریان و حافظان قرآن را رصد میکنند.
وی افزود: دو یا سه ماه قبل از برگزاری این محفل انس با قرآن، از استعدادهای برتر قرآنی دعوت میکنیم که قاریان نمونههای تلاوت خود را میفرستند و یا در محل شورای عالی قرآن اجرا میکنند که در نهایت این اجراها توسط گروهی از اساتید در شورای عالی قرآن مورد ارزیابی قرار گرفته و قاریانی که باید در این محفل قرآنی تلاوت کنند انتخاب میشوند.
قائم مقام شورای عالی قرآن یادآور شد: همچنین، امسال یک فراخوان پیامکی هم دادیم تا هر یک از دوستان جامعه قرآنی در سراسر کشور که مایل هستند تلاوتشان برای دیدار با مقام معظم رهبری ارزیابی شود تلاوتهای خود را برای ما ارسال کنند که براین اساس، انبوهی از تلاوتها به شورای عالی قرآن رسید و تمامی این تلاوتها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
الزاما دارندگان بالاترین نمره فنی تلاوت نمیکنند
وی در ادامه عنوان کرد: اما الزاما اینطور نیست کسانی که بالاترین نمره فنی را بگیرند برای تلاوت در محضر رهبر معظم انقلاب انتخاب شوند چرا که ما میخواهیم در این دیدار تنوع داشته باشیم و ترکیبی از کل کشور را داشته باشیم؛ گاهی ممکن است از استانهای محرومتر انتخاب شوند که تلاوت ضعیفتری هم داشته باشند.
سرابی اضافه کرد: اگر استعدادی در یکی از نقاط محروم کشور ببینیم که در محضر رهبر معظم انقلاب تلاوت نکرده است، ولو اینکه از نظر کیفیت تلاوت پایینتر باشد ممکن است او را انتخاب کنیم که در این محفل قرآنی تلاوت کند. از این طریق تلاش داریم فرصت بروز و ظهور استعدادهای استانی را نیز فراهم کنیم.
وی در پایان گفت: در این محفل قرآنی یک ترکیب ملی و ترکیب متنوع از لحاظ انواع برنامهها مورد نظر است و قصد داریم همزمان برنامههای جمعخوانی، مدیحهسرایی و اجرای حافظان و قاریان را داشته باشیم؛ ممکن است در یکی از سطوح سنی کسی را انتخاب کنیم که بالاتر از او را داشته باشیم اما او را انتخاب میکنیم.