نگاهی به ثواب روزه‌داری در فصل گرماه در ماه مبارک رمضان

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، ماه مبارک رمضان در لغت از «رمضاء» به معنای شدت حرارت و سختی گرفته شده است؛ وجه تسمیه این کلمه بیشتر از منظر سوزانیدن گناهان قابل توضیح است. زیرا در این ماه گناهان انسان بخشیده می‌شود. البته برخی گرم بودن این ماه در زمان نام نهادن آن را دلیل دانستند، ولی قمری بودن ماه‌های عربی و نبود دلایل دیگر این دیدگاه را رد می‌کند.

روزه داری فوائد و برکات بسیاری دارد که علوم پزشکی نوین به روزه به شکل یکی از روشهای درمانی نگاه می کند. روزه گرفتن در گرما نیز برای افراد سالم در صورت لحاظ کرد نکات پزشکی زیان‌آور نیست. اجر اخروی عظیمی دارد و تمرین بزرگی در صبر و بندگی خداوند است.

روزه گرفتن در گرما جهاد است

رسول اکرم(ص) می‌فرمایند: روزه گرفتن در گرما جهاد است. حضرت امام صادق(ع) نیز در روایتی بیان می‌فرمایند: هرکسی که یک روز در گرما روزه بگیرد و بسیار تشنه شود، خدای عزوجل هزار فرشته را وکیل می‌کند که دست به صورت او بکشند و او را مژده دهند و زمانی که افطار کند خدای عزوجل می‌فرماید: «چقدر خوشبو هستی. فرشتگانم گواه باشید که من قطعا او را آمرزیدم.

روزه گرفتن به ویژه در فصل گرما تنها تحمل گرسنگی و تشنگی نیست. تمرینی برای ازدیاد استقامت و اراده انسان است؛ همچنین حس شفقت و دوستی با نیازمندان را ارتقاء می‌دهد و فرصتی است که خود را در جایگاه آنان بگذاریم. به ویژه اینکه تشنگی روزه داری برای شیعیان یادآور تشنگی امام حسین(ع) و اصحاب باوفایشان است و درس وفاداری و بندگی می‌دهد.

حکم فقهی گرمی هوا و روزه‌داری

حکم وجوب روزه مطلق بوده و گرم و سرد بودن هوا در آن قید نشده است؛ چنانکه آیات شریفه 183 تا 185 سوره بقره درمورد وجوب روزه است، در شهر مدینه نازل شده که هوای بسیار گرمی داشته و مردم مشاغلی داشتند که انرژی زیادی را از آنان می گرفت و توان بالایی نیاز داشت. بنابراین همان طور که بر مردم آن عصر روزه واجب بوده بر انسان‌های این دوره نیز واجب است.

خداوند متعال به‌سختی روزه در مقام تشریع واقف بوده ولی در قرآن کریم که به صراحت به وجوب روزه و استثنائات آن اشاره می کند از تأثیر گرما بر سقوط حکم روزه اشاره ای نمی کند. با این وجود از عبارتی استفاده می‌کند تا از وحشت ‌آدمی بکاهد و او را متوجه فایده آن بسازد. «وَأَن تَصُومُواْ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُمْ تَعْلَمُونَ»؛ اگر شما به فوائد و مصالح روزه آشنا باشید متوجه می شوید که روزه گرفتن برای شما بهتر است. بنابراین به دلایلی غیرمنطقی و خارج از کتاب و سنت پیامبر(ص) نمی توان روزه را کنار گذاشت.

سختی روزه در سایر کشورها

در کشور ما زمان روزه‌داری در طول روز نزدیک به 16.5 است اما مسلمانان در برخی کشورهای اروپایی در ماه مبارک رمضان، امسال بیشترین مدت را در میان دیگر مناطق جهان روزه می‌گیرند. حداکثر ساعت روزه‌داری در کشور دانمارک 21 ساعت است. در کشورهای سوئد، نروژ و ایسلند هم این زمان 20 ساعت، در کشورهای هلند و بلژیک نیز 18.5 ساعت، در اسپانیا 17.5 ساعت است.

سمیه درستی