شرفخانی تشریح کرد:
وقف چگونه می‌تواند آسیب‌های اجتماعی را ریشه‌کن کند؟

حجت الاسلام احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین الملی قرآن(ایکنا)، با اشاره به جایگاه فرهنگ‎سازی و جایگاه وقف و همچنین تاثیر آن در رسیدن به جامعه اسلامی گفت: وقف عاملی برای تحقق زندگی ایران-اسلامی است و این ویژگی را دارد که به افراد توصیه می‌کند که تنها به فکر خود نباشند و به زندگی و شرایط دیگران نیز توجه داشته باشند. لذا برای نهادینه کردن بستر وقف در جامعه، لازم است اقدامات بزرگ را از فرزندان و دانش‎آموزان کوچکمان شروع کنیم.

وی افزود: در فرهنگ‎سازی وقف باید از کودکان شروع کنیم، به عنوان مثال اگر من به فرزندم کتابی برای وقف در کتابخانه مدرسه‎اش بدهم او از ابتدا متوجه خواهد شد که معنای وقف چیست. متاسفانه با وجود تمام طرح‌‏های جامعی که تاکنون آمده است هنوز این اتفاق نیفتاده و تمامی دولت‌ها نسبت به موضوع وقف و فرهنگ آن توجه نشان نداده‎اند. تا زمانی که نظام سیاست کلان وقف در نظام حاکمیت نوشته نشود، مسئله غفلت از وقف و جایگاه آن در رفع آسیب‌های اجتماعی و نیازهای جامعه را شاهد خواهیم بود.

شرفخانی وقف را بعنوان یکی از تاثیرگذارترین موارد در کاهش آسیب‎های اجتماعی دانست و تاکید کرد: در رابطه با رفع آسیب‌ها اجتماعی باید به ریشه و اساس آسیب بپردازیم. همیشه درمان موقتی را برای رفع آسیب‌ها اجتماعی می‌توان انجام داد. اما علل آسیب‎های اجتماعی در جوامع اسلامی کجاست؟

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف با ذکر مثالی ادامه داد: به عنوان مثال می‌گویند، بالاترین و محبوبترین بنیان، بنیان ازدواج است پس در جامعه‌ای که تشکیل خانواده و امر ازدواج نسبتا کاهش پیدا کند و سن ازدواج بالا برود قطعا آسیب‌های اخلاقی، اجتماعی بیشتر خواهد شد و این مسئله یک اصل است.

دولت و مجلس تصویر سازی کنند ما هزینه‌ها را پرداخت می‌کنیم
وی گفت: سازمان اوقاف و مجموعه‌های مختلف اگر بخواهند هزینه‎های این مسئله را پرداخت کنند باید دولت و مجلس تصویرسازی امر ازدواج را در دستور کار قرار دهند. ما از 42 موقوفه‎ای که در این زمینه داشتیم 809 زوج جوان را کمک کردیم. هزینه‎ای بالغ بر یک میلیارد و 600 میلیون تومان درآمد موقوفات برای این کار جمع‎آوری شد و به کسانی که اگر به آنها کمک نمی‌شد سال‌های سال معلوم نبود که امر ازدواج آن حل شود، لذا ما قطعاً این کار را انجام می‌دهیم تا بتوانیم بخشی از آسیب‌ها را مرتفع کردیم.

شرفخانی یکی دیگر از ظرفیت‌های وقف را ترویج فرهنگ دین، قرآن و فرهنگ اهل بیت(ع) و تاثیر آنها در جهت کاهش آسیب‌های اجتماعی، دانست و بیان کرد: بهره‌برداری از موقوفات با استفاده از ابزارهای نوین برای مقابله با آسیب‎های اجتماعی از طریق شبکه‌های اجتماعی و فضاهای مجازی که به نوعی جذب نیروهای جوان و فعال به سمت اقدامات مثبت است قطعا بخشی از موانع در رابطه با آسیب‌های اجتماعی مرتفع می‌کند.

طیف خاکستری را جذب کنیم
وی ادامه داد: اگر ما در امامزادگان نقش‎آفرینی و سرمایه گذاری صحیحی را برای جذب طیف خاکستری در عرصه‌ مقابله با نفوذ جنگ نرم دشمن داشته باشیم در کاهش آسیب ها موفق خواهیم بود. قطعا زمانی که این افراد در این مکان‎ها حضور پیدا می‌کنند قلب آنها آماده است و فضای آن مکان هم برای جذب فراهم است، لذا خود این فعالیت باعث می‌شود بخش عمده‌ای از آسیب‌های اجتماعی کاسته شود.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف تصریح کرد: هرمقدار گسترش اخلاق و معارف دینی در جامعه بیشتر باشد خود به خود آسیب‌ها کم می‌شود. لذا ما نباید صرفا به بحث‌ آسیب‌های اجتماعی با درمان موقت نگاه کنیم. اگر ریشه‌یابی کنیم و براساس ریشه‌یابی اقدامات مثبت را تقویت کنیم، خود به خود کاهش آسیب‌های اجتماعی را شاهد خواهیم بود.

 شرفخانی وقف را یکی از موثرترین و نقش آورترین مجموعه‌ها در رفع آسیب‌های اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: یکی دیگر از کارکردهای مثبت وقف کاهش فاصله طبقاتی در جامعه است. البته وقف تنها به موضوع کاهش آسیب های اجتماعی و فقر محدود نمی‌شود، بلکه رفع نیازهای کنونی جامعه در وقف مدنظر است.