معرفی «ابوالفضل عبدالوندی»؛ حافظ روشندل مهد قرآن

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، ابوالفضل عبدالوندی، روشندل و حافظ کل قرآن متولد 1354 از محله خیابان ایران و از اعضای مؤسسه مهد قرآن است. وی دارای مدرک تحصیلی دوم دبیرستان و توانسته طی هفت سال از 70 تا 77 به امر حفظ قرآن بپردازد.

عامل اصلی گرایش شما و نحوه ‌ورودتان به عرصه انس با قرآن را بفرمایید؟
عامل اصلی انس با قرآن در وهله نخست عنایت خداوند، نور شریف حضرات معصومین(ص) و تشویق‌های پدر و مادر و دیگر دوستان بود. معلمی داشتیم به نام «محمود حکیمی» که با او درس‌های تاریخ، دینی و قرآن داشتیم و ساعت‌های درس قرآن عمدتاً روخوانی قرآن بود و کمی هم به حفظ قرآن پرداخته می‌شد. در یکی از کلاس‌ها او سوره‌های جزء 30 را از دانش آموزان می‌پرسیدند و من در آن زمان حدود 90 درصد سوره‌های جزء سی را حفظ بودم. به همین دلیل وی کتابی به نام «تاریخ تمدن جهان» به من هدیه دادند و من را در برنامه صبحگاهی مدرسه معرفی کردند و همین هدیه و معرفی، تشویقی شد که بنده به صورت رسمی و جدی به عرصه حفظ قرآن وارد شوم.

 با توجه به اینکه شما از جامعه روشندلان کشور هستید، در مجموعه آموزشی که شما تحصیل می‌کردید قرآن با خط بریل در اختیار داشتید؟
در آن سال قرآن کامل با خط بریل چاپ شده بود که قرآن‌های ترجمه‌دار 11 جلدی بود که بعدها 12 جلدی شد. که بهزیستی در محل تحصیل ما‌(بهزیستی رودکی) آن کتاب قرآن خط بریل را برای ما تهیه کردند.

روش حفظ و مدت زمان حفظتان چطور بود و اینکه از چه سالی با مؤسسه مهد قرآن آشنا شدید؟
من قبل از اینکه وارد مهد قرآن شوم با استفاده از نوارهای مرحوم استاد منشاوی کار حفظ را شروع کردم. یعنی آیاتی که می‌خواستیم حفظ کنیم، ابتدا کتاب را باز‌می‌کردیم و نوار را می‌گذاشتیم و استاد که می‌خواندند من خط می‌بردم و جایی که استاد وقف می‌کردند نوار را متوقف می‌کردم و از روی کتاب چندین بار می‌خواندم و وقتی متوجه می‌شدم که حفظ شدم، آیات مربوطه را از حفظ می‌خواندم و اگر متوجه می‌شدم که در کلمه یا قسمتی ایراد دارم، دوباره نوار را برمی‌گرداندم و قسمتی که ایراد داشتم را مجدداً از روی نوار گوش می‌دادم و دوباره می‌خواندم. زمان حفظ ما از سال 70 تا سال 77 حدود 7 سال طول کشید. من از فروردین سال 1380 با روش‌های آموزشی مؤسسه مهد قرآن آشنا شدم و در زمینه ترجمه قرآن فعالیت جدی‌تر داشتم.

آیا در آزمون‌های سراسری حفظ کل مؤسسه مهد قرآن شرکت کردید؟ و گواهینامه قبولی دریافت کردید؟
یک سال در حسینیه ارشاد آزمون حفظ کل برگزار شد که در آن آزمون گواهینامه قبولی گرفتم و سال بعد از آن در یزد هم آزمون حفظ کل همراه با ترجمه برگزار شد که در آن هم شرکت کردم و توانستم گواهینامه قبولی حفظ کل را همراه با ترجمه دریافت کنم.

از تأثیرات قرآن در زندگی فردی و اجتماعی خود برایمان بگویید؟
همانطور که کتاب آسمانی قرآن در آیه 89 سوره نحل می فرماید «وَ نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْ‏ءٍ وَ هُدیً وَ رَحْمَةً وَ بُشْری‏ لِلْمُسْلِمینَ؛ و ما این قرآن را بر تو نازل کردیم ای پیامبر که بیانگر همه چیز هست و هدایت و بشارت و رحمت است برای مسلمانان». قرآن باعث شد که برخورد من با خانواده و خویشاوندان و هم با جامعه بهتر شود و با مردم با اخلاق نیکوتر که پسیندیده خدا و قرآن و معصومین باشد رفتار کنم.

از مشکلاتی که برای جامعه روشندلان و افرادی مثل شما در مسیر حفظ قرآن وجود دارد، توضیح دهید؟
مشکلاتی که برای اغلب کسانی مثل ما وجود دارد مثل تهیه کتاب و نوار و... که از مسئولین بخصوص سازمان بهزیستی میخواهیم به معلولین و عزیزان روشندل کمک کنند که بتوانند راحت تر به قرآن رو بیاورند. در گذشته روشندلانی که می‌خواستند قرآن حفظ کنند کتاب در دسترسشان نبود اما الان بحمدالله به یاری خداوند کتاب هایی چاپ شده که بتوانند از آنها استفاده کنند.
یکی از مشکلات یک روشندل ممکن است مشکل روحی باشد که مسئولان باید با تشویق و اجرای برنامه‌های فرهنگی و مسابقات به این امر کمک کنند. مثلا کسانی که حافظ 10 جزء می‌شوند به سفر مشهد مقدس یا کربلای معلی و یا سفر حج اعزام شوند و انگیزه‌های معنوی را تقویت کنند که روشندلان امثال ما بیشتر به قرآن رو بیاورند.
مسئله دیگر اشتغال این افراد هست که همه باید کمک کنند تا این عزیزان از شغل مناسبی برخوردار شوند.

از سایر موفقیت‌هایتان در دیگر عرصه‌ها بگویید؟
در سال 91 در مسابقات حفظ کل بهزیستی استان تهران و چند ماه بعد در شهریور 91 در مسابقات بهزیستی سراسر کشور در بابلسر شرکت کردم که رتبه اول حفظ کل را کسب کردم.

آیا مشغول به تدریس قرآن نیز هستید؟
در حال حاضر در خدمت چند نفر از روشندلان علاقه‌مند به حفظ قرآن هستیم که روزهای چهارشنبه جلسه قرآن در منزل شخصیمان تشکیل می‌شود و در حد بضاعت خودمان در زمینه حفظ به آنها کمک می‌کنیم. ضمناً در کار ترجمه قرآن نیز با گروهی از حافظان و کارشناسان قرآنی همکاری دارم. همچنین در جلسات قرآن «سعید حاجیان» شرکت می‌کنم و در آنجا نیز تعدادی شاگرد دارم که از آنها سؤال حفظ می‌پرسم.

به جزء رشته قرآنی فعالیت دیگری هم دارید؟

خیر بیشتر همان فعالیت‌های قرآنی

یکی از کارهای مهمی که حافظان قرآن باید انجام دهند، اقدام برای تثبیت حفظ است. شما چه توصیه‌هایی برای تثبیت حفظ قرآن دارید؟
البته به عنوان برادر کوچک‌تر عرض می‌کنم کسانی که قرآن را حفظ می‌کنند حتماً باید دوره و مرور حفظ داشته باشند زیرا حفظ قرآن سخت است، نگهداری آیات در ذهن سخت‌تر است و هرچه مرور بیشتر باشد آیات بهتر در ذهن می‌مانند. این کار بهتر است با نوارهای ترتیل انجام شود و اگر نشد، با استفاده از قرآن صورت گیرد.

برای تثبیت محفوظاتتان چقدر دوره می‌کنید؟
حدوداً 10 جزء در روز که حدود 6-7 ساعت زمان می‌برد را برای مرورم اختصاص می‌دهم البته کسانی که توانایی این را ندارند می‌توانند روزی سه تا چهار جزء را مرور کنند و یا به نسبت توان کمتراما حتماً هر روز باید دوره به صورت مرتب انجام شود.

به نظر شما یک حافظ قرآن در کنار اینکه حافظ است به چه چیزهایی باید توجه کند؟
ان‌شاءالله بتوانیم در کنار حفظ قرآن، عمل به دستورات آن را هم داشته باشیم. این بسیار مهم است. حفظ آیات قرآن زمینه باشد برای تفکرو حفظ و تفکر زمینه‌ای باشد برای عمل به قرآن. یعنی حفظ بدون تفکر و عمل فایده‌ای ندارد.

توصیه‌ شما برای جامعه روشندلان چیست؟
به عنوان برادر کوچک‌تر،از آنها می‌خواهم که با تمام جدیت به سوی قرآن گرایش پیدا کنند و اعتماد به نفس داشته باشند. چون معلولیت محدودیت نیست. ان‌شاءالله با توکل به خدا و عنایت ائمه(ع) بتوانند حافظان و قاریان موفقی شوند که ان‌شاءالله برای جامعه اسلامی ایران و کل جامعه اسلام باعث افتخار باشند.

منبع: تارنمای مؤسسه مهد قرآن کریم