طراوت‌پور عنوان کرد:
جریان‌سازی فرهنگی هدف اشکواره شعر بانوان عاشورایی/ 10 شاعر تجلیل می‌شود
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهارمین اشکواره بین‌المللی شعر بانوان عاشورایی صبح امروز، 17 آبان‌ماه با حضور فرحروز فاتحی، دبیر اشکواره و قادر طراوت‌پور، دبیر علمی در حوزه هنری برگزار شد.
فاتحی دبیر اشکواره و مدیرعامل بنیاد «آیه‌های ایثار و تلاش» گفت: مجری اصلی این اشکواره بنیاد آیه‌های ایثار و تلاش است، این بنیاد متشکل از خانواده ایثارگران و شهدا است و مؤسسان آن نیز زنان ایثارگری مانند لاله افتخاری،‌ معصومه آباد،‌ لاجوردی و رضازاده است. 
وی افزود: بنیاد آیه‌های ایثار و تلاش فعالیت خود را از سال 1380 با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و شناساندن زنان ایثارگر آغاز کرده است و در عرصه‌های ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از طریق کتابخوانی اقداماتی انجام داده است؛ از جمله طرحی با عنوان «پیک افتخار» را راه‌اندازی کرده و در راستای اجرای این طرح، کتاب‌هایی کم‌حجم که بتوان در کمتر از 10 دقیقه مطالعه کرد، منتشر شده است که تعداد این کتاب‌ها با 68 عنوان با شمارگان یک میلیون نسخه می‌رسد.
فاتحی ادامه داد: این طرح این امکان را فراهم می‌کند تا مخاطب بتواند در اوقات بیکاری خود در طول روز به مطالعه بپردازد، البته این کتاب‌ها در پایانه‌های اتوبوسرانی و راه‌آهن در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
وی در ادامه به فعالیت‌های این بنیاد در حوزه سینما اشاره و عنوان کرد: تاکنون چهار دوره از جشنواره جشنواره فیلم کوثر را برگزار کرده‌ایم که در مورد ترویج فرهنگ ایثار و شهادت با مضمون خانواده بوده است، همچنین گنجینه‌های ایثار و افتخار که از دیگر فعالیت‌های هنری این بنیاد است تهیه شده. این گنجینه‌ها کلام شهدا را شامل می‌شود که می‌تواند برای علاقه‌مندان مناسب باشد، علاوه بر این سردیس‌هایی از کلام شهدا نیز آماده شده است.
دبیر اشکواره بین‌المللی شعر بانوان عاشورایی در ادامه به برگزاری این اشکواره اشاره کرد و گفت: تاکنون سه دوره از کنگره شعر بانوان عاشورایی را برگزار کرده‌ایم و موضوعاتی چون «نقش زنان معاصر و فرهنگ عاشورا، انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی و مقاومت»، «نقش زنان عاشورایی و حضرت زینب(س) در تبدیل اسارت به حماسه»، «قربانیان منا و مکه و جنایات وهابیون و دست‌نشانده‌های استکبار و امریکا»، «شهدای مدافع حرم حسینی و زینبی در عراق و سوریه و دیگر نقاط جهان»، «مقاومت هشت ساله مردم مظلوم ایران در برابر عوامل استکبار و خلق حماسه‌آفرینی‌های ماندگار با تأسی و پیروی از مکتب عاشورا»، «تجلیل از مردانِ حماسه‌آفرین جهان اسلام: شهید باقرالنمر، سیدحسن نصرالله، شیخ زکزاکی، مبارزان یمن، سوریه، عراق، فلسطین و...» و «وحدت اسلامی در سایه ولایت‌مداری با تأسی از مکتب عاشورا و قرآن مجید» محورهای این اشکواره در دوره چهارم را شامل می‌شود.

برگزاری اشکواره در سطح بین‌المللی
فاتحی تصریح کرد: در حال حاضر در آستانه برگزاری کنگره چهارم هستیم و علت اینکه ما عنوان جشنواره را به اشکواره تبدیل کردیم این بود که این عنوان نزدیک‌تر به حادثه و اشعاری است که به دبیرخانه رسیده بود. از سوی دیگر امسال برای نخستین‌بار به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود.
مدیرعامل بنیاد آیه‌های ایثار و تلاش در ادامه به دیدار مقام معظم رهبری با شاعران در ماه مبارک رمضان امسال اشاره کرد و گفت: در این دیدار نکاتی که ایشان فرمودند، ما را مجاب کرد کنگره را از دوسالانه به سالانه تغییر دهیم؛ چرا که فرمودند؛ شعر باید به‌هنگام و موضع‌دار باشد، به این معنی که ابزار مناسب برای جنگ نرم، همین شعر است و شعر باید به رسالت خود عمل کند و همچنین ماندگاری و پایداری تاریخ انقلاب و دفاع مقدس مستلزم گسترش شعر در این حوزه است و از سوی دیگر شعر می‌تواند در خارج از مرزهای ایران سبب تهییج روحیه جوانان و مبارزان کشورهای منطقه و بیداری اسلامی شود.
وی در ادامه عنوان کرد: فراخوان این اشکواره 20 شهریور ماه اعلام شد و محور آن را سخنان رهبر معظم انقلاب قرار دادیم و با توجه به استقبال مخاطبان، مهلت ارسال آثار تا 30 مهرماه تمدید شد و چون بخش بین‌المللی هم وجود داشت، کمیته‌ای در دفتر ترجمه حوزه هنری مستقر شد و در این راستا فراخوان اشکواره به 6 زبان انگلیسی، روسی، عربی، اردو، ترکی استانبولی و آذربایجان ترجمه و به اغلب کشورها ارسال شد.
فاتحی با اشاره به زمان اختتامیه اشکواره بین‌المللی شعر بانوان عاشورایی گفت: این دوره از اشکواره پنج‌شنبه 20 آبان‌ماه در تالار سوره حوزه هنری و از ساعت 14:30 تا 17 برگزار خواهد شد، عمده برنامه شعرخوانی است و در برگزاری آن حوزه هنری،‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران، معاونت فرهنگی و اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران مشارکت کرده‌اند و مجری اصلی بنیاد آیه‌های ایثار و تلاش است.
قادر طراوت‌پور، دبیر علمی اشکواره در ادامه این نشست گفت: در برگزاری این اشکواره هدف‌مان جریان‌سازی فرهنگی است و امیدواریم بتوانیم در دوره‌های آتی این اشکواره را با گستره بیشتری برگزار کنیم و شاهد حضور بیشتر شاعران داخلی و خارجی باشیم.
وی افزود: آثار رسیده در بخش بین‌الملل از کشورهای الجزایر، روسیه،‌ هند،‌ عراق، افغانستان، پاکستان، لبنان، مالزی، بحرین، یمن، ترکیه و سوریه است و با توجه به اینکه فراخوان به رایزنی‌های فرهنگی کشورها ارسال شده بود، اغلب شاعران این کشورها پاسخ مثبت داده و آثار خود را ارسال کرده‌اند. این کشورها منهای روسیه عموماً در مناطقی هستند که در حوزه تمدنی اسلام قرار دارند.
وی ادامه داد: در کمیته بین‌الملل اشعاری که به زبان‌های خارجی رسید، بلافاصله ترجمه شد و آثار شاخص از میان آثار شاعران خارجی انتخاب شد که این شاعران در آیین اختتامیه هم شعرخوانی کرده و هم مورد تجلیل قرار می‌گیرند.

ارسال بیش از 570 اثر از شاعران
طراوت‌پور در ادامه بیان کرد: با وجود اینکه در اولین سال بین‌المللی شدن اشکواره بانوان عاشورایی هستیم، استقبال خوبی را از سوی شاعران شاهد بودیم و در این راستا بیش از 350 شاعر از داخل کشور به فراخوان پاسخ مثبت دادند و 570 اثر ارسال کردند که بخش عمده‌ای از این آثار مربوط به بانوان شاعر است.
وی یادآور شد: از این میان آثار ارسال شده، 10 شعر در قالب ترجیع‌بند است که با توجه به تجربه شخصی این موضوع را یک اتفاق ارزشمند می‌دانم. در این مراسم قرار است 10 نفر مورد تجلیل قرار گیرد و احتمال دارد این تعداد افزایش یابد.
طراوت‌پور در ادامه گفت: در انتخاب شعرها، قالب جایگاهی نداشت و انتخاب شعرها براساس محتوای آنها بود و محورهای کنگره مورد توجه قرار گرفت. همچنین در انتخاب شعرهای خارجی که به زبان فارسی ترجمه و سپس داوری شدند، درست است که ترجمه اکسیر اثر ترجمه شده است و شعر ترجمه‌پذیر نیست اما این آثار از سوی بهترین مرکز تخصصی ترجمه در حوزه هنری ترجمه شده‌اند.
یادآور می‌شود، در مراسم اختتامیه اشکواره شعر بانوان عاشورایی کتاب «از آن زنان اساطیری» رونمایی می‌شود.