سجاد مرادی، مسئول غرفه «تغذیه و روزهداری» وزارت بهداشت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن اشاره به استقبال مردم روزه دار از این غرفه در نمایشگاه بینالمللی قرآن اظهار کرد: از روز نخست برگزاری نمایشگاه قرآن، خوشبختانه طیف مختلفی از مردم اعم از مردان و زنان، جوان و سالخورده و ردههای سنی کودکان و نوجوانان با حضور در این غرفه از متخصصان ما مشاوره تغذیهای و رژیم درمانی رایگان میگیرند.
وی افزود: عمده بیماریهایی که مردم به واسطه آن جهت مشاوره نزد متخصصان تغذیه میروند بیشتر مربوط به بیماریهای دیابت، تیروئید، نارساییهای کبدی و چرب بودن کبد، بیماریهای کلیوی، ناراحتیهای پوستی و اختلالات وزنی از جمله چاقی بیش ازحد است که بخش تغذیه آن مربوط به کارشناسان میشود و خوشبختانه در طول برپایی نمایشگاه مردم در زمینه مشاوره و تغذیه و دریافت رژیمهای درمانی از ما کمک میگیرند.
وی با بیان اینکه بحث تغذیه و رژیم درمانی همواره یک پای ثابت غرفههای وزارت بهداشت بوده است، تأکید کرد: استقبال مردم از این غرفه نسبت به سال گذشته بیشتر بوده و خوشبختانه تغذیه جای خود را به خوبی در جامعه پیدا کرده است.
مرادی تصریح کرد: اهمیت تغذیه و رژیم درمانی در میان مردم از اهمیت خاصی برخوردار است بدین معنا که تقریبا طیف مختلفی از مردم حداقل سالی یک بار نزد کارشناسان و پزشکان تغذیه جهت مشاوره میروند.
وی اظهار کرد: بحث دیابت و بیماریهای ناشی از قند خون نیز از جمله مشکلات روبه افزایش جامعه است که این مساله به عدم رعایت و پرهیز مردم نسبت به مواد قندی برمیگردد، قطعا اگر نسبت به این بیماری پیشگیریهای لازم انجام نشود، صدمات و عواقب غیرجبرانی مانند از دست دادن بینایی و قطع شدن اعضای بدن ممکن است فرد دیابتی را تهدید کند.
این کارشناس تغذیه عنوان کرد: در صورتی که اگر افراد قبل از مبتلا به دیابت نزد مشاوران تعذیه بروند و از رژیمهای درمانی خوبی استفاده کنند قطعا آمار مبتلا به دیابت در جامعه به مراتب کاهش می یابد.
وی به با اشاره به مراجعه والدین و کودکان در حال رشد به غرفه تغذیه و روزهداری عنوان کرد: ما مشاورههای لازم و رژیمهای درمانی را به آنها میدهیم. همچنین بسیاری از افراد درخصوص کاهش یا افزایش وزن از متخصصان مدد میگیرند و ما روشهای مناسب رژیم درمانی را به آنها ارایه میدهیم.
مرادی با بیان اینکه مراجعه افراد سالخورده به غرفه تغذیه و رژیم درمانی وزارت بهداشت نیز همانند سالهای گذشته فراوان است، یادآور شد: متاسفانه افراد سالخورده بویژه خانمها از مشکل پوکی استخوان مواجه هستند که این مشکل به عدم تغذیه صحیح و استفاده از برخی مواد زیانآور، بر میگردد که ما در این خصوص مشاورههای لازم را ارایه میدهیم و مردم را از مصرف غذاها و نوشیدنیهای مضر، منع میکنیم.
وی روزه و سلامت روانی را یکی از مسائلی عنوان کرد که باید به آن اهمیت داد و گفت: روزهداری در بیماران مبتلا به افسردگی و بیماریهای خفیف علاوه بر این که انجام فریضه دینی است، ضمنا به عنوان یک شیوه روان درمانی و تغییر رفتار محسوب شده و سلامت روان را تقویت میکند.
برنامهریزی خاصی برای مصرف داروهای در افطار
و سحر
مسئول غرفه تغذیه و رژیم درمانی وزارت بهداشت بیان کرد: روزهداری همچنین قدرت اراده و تصمیمگیری و توان اجرایی این بیماران را نیز افزایش میدهد. البته افراد باید علاوه بر تغذیه مناسب در ایام روزهداری، برنامهریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر نیز داشته باشند.
مرادی درخصوص روزهداری افرادی که سنگ کلیه دارند، اظهار کرد: با توجه به این که در ماه مبارک رمضان، افراد در معرض کمآبی شدید قرار گرفته و مواد زائد با غلظت بالا در ادرارشان دفع میشود، بنابراین در این ماه برای پیشگیری از تشکیل سنگهای کلیه و سیستم ادراری، باید به مصرف مایعات بیشتری در سحر و افطار مبادرت کنند.
وی افزود: درعین حال، افرادی که تشکیل سنگهای ادراری در آنها فعال بوده و بیش از دو سنگ ادراری ظرف مدت ۶ ماه داشتهاند و یا هماکنون دارای سنگ ادراری هستند، بهتر است موارد احتیاط را در زمینه مصرف مایعات رعایت کنند، اما روزهدارانی که فقط یک نوبت سنگ ادراری درمان شده داشتهاند، به شرط مصرف آب فراوان بین افطار تا سحر میتوانند روزه بگیرند، هر چند ضروری است که این افراد همچنان تحت نظر پزشک متخصص باشند.
مرادی خاطرنشان کرد: بیماران کلیوی که تحت درمان دیالیز قرار گرفتهاند، باید از روزه گرفتن خودداری کنند. با توجه به اینکه بیماران دیالیزی قدرت تطابق پرخوری و کمخوری را ندارند و بیشتر اوقات هم کماشتها هستند، از نظر پزشکی، قادر به روزه گرفتن نمیباشند.
وی بیان کرد: در خصوص روزهداری برای بیماران کلیوی (سنگ ساز)، توصیه میشود که این افراد در طول روزهداری از انجام فعالیت فیزیکی سنگین و قرار گرفتن در معرض تعریق، خودداری کنند و در طول شب برای رقیق کردن ادرار و شستشوی کلیهها مایعات فراوان بنوشند، تا حد امکان حجم غذای دریافتی را کمتر کرده و به خصوص در مواقع سحری، غذای سبک و آب زیاد بنوشند و مصرف غذاهای حاوی املاح سنگ ساز (مانند نوشابههای گازدار، غذاهای با منشا حیوانی که به علت دارا بودن فسفات زیاد، دفع کلسیم از ادرار را افزایش میدهند) و غذاهای حاوی اگزالات (از قبیل کاکائو، چای پررنگ، آجیل و سبزیجاتی مانند، اسفناج، کلم، ریواس و گوجه فرنگی) را کاهش دهند.
وی ادامه داد: برخی از مبتلایان به اضافه وزن، به منظور لاغر شدن تحت رژیمهاى درمانى هستند و با آمدن ماه مبارک رمضان دچار سردرگمیمیشوند، زیرا محدودیتهاى ویژه غذایى آنان، زمانبندی خاص صرف غذا را میطلبد که در ماه مبارک این زمانبندىها به هم مىخورد، رژیم غذایى این گونه افراد تغییر عمدهای پیدا نمیکند و تنها با چند جابجایى جزئى و رعایت چند مسأله مهم به همان نتایج مقرر دست خواهند یافت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه روزه به کاهش پرفشاری خون کمک میکند، افزود: افراد مبتلا به پرفشاری خون، باید در طول روز، فشار خون خود را کنترل کنند. اگر در طول روز، بیمار دچار تغییر و بالا رفتن فشار خون شود، نباید روزه بگیرد، اما اگر در طول روز فشار خون فرد تغییر نکرد، روزه گرفتن موردی ندارد.