نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت، در خصوص مسئله امنیت زائران ایرانی هم گفت: یکی از دغدغههای اصلی ما در این مذاکرات مسئله امنیت زائران بود که با توجه به جلسات انجام شده برنامهریزی دقیقی را برای تأمین امنیت زائران در نظر گرفتهایم. وقتی وزارت حج عربستان از طرف این کشور طرف مذاکره با ایران شده پس متعهد به انجام همه امور مربوط به زائران است. در توافقنامه دو کشور مصادیق مختلف مربوط به امنیت تحت عنوان حفظ عزت و کرامت صراحتا مشخص شده و آنها تعهد دادهاند برخوردهایشان در شأن زائران باشد.
وی در خصوص دستبندهای الکترونیکی هم، گفت: بیشتر زائران ما سن بالایی دارند و در حادثه منا دریافتیم که آن کارتهای هویتی کاغذی جوابگوی رهگیری آنها نیست ضمن آنکه استفاده از این دستبندها هم الزامی نیستند. اگر کسی تمایل به آنها نداشت قرار نیست برخوردی شود. وجود این دستبندها به درخواست خود سازمان حج و زیارت و با هدف کنترل مشکلات به وجود آمده در حوادث، بیماریها و عوارض ناگهانی قرار گرفته است؛ لذا امیدواریم که با توافق انجام شده این دستبندها در داخل کشور گذاشته شود و ما به دلیل مسائل امنیتی ناچار به انجام این کار هستیم.
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه از آموزش امداد و نجات برای کاروانها خبر داد و گفت: تمامی سرپرست کاروانها و زائران با مسائل امداد و نجات آشنا خواهند شد و آموزشهایی را در این زمینه خواهند دید؛ همچنین تمامی پزشکان اعزامی بحث امداد و نجات را باید جدی بگیرند و آموزشهایی را در این خصوص به آنها نیز ارائه خواهیم کرد.
قاضی عسکر در خصوص مجازات ماموران خاطی حادثه فرودگاه جده هم گفت: ما طی توافقی که صورت گرفته بود خواستار اشد مجازات خاطیان پرورنده بودیم که این افراد با توجه به حکم سه قاضی دادگاه عربستان به 4 سال زندان، هزار ضربه شلاق و اخراج شدن از محل کار خود محکوم شدند و این حکم تایید شده و غیر قابل تغییر و افزایش بود.
نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت با اشاره به زمان ثبت نام زائران هم گفت: ثبتنام از متقاضیان در نیمه سوم فرودین ماه آغاز خواهد شد و اولویتهای اعزام زائران هم به زودی اعلام میشوند. گروههای اجرایی نیز تا چند روز آینده به زودی اعزام خواهند شد.
در ادامه این نشست محمدی سرپرست سازمان حج و زیارت در پاسخ به سؤال ایکنا در خصوص سهمیه زائران ایرانی در حج پیشرو هم گفت: در سال ۹۴ که مصادف با آخرین حضور زائران ایرانی بود ۶۴ هزار نفر مشرف شدند که کاهش ۲۰ درصدی سهمیه به دلیل طرح توسعه مسجدالحرام اتفاق افتاد. امسال آن ۲۰ درصد به همه کشورهای اسلامی برگردانده شده که عربستان سهمیه ۷۷ هزار نفر را برای ایران در نظر گرفته بود. در مذاکرات پس از در جریان قرار گرفتن نسبت به افزایش جمعیت ایران که سهمیه حج بر آن اساس تأمین میشود متقاعد شدند ۷۹ هزار و ۹۰۰ سهمیه به ایران اختصاص دهند که با قبول جبرانی سال گذشته و در نظر گرفتن عوامل اجرایی حج و سهمیه بازماندگان منا و حادثهدیدگان مسجدالحرام حادثه حج ایران بیش از ۸۶ هزار نفر تعیین شد.
وی در خصوص اعزام زائران و هزینه حج هم، ادامه داد: طی توافقی که با عربستان شده، تیمهای مسکن و تغذیه در اسرع وقت و پس از دریافت ویزا به این کشور اعزام میشوند که احتمال زیاد تا هفته آینده خواهد بود تا تکلیف امکانات و هزینهها را مشخص کنند .بخش عمده هزینهها مربوط به اسکان، تغذیه و حمل و نقل است که برای نهایی شدن باید منتظر حضور و توافقهای تیمهای اجرایی باشیم. فعلا حدودی را برای هزینه حج نمیتوان تعیین کرد.
در بخش دیگری از این نشست خبری، قاضی عسکر تصریح کرد: طبق تأکید امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری در حج و عمره نباید دنبال سودگیری و سودخواهی بود. در سالهای گذشته نیز به این شکل عمل میشد و زائران همان قیمت تمام شده را برای حج پرداخت میکردند، طبق همین سیاست در دو سال قبل بعد از ثبت نام دو میلیون تومان اضافی به مردم بازگردانده شد. هر جا هم که صرفهجویی شده آن مبلغ کاملا برگردانده شده است.
وی بیان کرد: باید توجه کنیم که قیمت ارز افزایش یافته و در عربستان تورم نسبی وجود دارد ضمن آنکه سالهای گذشته بیش از ۶۰ قلم از ایران به عربستان منتقل میشد که هزینهها را کاهش میداد اما اکنون چنین شرایطی حاکم نیست، در هر حال ما دنبال این هستیم که قیمت تمام شده را از مردم بگیریم.
سرپرست حجاج ایرانی درخصوص ممانعت عربستان از انجام پروازهای هواپیماهای ایرانی در این کشور گفت: مثل هر سال توافق شده نیمی از زائران ایرانی توسط هواپیماهای داخلی و نیمی دیگر توسط هواپیماهای سعودی جابهجا شوند اما جزئیات بیشتر از هفته آینده که کارشناسان ایرانی به عربستان اعزام شدند مشخص میشود.
قاضی عسکر درخصوص علت طول کشیدن مذاکرات حج به بیش از یک سال و همچنین احتمال میانجیگری سایر کشورها هم اظهار کرد: توافق یک سال طول نکشید. سال گذشته طرفین در بعضی زمینهها به نتیجه رسیدند اما در مواردی مثل کنسولی توافقی حاصل نشد.
وی افزود: زمان مذاکرات کوتاه بود و ما نتوانستیم اقدام خاصی انجام دهیم؛ اما امسال از زمان دریافت دعوتنامه وزارت حج بلافاصله پاسخ دادیم که استقبال میکنیم و در مذاکرات حضور خواهیم داشت. هیئت ایرانی در زمان مقرر به عربستان رفت. دو دور مذاکرات حضوری داشت و به دنبال آن توافقنامه امضا شد. گفتوگوها طوری نبود که موضوع برد و باخت کشوری مطرح باشد. ما دنبال خواستههای مردم و مسئولان بودیم. وقتی منطقی مطرح کردیم و آنها نیز پذیرفتند طبیعی بود که به نتیجه برسیم.
نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سؤال که آیا این توافق صورت گرفته منجر به بهبودی روابط سیاسی دو کشور خواهد شد، گفت: مذاکرات حج فارغ از روابط دو کشور بوده و تمرکز ما روی حج بوده است. مسئله حج از روابط سیاسی دو کشور جداست چون حج از امور واجب مردم است؛ لذا امکان دارد در روابط سیاسی مشکلی بهوجود آید که نمیتوانیم به خاطر آن حج را تعطیل کنیم.
سرپرست حجاج ایرانی با اظهار امیدواری در خصوص استفاده از دیپلماسی حج برای تقویت دیپلماسی عمومی، گفت: ایران و عربستان دو کشور بزرگ منطقه هستند و اولویت جمهوری اسلامی ایران گسترش روابط با همسایگان است؛ لذا امیدواریم با روشی که از گذشته پیش گرفته بودیم حج به دیپلماسی دو کشور کمک کند.
قاضی عسکر با اشاره به تکلیف عمره هم اظهار کرد: توافق امضا شده ملاک سفر عمره نیز قرار میگیرد و اگر موارد تعهد داده شده عملیاتی شود و ما مشکل خاصی نداشته باشیم، طبیعی است زمینه برای عمره فراهم خواهد شد .البته وزیر فعلی حج عربستان چون در این حوزه تخصص و نسبت به کشورها شناخت دارد باور داریم آنچه در توافقها آوردهاند به خوبی اجرا خواهند کرد. درباره عمره مانع جدی ما پرونده فرودگاه جده بود که با توجه به اجرای محکومیت امیدواریم زمینهها برای این سفر نیز انجام گردد.