استاد تفسیر حوزه تشریح کرد:
چه عواملی باعث افزایش رزق و روزی می‌شود؟
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیت‌‌الله محمدجواد مروجی طبسی، شب گذشته 18 خرداد در ادامه جلسات تفسیر قرآن در حرم حضرت معصومه(س) به ادامه ویژگی متقین به «مما رزقناهم» پرداخت و گفت: درباره نوع و چیستی رزق و تقدیر آن بحث زیادی میان مفسران صورت گرفته و فرموده است که برای متقین روزی «من حیث لا یحتسب» یعنی از جایی که گمان نمی‌کنند وجود دارد.
وی اظهار کرد: روزی تنها به مال و خورد و خوراک نیست بلکه فرزند، علم، زیارت، حج و ... نیز روزی است همان طور که در ادعیه ماه مبارک می‌خوانیم «اللهم ارزقنی حج بیتک الحرام فی عامی هذا و فی کل عام» و حتی خواندن قرآن و عمل به آن نیز روزی است که خداوند توفیقش را به انسان می‌دهد.
نویسنده تفسیر امام رضا(ع) ادامه داد: روزی گاهی مقسوم و گاهی موسع است و روزی مقسوم چیزی است که در مقابل تلاش انسان مقدر شده است و بدون سعی به آن نمی رسد و اگر از راه حلال این رزق مقسوم را کسب نکند و از راه حرام باشد به آن خواهد رسید ولی سزای آن را هم می‌بیند.
آیت‌الله طبسی عنوان کرد: براساس روایات متعدد، کارهای زیادی وجود دارند که سبب افزایش رزق می‌شوند که از جمله آن داشتن نیت پاک، شستن دست قبل از غذاخوردن، صله رحم، حسن همسایگی، و گرفتن ناخن در روزهای پنجشنبه است.
این استاد تفسیر حوزه بیان کرد: البته اینکه میان توسعه رزق و شستن دست چه رابطه‌ای وجود دارد ائمه در دوره خویش مجبور بودند که فلسفه بسیاری از این مسایل را نگویند چون از درک مردم بیشتر بود ولی کثیفی دست‌ها و بیماری ارتباط تنگاتنگی دارد و بیماری سبب می‌شود تا هزینه زیادی برای درمان پرداخت شود.
نویسنده تفسیر امام باقر(ع) گفت: حسن همسایگی یکی از کارهایی است که موجب زیادی و یا جلب رزق است که امروز متاسفانه کمتر مراعات می‌شود و همسکایگان از یکدیگر بی خبرند و یا به آزار همدیگر از طریق زیاد کردن صدای تلویزیون و پارک نامناسب اتومبیل و رفت و آمدهای پرسر و صدا می‌پردازند.
وی اظهار کرد: نقل شده است که در دوره یکی از سلاطین قاجار، قبر شیخ صدوق نبش شد و جسد سالم بود و دیدند که شیخ همه ناخن‌هایش را کوتاه کرده جز یکی را چون مستحب است که انسان یکی از ناخن‌ها را برای روز جمعه بگذارد یعنی وی به این امر مستحب به این کوچکی نیز عمل می‌کرده است.
ایثار و صدقه؛ عوامل افزایش رزق
طبسی ادامه داد: ایجاد روشنایی قبل از غروب آفتاب، نظافت منزل و مغازه، جمع کردن میان دو نماز به سبک کنونی شیعه، خواندن تعقیبات نماز، ایثار در وقت نداری و دست تنگی، اجابت موذن، استغفار و نماز اول وقت، همیشه با وضو بودن، نافله صبح و عشاء، صدقه دادن، خوب سخن گفتن با مردم و خوش اخلاقی، دعاخواندن در حق دیگران، صد مرتبه خواندن ذکر «لا اله الا الله الملک الحق المبین»، نشر علم به عنوان زکات علم و خواندن ذکر «یا خیرالمسئولین» در نماز از دیگر مواردی است که در روایات باعث افزایش رزق شمرده شده است.
وی با تاکید بر لزوم پرداختن زکات علم عنوان کرد: کسانی بوده‌اند که یک عمر وقت خود را صرف مطالعه و تحقیق و تحصیل کرده‌اند ولی دریغ از اینکه آن را به مردم منتقل کنند و همین مسئله باعث وزر و وبال آنان است.
طبسی گفت: قرآن در آیات متعددی به دادن انفاق تاکید کرده که نشان دهنده اهمیت فوق العاده این مسئله است که از جمله انفاق در سر و علانیه و در ضرٌاء و سرٌاء و ... است.
وی افزود: ماه مبارک رمضان بهترین ماه برای انفاق است و خوب است فرهنگ انفاق تشویق شود. در روایت آمده که ارواح در روزهای جمعه اذن می‌گیرند تا سری به خانواده خود بزنند و سراغ اعضای خانواده می‌آیند و می‌گویند «تصدقوا علینا» و اگر کسی انفاقی به نام و یاد آنان نکند با ناراحتی بیرون می‌روند.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: آنقدر زمینه برای بهره‌گیری از علم و مال داریم که اگر از ائمه(ع) الگو بگیریم و انفاق کنیم جامعه در بسیاری از موارد دچار فقر علمی و فرهنگی و مالی نخواهد شد.
وی تاکید کرد: انفاق قبل از موت و انفاق در سختی و تنگ‌دستی از مواردی است که در آیات قرآن مورد تاکید قرار گرفته است.