مدیر حوزه‌های علمیه:
شهریه طلاب افزایش می‌یابد/ تدوین 15 نظام جامع در حوزه

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور امروز هشتم شهریورماه در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه‌های علمیه در مدرسه فیضیه گفت: آغاز سال حوزه با دهه ذی‌الحجه و عید اضحی و عرفه همزمان شده است؛ دعای بلند عرفه پیش روی ماست که هم جایگاه انسان و ضعف‌ها و نیازهای انسان به خدا و هم جایگاه خداوند در آن ترسیم شده است و راه ارتباط با خدا و اتصال با عالم غیب و ملکوت بیان شده است.

وی افزود: همه ما طلاب حوزه باید در برابر مکتب دعا و زیارت زانوی ادب بزنیم و از دعاهای مختلف مانند عرفه و ... که ذخایر بی پایان معنویت و اخلاق هستند الهام بگیریم؛ آغاز سال تحصیلی در دهه پرشکوه اول ذی‌الحجه است؛ روزهایی که ایام معلومات و شب‌های آن لیال عشر است و خداوند بر آن سوگند یاد کرده است.

مدیر حوزه‌های علمیه تصریح کرد: ما با مراجع و رهبری پیمان می‌بندیم که حوزه‌ای خواهیم بود در جهت ترویج معارف الهی و با مشخصاتی مانند اینکه حوزه دارای پیشینه بلند است و نسبت به نظام اسلامی ناصح و ناقد است و در برابر قدرت‌های فاسد خواهد ایستاد و از هویت حوزه مستقل و معنوی برخوردار و بر سنن اصیل خود پای می‌فشارد.

وی افزود: ما عهد می‌کنیم حوزه‌ای خواهیم بود که تراث دینی خود را ارزش می‌گذارد و تحول و تطور را در چارچوب ارزش‌های دینی می‌پذیرد و رویکردی جهانی و بین‌المللی خواهد داشت و پاسخ‌گوی نیازهای متنوع و متعدد در سطوح مختلف و مبلغ رسالت الهی و احیاگر تمدن اسلامی است.

اعرافی بیان کرد: ما با رهبری و مراجع و بزرگان حوزه عهد می‌بندیم که حوزه‌ای که منادی وحدت اسلامی و دارای وحدت و انسجام است، خواهیم بود و با همه جریانات رقیب تعامل درست داریم و در عین حال از احکام الهی و مکتب اهل بیت(ع) عدول نخواهیم کرد؛ حوزه‌ای که دارای قوت علمی و انگیزه ایمانی و دارای شجاعت علمی، عزت و خودباوری است.

مدیر حوزه‌های علمیه تصریح کرد: ما حوزه‌ای هستیم که امام در سخنانشان فرمودند روحانیت واقعی نسبت به سازش در برابر کفر و دشمنان، سازشی ندارد و اگر بندبند استخوان‌هایمان را جدا و زنده‌زنده در شعله‌های آتش سوزانند و همسر و هستی ما در جلوی دیدگان‌مان به اسارت برند هرگز امان نامه شرک و کفر را امضاء نخواهیم کرد.

اعرافی بیان کرد: مدیریت حوزه متواضعانه و بر اساس رهنمودهای بزرگان حوزه در صدد تدوین برنامه‌های جدید و پیگیری آن است؛ ما مدعی معجزه نیستیم و از روی گزاف سخن نمی‌گوییم ولی تلاش ما این است که در خدمت استادان و طلاب در تمامی حوزه‌های علمیه باشیم.

مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به کارهای صورت گرفته و در دست اقدام عنوان کرد: در حوزه فرابخشی، اصلاحات ساختاری و تغییرات مدیریتی، تلاش برای آسیب‌شناسی از وضع موجود در کنار قوت‌های موجود، جمع‌بندی نظرات و پیشنهادات طلاب و اساتید که جمع‌آوری و در حد هزار طرح و ایده مورد توجه قرار گرفته از جمله کارهای صورت گرفته است، همچنین تدوین منشور و تصویب 15 نظام جامع براساس منشور مصوب شورای عالی در حال انجام است.

وی افزود: استخراج حدود 50 خرده نظام در ذیل نظامات کلی، تدوین الگوی برنامه 5 ساله اول، طرح آمایش و بازنگری، راه‌اندازی مراکز مطالعات راهبردی، آموزش‌های کاربردی، دفتر وقف و منابع پایدار و ... همچنین ایجاد شورای هماهنگی نهادهای عالی حوزه، بررسی طرح‌های متعدد فرادستگاهی حوزوی، تدوین اولویت‌های سال 95 و 96 و واسپاری سنجیده به مدیریت‌های استانی از دیگر کارهایی است که در دوره جدید انجام خواهد شد.

شهریه طلاب افزایش می‌یابد/ تدوین 15 نظام جامع در حوزه

اعرافی با اشاره به بالاتر رفتن نصاب در پذیرش حوزه عنوان کرد: برگزاری جلسات متمرکز شورای گسترش و صدور مجوز، تصویب مصوبات در شورای گسترش، اجازه اجرای رشته‌ها در مدارس، اصلاح و تدوین متون سطح یک، آئین‌نامه هدایت تحصیلی و آگاهی بیشتر در انتخاب دروس، اصلاح قوانین امتحانات شفاهی و طرح نظام جامع استادان، مجوز رشته‌های جدید به خصوص سطح چهار، رسمیت‌بخشی به دروس خارج در استان‌ها که صد درس شناسایی و در حال ارزیابی است کارهای دیگر در دوره جدید است که انجام شده و در حال انجام است.

مدیر حوزه‌های علمیه ادامه داد: از دیگر کارهای صورت گرفته و در حال انجام، تلاش برای ارتقای بیشتر در حوزه فقه معاصر، طرح مدرسه الگو و آموزش پژوهش‌محور و تدوین 45 متن جدید درسی برای سطح یک و نظام رتبه‌بندی مدارس و کرسی‌های آزاداندیشی و نظریه‌پردازی، نیازسنجی در مدارس و حوزه پژوهش، شناسایی و حمایت از نخبگان، کاهش تعطیلات بوده است.

مدیر حوزه های علمیه طرح جهاد تربیتی مدیران و استادان، توسعه دروس اخلاق در حوزه و آشنایی با قرآن و حدیث و مسابقات سراسری قرآن ویژه طلاب داخل و خارج، طرح جامع هنر و رسانه، طرح بینات و هجرت و مدارس امین، تشکیل کانون‌های و انجمن‌های هنری، بررسی متون آموزش و پرورش، اعطای مجوز به مراکز فرهنگی در حوزه و اعمال نظر در موضوعاتی مانند 2030 و ... را از دیگر طرح‌ها و برنامه‌های در دست اقدام برشمرد.

وی افزود: سطح شهریه با توجه به شرایط سخت طلاب ارتقای خواهد یافت که طرح اجمالی تصویب و در قالب کارهای ویژه انجام خواهد شد.

اعرافی با بیان اینکه ارتقای اخلاقی در مدارس و دروس آزاد انتظار و توقع ما از طلاب هست زیرا حوزه باید مملو از اخلاق باشد، تصریح کرد: ارائه مشاوره به طلاب و توجه به فقه معاصر و ابواب جدید و تقاضا از مراجع و رهبری برای ارتقای شهریه از کارهایی است که صورت گرفته و در دست انجام است.

وی تاکید کرد: باید صد هزار مسجد فعال داشته باشیم و آموزش و پرورش جویای طلاب جوان ما باشند همچنین بهره‌گیری از تابستان برای ارتقای علمی و دینی، توجه به ابعاد بین‌المللی حوزه و تربیت نیرو برای نظام و همکاری و تعامل خوب مدیران در شهرها و استان‌ها از کارهایی است که باید صورت گیرد.

اعرافی ادامه داد: حفظ سنت‌های مباحثه و پیش‌مطالعه و ... از جمله انتظارات ماست همچنین توجه به فرمایشات رهبری که چند روز اخیر نیز بر آن تاکید داشتند از جمله توجه به فضای مجازی و روحیه انقلابی‌گری در حوزه های علمیه از اولویت‌های مدیریت جدید است.