قاسم پورحسن:
هرمنوتیک به برداشت‌های متکثر اصالت می‌دهد

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در نخستین نشست از سلسله «هرمنوتیک و فهم متن» که در اندیشگاه کتابخانه ملی برگزار شده بود، قاسم پورحسن، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی همراه بود، به تبارشناسی مفهوم هرمنوتیک پرداخته شد.
پورحسن با اشاره به مفهوم واژگانی هرمنوتیک گفت: اندیشه‌ها و نظریات مختلفی درباره هرمنوتیک وجود دارد که هر کدام به صورتی ویژه و از دریچه‌ای خاص به کاوش در هرمنوتیک پرداخته است.
وی ادامه داد: مفهوم واژگانی هرمنوتیک سخن‌شناسی است و مفهوم ساختاری آن اصالت دادن به برداشت‌های متکثر از متنی واحد. البته متن به معنای عام خود نه به معنای خاص و محصور در کلمات نوشتاری.
وی در ادامه به طبقه‌بندی تاریخی هرمونتیک پرداخت و در بیان دوره‌های آن افزود: دوره اول هرمنوتیک به پیش از ظهور مسیحیت باز می‌گردد و نوع نگاه سقراطی به مقوله تفسیر است. دوره بعد را می‌توان به عنوان هرمنوتیک مقدس و تاویل متن کتب دینی اختصاص داد. دوره سوم آغاز هرمنوتیک رمانتیکی است. تا اینجا و این مرحله قلمرو هرمنوتیک کلاسیک بوده و از این مرحله به بعد را می توان آغاز هرمنوتیک فلسفی دانست.