مجید نوروزی، سخنگوی کمیسیون عالی سلامت سازمان بسیج مستضعفین در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به دغدغه مراجع عظام تقلید در دیدار با وزیر بهداشت در رابطه با مسئله بیمهها و تجمیع بیمههای بیمارستانی اظهار کرد: باید جایگاه، نحوه درآمد و هزینههای بیمه در کشور مشخص شود.
وی با بیان اینکه بیمه در دنیا دارای یک تعریف مشخص است، گفت: بر اساس این تعریف علمی، میتوان مدعی شد که انواع بیمه در ایران تحت هیچ تعریف علمی در دنیا نیست. طبق این تعریف، بیمه باید کاملاً مستقل باشد، زیرا هیچگاه به عنوان خریدار خدمت نمیتواند زیر سلطه فراهم کننده خدمت باشد؛ در گذشته بیمهها زیر سلطه وزارت بهداشت بودند و اکنون که جدا هم شدهاند در عمل زیر نظر وزارت بهداشت هستند.
سخنگوی کمیسیون عالی سلامت سازمان بسیج مستضعفین ادامه داد: از طرفی بیمه باید با مشارکت شرکای ذینفع اداره شود یعنی حق بیمه شده و بیمهگذار مشخص شود و اقتدار نظارتی بیمهگذار نیز تعیین شود، همچنین ابزار نظارتی بیمهگذار یعنی راهنمای بالینی و گایدلاینها فراهم شود و بیمهگذار حق داشته باشد متناسب با ورودی خود خروجیاش را تعریف کند.
نوروزی با بیان اینکه بر اساس تعریف علمی موجود از بیمه در دنیا، چنین شرایطی در ایران وجود ندارد، عنوان کرد: در کشور ما برای بیمه تامین اجتماعی، سازمان خدمات درمانی، نهادهای عمومی و غیردولتی قانون و ضوابط مستقلی داریم و اگر قانون میگوید که همه بیمهها مکلف هستند یک صندوق شوند باید جایگاه آن، نحوه درآمد، هزینهها و ضوابط آن مشخص شود.
وی بیانکرد: تاکنون چنین روندی در کشور ایجاد نشده است و اگر چنین اتفاقی هم بیفتد، در مرحله اجرا موفق نخواهد بود، زیرا ما در کشور خود نهادها و گروههایی را داریم که نیازشان به خدمات یکسان نیست؛ برای مثال متخصصی که بر روی یک سکوی نفتی در حال انجام ماموریت است چنانچه اطمینان نداشته باشد که در صورت بروز حادثه، هلیکوپتری در کوتاهترین مدت او را به یک مرکز درمانی میرساند، هیچ گاه حاضر به انجام ماموریت بر روی سکوی نفتی نیست لذا انتظار این فرد با انتظار یک مددجوی کمیته امداد یا انتظار یک بیمه شده ساکن در شهر با همه امکانات پزشکی و درمانی و یا انتظار یک روستایی که دسترسی به حداقلها را ندارد، کاملا با هم متفاوت است؛ بنابراین نمیتوان برای همه یک نسخه ثابت نوشت.
استقلال شورای عالی بیمه ضروری است
نوروزی عنوان کرد: میتوان خدمات پایه بیمه را تعریف کرد و برای همه خدمات پایه و مشابهی را در نظر گرفت و سپس نیازهای متفاوت افراد تحت عنوان خدمات تکمیلی را برطرف کرد، لذا بهترین حالت این است که شورای عالی بیمه، شورای مستقلی باشد که تحت هیچ شرایطی وابسته به فراهم کننده خدمت نبوده و تولیت یا تامین کننده منابع نباشد.
سخنگوی کمیسیون عالی سلامت سازمان بسیج مستضعفین ادامه داد: شورای عالی بیمه باید ترکیبی از همه شرکای ذینفع اجتماعی و حاکمیتی باشد که بتواند بیطرفانه تصمیمات کارشناسی بگیرد و تعهداتی را که این شورا برای بیمههای مختلف ایجاد میکند نیز متناسب با منابعشان باشد.
نوروزی تصریح کرد: یکی از مشکلات امروز ما این است که تعهدات و منابع متناسب با هم نیستند بنابراین غالباً بیمهها به تعهدات خود عمل نمیکنند و یا در عمل به تعهداتشان تاخیر میورزند، بنابراین ما نیاز به یک شورای عالی مقتدر کاملا مستقل داریم که خدمات پایه و مکمل و تفاوت خدمات مورد نیاز گروههای مختلف را تعیین کند، همچنین باید مرکزی وجود داشته باشد که برای بیمهها و به نام خودشان مدارکی مانند دفترچه بیمه، کارت و یا کارتهای هوشمند چاپ کند که به طور قطع مانع از همپوشانی میشود.
وی افزود: از طرفی باید ضوابط بیمه پایه، بیمه مکمل و بیمه مازاد نیز مشخص شود و گروهها بتوانند مازاد منابع خود را از بیمه پایه برای بیمه مکمل و مازاد طبق قوانینی هزینه کنند، اما اینکه ما بیمه وزارت نفت، نیروهای مسلح، نهادهای عمومی مختلف و غیردولتی را با هم در یک صندوق جمع کنیم و به همه آنها خدمات مشابه ارائه دهیم مقدور نیست؛ چراکه ورودی به این بیمهها براساس درصدی از درآمد یا براساس سرانه متفاوت است و نمیتواند جنبه عادلانه داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون عالی سلامت سازمان بسیج مستضعفین ادامه داد: در هیچ نقطهای از دنیا یک بیمه درمانی واحد حتی بیمه درمانی بازنشستگی واحدی پیدا نمیکنیم، مثلا در انگلستان برای ارتباط بیمهها با خدمات دهندهها فضایی وجود دارد که یک نظام دولتی بر آن حاکم است، اما تفاوت در ارائه خدمات وجود دارد؛ بر همین اساس، در کشورهای اروپای مرکزی انواع بیمهها وجود دارند و در جاهایی هم که ممکن است تامین کننده منابع یکی باشند یقیناً در نیاز به خدمات، ضوابط خاص متفاوتی وجود دارد.
ضوابط ارائه خدمات بیمه پایه در شورای عالی برای همه بیمهها به صورت یکسان تعریف نشده است
وی با تاکید بر اینکه اگر بیمهها میخواهند زیر نظر یک نهاد باشند، اصل موضوع باید این باشد که ضوابط آنها ثابت، عادلانه و مشابه بوده و تعهداتشان متناسب با منابعشان باشد، گفت: اکنون در وضعیت فعلی تا زمانی که همه قوانین را بهصورت کارشناسی شده تغییر ندادهایم و قوانین جاری همچنان در نهادهای غیردولتی، تامین اجتماعی و غیره حاکم است نمیتوانیم کاری از پیش ببریم؛ قوانین موجود در سازمانها و نهادهای مختلف میبایستی تغییر کنند و مرکز واحدی برای آنها ضابطهگذاری کند و همه بیمهها را تحت یک پوشش بیاورد.
نوروزی یادآور شد: به طور کلی تا زمانی که ضوابط ارائه خدمات بیمه پایه را در شورای عالی برای همه بیمهها به صورت یکسان تعریف نکردهایم و نظارت شورای عالی بیمه را بر عملکرد بیمهها سامان ندادهایم، پیشبردی حاصل نمیشود.
وی عنوان کرد: مدارک بیمه مخصوصاً مدارک درمانی را باید در یک مرکز به نامها و اشکال مختلف تهیه کنیم و درخصوص مدارک بیمه نیروهای مسلح میتوان بهگونهای این کار را کرد که به امنیت آنها لطمهای وارد نشود.