آغاز ماه ذی‌الحجه و ایام معلومات/ چگونه در ثواب حجاج شریک شویم

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) امروز چهارشنبه اول شهریور ماه مصادف است با روز اول ماه ذی‌الحجه. ماه ذی‌الحجه آخرین ماه سال قمری و یکی از پرفضیلت‌ترین ماه‌ها است که در آن گردهمایی بزرگ مسلمانان در قالب ادای فریضه حج صورت می‌گیرد و دو عید بزرگ مسلمانان یعنی عید قربان و عید غدیر و مراسم پرشکوه دعای عرفه امام حسین(ع) در این ماه رخ داده است.

خداوند در آیه 28 سوره حج ضمن بيان فريضه بزرگ حج از «أيّام مَعْلُومات»سخن گفته است كه مؤمنان بايد در آن به ياد خدا باشند. يكى از تفسيرهاى معروفِ «أيّام مَعْلُومات» كه در روايات نيز آمده است، ده روز اول ماه ذى الحجه است. بنابراين، هم شب‌هاى آن عزيز است و هم روزهاى آن.

حضرت رسول (ص) در خصوص عظمت این ده روز می‌فرمایند: «عبادت و كار نيك در هيچ ايّامى به اندازه اين ايام فضيلت ندارد».

برای 10 روز اول ماه ذی‌الحجه اعمال و عبادت‌های زیادی نیز توصیه شده است که الز جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. روزه گرفتن ۹ روز اول این دهه که ثواب روزه تمام عمر را دارد.

2. در تمام شب‌های این دهه، ما بین نماز مغرب و عشاء دو رکعت نماز خوانده شود که در هر رکعت بعد از حمد یک بار آیه «وَ واعَدنا مُوسی ثَلاثینَ لَیلَةً وَ اَتمَمناها بِعَشرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ اَربَعینَ لَیلَةً وَ قالَ مُوسی لأَخیهِ هارونَ اخلُفنی فی قَومی وَ اَصلِح وَ لا تَتَّبِع سَبیلَ المُفسدِین» خوانده شود. کسی که این نماز را بخواند با ثواب حاجیان شریک می‌شود.

3. از روز اول تا عصر روزعرفه بعد از نماز صبح و پیش از مغرب دعایی که از امام صادق علیه السلام روایت شده، خوانده شود. «اللهم هذه الایام التی فضلتها علی الایام ...».

4. در هر روز از دهه پنج دعایی را که حضرت جبرئیل از جانب خدای تعالی برای حضرت عیسی علیه السلام هدیه آورده، خوانده شود.« اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له...»

5. در هر روز از این دهه تهلیلاتی را که از حضرت علی علیه السلام روایت شده را بخواند. «لا اله الا الله عدد اللیالی و الدهور... ».

6. امام صادق (علیه السلام) مى فرماید: پدرم حضرت امام باقر (علیه السلام) به من فرمود: پسرم! در دهه نخست از ماه ذى الحجه، هر شب میان نماز مغرب و عشا این دو رکعت نماز را ترک مکن: در هر رکعت سوره حمد و سوره قل هو الله را مى خوانى، پس از آن این آیه (آیه 142 سوره اعراف) را مى‌خوانى: «وَ واعَدْنا مُوسى ثَلاثینَ لَیْلَةً، وَ أَتْمَمْناها بَعَشْر، فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ؛ و ما با موسى سى شب وعده گذاشتیم سپس آن را با ده شب دیگر تکمیل نمودیم به این ترتیب میعاد پروردگارش (با او) أَرْبَعینَ لَیْلَةً، وَ قالَ مُوسى لاِخیهِ هارُونَ اخْلُفْنى فى قَوْمى، وَ أَصْلِـحْ؛ چهل شب تمام شد و موسى به برادرش هارون گفت: جانشین من در میان قومم باش و (آنها را) اصلاح کن؛ وَلا تَتَّبِعْ سَبیـلَ الْمُفْسِـدینَ؛ و از روش مفسدان پیروى منما».

اگر چنین کنى، در ثواب حاجیان، و اعمال حجّ آنها شریک مى شوى.( اقبال، صفحه 317)

برای روز اول ماه ذی‌الحجه نیز اعمالی ذکر شده است:

۱- روزه که ثواب روزه هشتاد ماه را دارد.

۲- خواندن نماز حضرت فاطمه (ع) توصیه شده است که دو نماز دو رکعتی است و در هر رکعت بعد از حمد پنجاه مرتبه توحید خوانده شود و بعد از سلام تسبیحات آن حضرت گفته شود و بعد دعای ذیل خوانده شود: «سبحان ذی العزّ الشامِخِ المُنیف، سبحانَ ذِی الجَلالِ الباذِخِ العظیم، سبحانَ ذی المُلکِ الفاخِرِ القدیم، سُبحانَ مَن یری اَثَرَ النَملَةِ فی الصَّفا ، سُبحانَ مَن یری وَقعَ الطَّیرِ فی الهَواءِ، سُبحانَ مَن هُوَ هکَذا وَلا هکذا غیره.»

۳- پیش از زوال دو رکعت نماز، در هر رکعت حمد یک مرتبه، و هر یک از توحید، آیة الکرسی و قدر ده مرتبه خوانده شود.

۴- هر کس از ظلم ظالمی می‌ترسد در این روز بگوید: «حَسبی حَسبی حَسبی مِن سُوالی عِلمُکَ بِحالی» تا خدای متعال او را از شر ظالم کفایت کند.

گفته شده که روز اول ذی الحجه روز میلاد حضرت ابراهیم (ع) و ازدواج حضرت فاطمه(س) با حضرت علی(ع) نیز هست.