رضا آشتیانی، بازیگر و تهیهکننده سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره الزام پرداختن به موضوعات عاشورایی در سینما و تلویزیون اظهار کرد: سینمای کشورمان به مدد انقلاب اسلامی توانسته در راهی قدم بگذارد که در آن ارزشهای اسلامی و اخلاقی جایگاه ویژه در فیلمها دارد. همین ویژگی هم دلیلی بوده تا فیلمهای ایرانی در سینمای جهان جایگاهی ارزشمند داشته باشند، البته در این مسیر کمبودهایی هم وجود دارد که باید برطرف شود.
وی افزود: یکی از این کمبودها به موضوعات عاشورایی در سینما بر میگردد که به شدت نبودش احساس میشود، البته طی چهار دهه گذشته فیلمهای خوبی داشتهایم که سعی کردهاند با زبان سینما مفاهیم مورد نظر را مد نظر قرار دهند، اما تعداد این کارها اندک بوده، درصورتیکه معتقدم پیام و پتانسیلی که در حماسه عاشورا وجود دارد میتواند سرمنشا تولیدات بسیار بیشتری در سینما باشد.
بازیگر فیلم سینمایی «تلفن» به توضیح فوق اضافه کرد: اینکه ما عاشورا را بخواهیم به صورت مستقیم در سینما تصویر کنیم، اتفاق بسیار خوبی است، همانگونه که در فیلم «رستاخیز» این خواسته محقق شد، اما این دست تولیدات بسیار پرخرج هستند برای همین شاید نتوان هر سال چنین کارهایی تولید کرد، اما راههای دیگری نیز وجود دارد. برای مثال به سینمای دفاع مقدس اشاره میکنم که محلی مناسب برای پرداختهای عاشورایی در سینماست.
جلوهگری عاشورا در سینمای دفاع مقدس
وی به توضیح فوق اضافه کرد: هشت سال دفاع مقدس با ارزشهای عاشورایی گره خورده، زیرا همه به خوبی میدانیم که رزمندگان ما با تکیه به اهل بیت توانستند در مقابل بسیاری از ابرقدرتهای دنیا ایستادگی کنند و به پیروزی دست یابند، همین موضوع بهترین موقعیت است که سینمای دفاع مقدس را با مفاهیم عاشورایی گره زنیم. اتفاقی که چند بار در سینما رخ داده و جواب دریافتی نیز بسیار خیرهکننده بوده است.
وی مثال زد: فیلم «پرواز در شب» رسول ملاقلیپور نمونه خوبی در این زمینه است که به زیبایی آموزههای عاشورایی را به تصویر کشید، مثالهایی دیگری نیز چون «سجاده آتش» وجود دارد که در آنها از اشارات عاشواریی بهره برده شده است. این نمونهها نشان میدهد تا چه حد قادریم در این عرصه پرکار باشیم، تنها کافیست فیلمنامههایی خوبی وجود داشته باشد تا فیلمسازان علاقمند بتواند، کاری ماندگار جلوی دوربین برند.
آشتیانی با بیان اینکه پرداختن به ایثار مدافعان حرم، شکلی دیگر از نگاههای عاشورایی در سینماست، اظهار کرد: این روزها شهدای بسیاری تقدیم این آب و خاک میشوند؛ شهیدانی که به عشق اهل بیت و حضرت زینب (س) در دفاع از حرم به شهادت رسیدهاند، بنابراین فیلمسازی در این زمینه هم نمودی دیگر از فیلمهای عاشورایی در سینماست. این خواسته نیز حتما باید با حمایتهای بخشهای دولتی رخ دهد، چون بخش خصوصی به تنهایی نمیتواند از عهده تولید بر آید.
وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: بهرهگیری از مفهوم عاشورا تنها به حوزههایی که نام برده شد، خلاصه نمیشود، بلکه تمامی گونههایی سینمایی میتواند وامگیر این معنا باشد. برای مثال از دو فیلم «دلشکسته» و «دستهای خالی» نام میبرم که در تمی اجتماعی و عاشقانه، توانستند برداشتی زیبا از عاشورا داشته باشند. نگاهی که به مذاق تماشاگر هم، بسیار خوشایند بود.
تهیهکننده فیلم «خاک سرد» در انتها تاکید کرد: پرداختن به عاشورا در سینما تنها یک اقدام ارزشی در سینما نیست، بلکه یک تکلیف است که باید به آن عمل شود؛ اتفاقی که هم میتواند اشاعه دهنده فرهنگ حسینی در جهان باشد هم اینکه آرمانهای انقلاب را به جهانیان عرضه کند.