کد خبر: ۳۴۷۹۴۵۶
تاریخ: ۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۵
آیتالله حسینی بوشهری عنوان کرد:
سطحینگری و برخورد کاسبکارانه با پایاننامه؛ غم جانکاه تولید علم
گروه حوزههای علمیه: مدیر حوزههای علمیه تاکید کرد: سطحینگری و برخورد کاسبکارانه با پایاننامه غم جانکاهی در عرصه تولید علم است، زیرا باعث شده تا سطح علمی کشور تقلیل پیدا کند.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری امروز 10 اسفند ماه در هم اندیشی «ایدههای برتر در پایاننامههای ممتاز دینپژوهی» که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، گفت: توسعه علمی کشور در حوزه و دانشگاه از مطالبات جدی رهبر انقلاب است و این مطالبه جدی باید در هر سطحی دنبال شود.
وی ادامه داد: اگر حوزه و دانشگاه نتوانند به رسالت عظیم خود در این عرصه عمل کنند کشور به مشکلات جدی دچار خواهد شد البته اگر منصف باشیم باید بگوییم که هنوز به این عرصهها دست پیدا نکردهایم.
مدیر حوزههای علمیه بیان کرد: اگر به دنبال توسعه در این بخش هستیم باید در زمینه پژوهش، نظریه پردازی و تولید علم در قالب نشریات تخصصی و مقالات علمی کوشش کنیم و به نتایج ارزشمندی در این زمینه دست یابیم.
وی گفت: یکی از عرصههایی که میتواند به رشد علمی در محیطهای حوزوی و دانشگاهی بیانجامد، تولید پایان نامههای علمی است که البته باید با لوازم خاصی نیز همراه باشد از جمله این لوازم میتوان به نیازها و اولویتهای روز توجه کرد.
وی اظهارکرد: یکی از مشکلات و آسیبهایی که در این زمینه وجود دارد، تتبع گرایی است یعنی یک طلبه یا دانشجو صرفا به مطالعه کتب و مقالات مشغول باشد و نوآوری خاصی نداشته باشد؛ این گونه مطالعه کردن او و جامعه را به هیچ جایی نمیرساند.
این استاد حوزه بیان کرد: مطالعات باید هدفمند و نظام مند باشد و با توجه به اصول و شاخصههایی که در این زمینه وجود دارد، زمینه استفاده از این اطلاعات در مقاطع دیگر را فراهم کنیم.
وی گفت: تحقیق نیز دارای اصولی است که توجه به آنها میتواند در اتقان و صورت و محتوا بخشی به مقالات تخصصی و علمی کارآمد و راهگشا باشد؛ در حقیقت این اصول و روش مواردی هستند که ضمن کمک به اتقان مباحث توسعه این علوم را باعث میشوند.
وی سایه نویسی را یکی از مهمترین آسیبهای مقاله نویسی در کشور دانست و افزود: این شیوه که متاسفانه شیوهای نادرست است، باعث شده که غنای علمی در کشور فروکش کند زیرا دانشجویان ما به جای اینکه مقالات علمی خود را بنویسند این کار را به دیگران واگذار میکنند و متاسفانه مدارک علمی آنها نیز با این روش به آنها داده میشود ولی این کار قطعا سطح علمی جامعه علمی ما را کاهش خواهد داد.
غم جانکاه
مدیر حوزههای علمیه کشور سایه نویسی را غمی جانکاه در در کشور دانست و گفت: این عرصه امروز با توجه به امتیازاتی که بر آن مترتب است عرصه کاسب کاری برخی افراد سود جو شده است که متاسفانه به جای تلاش در جهت تولید علم باعث کاهش سطح علمی در کشور میشوند.
وی اظهارکرد: اگر به دنبال برطرف کردن اینگونه مشکلات هستیم باید سازوکارهای علمی و شاخصی و مدیریتی و نظارتی ایجاد کنیم تا با تقدیر از فعالان واقعی این عرصه فضا را برای این گونه کاسب کاریها تنگ کنیم.
مدیر حوزه های علمیه کشور سطحی نگری را از دیگر آسیبهای این عرصه دانست و گفت: یک مقاله علمی و تخصصی و پایان نامه باید دارای ویژگیهایی باشد که یکی از آنها اتقان کامل مطالب و برخورداری از شاخصهای فنی و تخصصی و منطبق بر مدارک و اسناد علمی است و نباید آن را به شکل یک رمان ساده انگاشت.
وی تصریح کرد: اگر امروز با این همه سیل دانشجویان و طلاب در جامعه مواجه هستیم قطعا جامعه از آنها انتظار دارد که بتوانند پاسخگوی نیازهای روز باشند و به هیچ عنوان نباید از جامعه خود عقب تر باشند؛ به همین خاطر است که رهبر انقلاب نسبت به دوری حوزه از ایستایی این همه تاکید فرمودند.
حسینی بوشهری در پایان بر لزوم توجه پژوهشگاههای حوزوی به تولید آثار با رویکردهای کاربردی و مباحثی که در آن تولید علم به بهترین شکل انجام شده باشد تاکید کرد.