قزلی:
نهمین جایزه جلال بین‌المللی می‌شود

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، مهدی قزلی، دبیر اجرایی هشتمین جایزه جلال آل احمد عصر شنبه 30 آبان‌ماه در مراسم اختتامیه هشتمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد افزود: جلال یک نام بزرگ با هویت مشخص است، نام جلال رسم آشنای ایرانی مسلمان است که می‌خواهد طرحی نو در ادبیات بیندازد و از هستی و انسان‌ها سخن گوید.

وی افزود: اجرای جایزه ادبی جلال که با اعتماد وزیر ارشاد و معاون فرهنگی وزیر ارشاد همراه بود، راه روشنی یافت. بیت‌الغزل این دوره ادامه روند شفاف و صمیمی گذشته بوده است که با تدبیر مقام‌های عالی و درایت هیئت علمی و هیئت داوران و اساتید، پرتویی از امید بر جان ناآرام و کم‌رمق ادبیات ایرانی دمیده شد که نقش راهبردی هیئت علمی و برگزاری شفاف این جایزه ادبی غیرقابل انکار است.

قزلی ادامه داد: برگزاری مرحله به مرحله از نگاه تیزبین و سلایق مختلف فرهنگی لحظه‌ای دور نماند و بصیرت و روشنفکری برای همه ما واژه‌های آشنایی است، ما با این واژه‌ها انقلاب کرده و از نظام اسلامی خود دفاع کرده‌ایم، از قانون اساسی پاسداری کردیم و پاسداری روشنفکرانه افتخار ما است، اما متأسفانه این واژه‌ها امروز بدیل‌های بی‌مایه‌ای یافته و جعل‌یافته‌های این واژه‌ها دکان برخی را پررونق کرده است، امید آن است که از رونق بیفتد.

وی تصریح کرد: من اطمینان می‌دهم که جایزه جلال طبق اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و مُرّ قانون به سرانجام رسیده است؛ از این رو من و همکارانم مسئولیت اجرایی آن را برعهده می‌گیریم و به خدا پناه می‌بریم از اینکه بخواهیم قانون را مسکوت گذاشته و بی‌اعتا به حقوق قانونی مؤلفان و مصنفان به خوش‌آمد بولتن‌های فرهنگی خودبصیرت پندار گام برداریم و ساز جایزه را به نت‌های شبه روشنفکرانه کوک کنیم.

وی در ادامه عنوان کرد: بنیاد شعر و ادبیات داستانی برای بین‌المللی شدن جایزه جلال برنامه‌هایی دارد که از سال آینده در جغرافیای تمدنی فارسی‌زبان‌ها برگزار خواهد شد.

وی در ادامه اظهار کرد:ظرفیت فرهنگی سترگی در جهان همزبان‌های ما وجود  دارد و بنیاد تلاش می‌کند این ظرفیت‌ها را شناسایی کند. بنیاد همچنین برنامه‌های متعددی را برای شکوفایی استعدادهای فارسی‌زبان‌ها دارد و دوره متمرکز نویسندگی یکی از این برنامه‌هاست و همزمان بیش از 10 نفر از داستان‌نویسان برای علاقه‌مندان برگزار کرد.

در ادامه مراسم حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، دبیر علمی جایزه جلال گفت: شهادت می‌دهم به ایمان، علم، آگاهی و خردورزی و رهایی از وابستگی عزیزانی که در داوری‌های ما حضور داشتند. من مشهد در محضر مقام معظم رهبری و با هدایت ایشان داستان را شروع کردم. خواندم و می‌خوانم و همچنین آقای صالحی همراه و همدل بزرگی بود که در سال‌های گذشته از وی نیز بهره برده‌ام.

وی ادامه داد: هنرمند با هنر فاخر زیبایی‌ها را برمی‌کشد و در پیشدید انسان‌ها می‌گذارد و با اثر چشم‌نوار خود خردها را برمی‌شوراند و اندیشه‌ها را برمی‌کشد و جان‌ها را جلا می‌بخشد و دل را از زیبایی‌ها می‌آکند. شعر که از جلوه‌های والای هنر است و شاعر هنرمندانه اندیشه‌ها را به واژه‌ها  جمله‌ها می‌سپارد در هماره تاریخ نگاه‌ها را ثبت می‌کرد.

وی افزود: قرآن کریم در روزگاری صلای توحید و رهایی انسان از چنبر شرک و ناهنجاری‌های ناهمسو با کرامت انسان را سرداد که زبان‌آوری در اوج بود و از همان روزگاران در جان‌ها نشست و به نسل‌ها  و عصرها رسید.

مهدوی‌راد در ادامه با تأکید بر نقد ادبی بیان کرد: باید نقد را باور کنیم و آن را جدی بگیریم و خود به نقد آثارمان بپردازیم و یا پیشنهاد نقد آن را ارائه دهیم؛ چرا که این سیره و روش جلال بود و در کتاب «غربزدگی» به اصرار از عده‌ای خواسته بود که کتابش را نقد کنند.

در ادامه این مراسم از هوشنگ مرادی‌کرمانی دعوت شد تا از خانواده 7 نفره جیرفتی که به صورت هفتگی در منزل خود جلسات نقد ادبی برگزار می‌کنند، تجلیل کند. که در این میان گفت: امروز را بهتر است روز داستان بگذاریم، چرا که روز شعر وجود دارد و بهتر است روز داستان هم داشته باشیم.

وی افزود: خوشحالم در زمانه‌ای زندگی می‌کنم که داستان جایگاه و ارزش بالایی دارد.