نصرتی بیان کرد:
بکارگیری اصول قرآنی در شهرهای موفق جهان
مسعود نصرتی، رئیس مجمع جهانی شهرهای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، بر ضرورت بهره‎برداری از فرهنگ غنی قرآن در تحقق شهر اسلامی تأکید کرد و گفت: امروز حدود یک‌چهارم جمعیت جهان را مسلمان تشکیل می‎دهند و این یعنی یکی از بزرگ‌ترین گروه‌های اجتماعی جهان در اختیار مسلمانان است.

وی بابیان اینکه شهرهای اسلامی با استقرار دریکی از مهم‌ترین کانون‌های تمدنی جهان، دارای میراثی بافرهنگی غنی و هویت متمایز هستند که در محیط و ساختار شهری تجلی پیداکرده‎ است، افزود: ازاین‌رو تمدن اسلامی شهرهایی را به وجود آورده، که سبک زندگی جهانی و منحصربه‌فردی را در کالبد و مفهوم خود جای‌داده‌اند.

نصرتی با اشاره به اینکه اندیشه اسلامی نقش عظیمی در پرورش و فهم بهتر زندگی شهری و شهرنشینی، ایجاد می‌کند، ادامه داد: به همین دلیل است که مفاهیمی همچون پایداری، ریشه در ارزش‌هایی دارد که در شهرهای اسلامی با به‌صورت متنوع و متفاوت ارائه‌شده است؛ شهرهایی که ویژگی شاخص آن‌ها در فضای شهری و در سراسر جغرافیایی فرهنگی جهان از طریق معرفی ارزش‌ها و عقاید مشترک، بر پایه اسلام تعریف‌شده است.
 
رئیس مجمع جهانی شهرهای اسلامی با اشاره به آرمان‌های مشترک شهرهای اسلامی گفت: آرمان‌های مشترک برای شهرهای اسلامی را می‎توان در شناخت صحیح و ارتقاء کاربردی ارزش‎های اسلامی در محیط شهری، ایجاد نهضت شهرهای اسلامی پایدار بر اساس چشم‌انداز، تأکید بر حقوق سکونت انسان در اسلام، هویت ارزش‌ها و تمدن‌های مشترک و درنهایت ایجاد ارتباط میان رویکردها نوآورانه و توسعه پایدار با معیارهای سکونتگاه‌های اسلامی خلاصه کرد.
 
شهردار قزوین با طرح این پرسش که راه‌حل تحقق شهر اسلامی، چیست؟ اظهار کرد: با بررسی نمونه شهرهای موفق در جهان به جواب این سؤال خواهیم رسید؛ ازاین‌رو صاحب‌نظران و کار شناسان شهری پاسخ این سؤال را درحرکت به‌سوی توسعه پایدار می‌دانند؛ توسعه پایدار حالت تعادل و توازن میان ابعاد مختلف توسعه است که هدف آن بهبود کیفیت زندگی انسان در ابعاد مختلف است؛ ازاین‌جهت بهبود کیفیت زندگی همان چیزی است که اسلام و ‎مبانی قرآنی در تحقق زندگی سالم بر آن تأکیددارند.
 
نصرتی با اشاره به روند فعالیت‎های مجمع جهانی شهرهای اسلامی، افزود: ما در این مجمع تلاش می‌کنیم از وضعیت تحقق اهداف توسعه پایدار، دستور کار جدید شهری، ابتکار عمل شکوفایی شهری و فرصت‌ها و چالش‌های آن اطلاع پیدا کنیم؛ در اینجا شهرداران با بهره‎برداری از توانایی این مجمع که وظیفه ورود شهرهای اسلامی و برنامه شکوفایی شهری را عهده‎دار است، می‎توانند شهرها را با انتظار شهروندان اداره کنند.
 
وی با تاکید بر ضرورت بهره‌برداری از مبانی اسلامی  در جهت کاهش مشکلات شهرهای جهانی، گفت: امروز افزایش فقر در شهرها، دسترسی ناکافی به مسکن و خدمات اصلی شهری، آلودگی هوا، تراکم جمعیت، ناکافی بودن خدمات بهداشتی اصلی، گسترش زاغه‌نشینی و مسکن‌های غیرقانونی، سیستم حمل‌ونقل ناکافی، بیگانگی شهروندان، رقابت شغلی و اقتصادی نابرابر، نارسایی امکانات اصلی شهر، ویرانی محیط‌ زیست، آب و بحران‌های اجتماعی نظیر مواد مخدر، ازجمله چالش‎های پیش روی شهرهای جهانی است؛ لذا بهره‌برداری از ارزش‌های اسلامی راه‌حل کاهش و حذف این مشکلات است.
 
رئیس مجمع جهانی شهرهای اسلامی با تأکید بر نقش آموزه‎های قرآنی و معنویت در شکوفایی شهری، تصریح کرد: به عنوان مثال، زمانی که قزوین از ایران پایلوت شکوفایی شهری قرار گرفت، برای اجرایی شدن آن ۶ شاخص معرفی شد، که در این میان برای اجرای پروژه‌ها، ما به مسئله معنویت نه به‌عنوان شاخص هفتم بلکه به‌عنوان شاخصی که بر ۶ مورد دیگر تأثیرگذار است، توجه ویژه داشتیم که درنهایت نتایج بسیار خوب و موثری را شاهد بودیم.