گروه اقتصاد: شماره جدید دوفصلنامه علمی - پژوهشی تحقیقات مالی، اسلامی، از سوی دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد.
به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، این شماره حاوی شش مقاله با عناوین «بررسی ضابطه غرر در معاملات جدید» به قلم محمد علیزادهاصل و سیدعباس موسویان، «بازپژوهی فقهی - حقوقی ماهیت اوراق سهام و قرارداد واگذاری آن» نوشته نصرالله جعفری خسروآبادی و سیدمرتضی شهیدی و «مطالعه و تحلیل تطبیقی الگوی تکافل بر اساس فقه امامیه» به قلم مهدیمحمدی و حسینعلی سعدی و محمدمهدی عسکری است.
براساس این گزارش، «اولویتبندی عوامل مؤثر بر تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در نظام بانکی با استفاده از روش تاپسیس فازی» به قلم رسول خوانساری و وهاب قلیچ «عملیات بازار باز با اوراق بهادار دولت و بانک مرکزی» نوشته حسین میثمی و کامران ندری و «اوراق خرید دین ابزاری مؤثر در تأمین سرمایه در گردش شرکتها» نوشته سعید احمدی و محمدمهدی دژدار، دیگر مقالات شماره نهم دوفصلنامه «تحقیقات مالی اسلامی» هستند.
در چکیده مقاله «بررسی ضابطه غرر در معاملات جدید» به قلم محمد علیزادهاصل و سیدعباس موسویان آمده است: شریعت اسلام به منظور استحکام و اتقان معاملات و مقابله با لرزان بودن یک معامله و جلوگیری از وقوع ضرر و نزاع در معاملات، قاعدهای تحت عنوان قاعده نفی غَرَر وضع کرده است تا هر فرد تاجر یا سرمایهگذار، هنگام ورود به معامله، از اطمینان نسبی برخوردار باشد.
همچنین میخوانیم: بررسی کُتب فقهی نشان میدهد که در خصوص معیار و ضابطه معامله غَرَری، دیدگاههای متفاوتی وجود دارد. با توجه به اینکه بازارهای مالی، با عدم اطمینان و مخاطرات رو به رشدی مواجه هستند، دستیابی به یک معیار روشن از معاملات غَرَری، موجب جلوگیری از ورود افراد در معاملاتی خواهد شد که ریسک آنها غیر قابل پذیرش است و جز معاملات باطل محسوب میگردند.
مفهوم غرر یکی از مفاهیم پرچالش در فقه میباشد که تعاریف متعدد و ضابطههای مختلفی، از نظر فقها، برای آن ارائه شده است. برخی از فقها، جهالت در یک قرارداد را در نظر گرفتهاند و برخی دیگر جهالت منتهی به خطر را معرفی کردهاند. ملاک و ضابطه غَرَر در معاملات جدید سؤالی است که پژوهش پیش رو به دنبال پاسخ به آن است.
این تحقیق با استفاده از یک روش توصیفی- تحلیلی ضمن بیان معانی لغوی و اصطلاحی غَرَر در معاملات، به تبیین ضابطه غرر در معاملات جدید، پرداخته و با دستهبندی نظرات فقها، غرر را از نظر لغوی و اصطلاحی تبیین نموده است و در نهایت با طرح یک مصاحبه از فقهای معاصر، ملاک غرر در معاملات جدید را مورد بحث و بررسی قرار داده است. این پژوهش به دنبال ارائه یک معیار روشن برای تمیز غرر در معاملات جدید از معاملات با ریسک و مخاطره فراوان است.
علاقمندان میتوانند جهت دریافت اصل مقالات به
سایت دوفصلنامه تحقیقات مالی- اسلامی مراجعه نمایند