فرهمندپور عنوان کرد:
چرا بانوان ما جایگاه مدیریتی ندارند؟/ تقریر معصوم در این امر

فهیمه فرهمندپور، مشاور وزیر کشور در امور زنان و خانواده در گفتوگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به تبیین مسئله مدیریت زنان در جامعه اسلامی پرداخت و در پاسخ به این سؤال که حضرت خدیجه(س) یک تاجر موفق بودند و حضرت فاطمه(س) نیز فدک را اداره می‌کردند، با توجه به این دو الگوی موفق مدیریتی چرا بانوان ما هنوز جایگاه مدیریتی موفقی در جامعه به دست نیاورده‌اند؟ گفت: وقتی در مورد تجارت حضرت خدیجه(س) و مالکیت حضرت زهرا(س) صحبت می شود، لزوماً کار آنها از جنس مدیریت عملیاتی و اجرایی امروزی نبوده و در نقل ها هست که حضرت خدیجه و حضرت زهرا مباشر داشته اند.

این دکتری تاریخ اسلام ادامه داد: صرف نظر از اینکه جنس فعالیت این دو بانو از جنس مدیریت امروزی نبوده، در مورد حضور زنان در فعالیت‌های اجرایی و مدیریتی جز در موارد خاص، منعی در اسلام نداریم. ضمن اینکه در تاریخ اسلام بانوان زیادی در حوزه‌هایی غیر از امور خانه فعالیت می‌کردند که نباید وجود آنها نادیده گرفت. پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) در زمان حکومت خودشان به زنانی برای انجام مأموریت‌هایی حکم داده‌اند. یا زنان فعالیت‌هایی کردند و این دو بزرگوار با آنها مخالفتی نکرده‌اند و با این عدم مخالفت، رفتار آنها را تأیید کرده‌اند و در فقه ما این عمل تحت عنوان تقریر معصوم، حجت تلقی می‌شود.

وی تصریح کرد: رهبری حضرت امام (ره) تعیین کننده خط مشی ما در همه سال‌های بعد از انقلاب است. ما نمونه خانم دباغ را داریم که با نظر خاص امام، فرمانده سپاه همدان می‌شوند. البته در کشور، وزارت خانم‌ها را هم یک دوره تجربه کرده‌ایم و وقتی یک دوره با تأیید رهبری و عدم مخالفت ایشان، این اتفاق افتاده پس اصل این انتصابات مشکلی ندارد. هر کسی هم که می‌خواهد با این مسئله مخالفت کند باید بگوید که نظر شخصی خود را ارائه می‌دهد و این مخالفت را نباید به اسلام نسبت داد.

ظرفیت زنان شایسته و موفق به اندازه کافی مورد استقبال قرار نگرفته است

فرهمندپور در ادامه عنوان کرد: در این حوزه یک کم کاری دو وجهی اتفاق افتاده؛ اول اینکه ما موفق نشدیم زنان شایسته را به خوبی معرفی کنیم؛ نمی‌گویم زنان موفقی نداشتیم بلکه می گویم در معرفی این زنان، موفق نبوده‌ایم. البته حقیقت این است که زمانی هم که زنان شایسته و موفق معرفی شدند، استفاده از ظرفیت آنها به اندازه کافی مورد استقبال و توجه قرار نگرفته است.

چرا رزومه خانم‌ها همیشه کم رنگ باقی می‌ماند؟

وی افزود: ما زنان شایسته بسیاری داریم و بسیاری هم کارنامه خوبی ارائه کرده‌اند اما شخصاً معتقد هستم از ظرفیت خانم‌ها به خوبی استفاده نشده است. در انتصاب‌ها می‌بینم برای انتصاب یک مدیر مرد همین که عدم صلاحیت او را احراز نمی‌کنند، کفایت می‌کند ولی وقتی یک خانم می‌خواهد منصوب شود باید صلاحیت او احراز شود. به همین دلیل رزومه خانم‌ها همیشه کم رنگ باقی می‌ماند و این صلاحیت هیچوقت احراز نمی‌شود. اول باید خانم‌ها به کار گرفته شوند تا صلاحیت آنها در معرض احراز قرار گیرد. در این زمینه در سطوح مختلف کم لطفی شده است. ما قطعاً زنان شایسته برای وزارت و تصدی معاونت وزیر و مدیریت در سطوح میانی‌تر مدیریتی داریم.

رئیس سابق مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران به عنوان یک مدیر زن یک ابراز نگرانی هم کرد و گفت: نباید برای پوشاندن این کم کاری، با انتصاب شتاب زده خانم‌ها صرفاً به خاطر زن بودنشان و پاسخ دادن به این انتظار عمومی جامعه، دچار خطا و لغزش شویم. من آرزو می‌کنم؛ هیچ زن شایسته‌ای به خاطر زن بودن از دسترسی به فرصت‌های رشد و پیشرفت و از جمله انتصاب در سطوح مدیریتی محروم نشود و البته آرزو می‌کنم که هیچ زنی صرفاً به خاطر زن بودنش به پستی منصوب نشود، چون هر دو، توهین به زن ها است و به ضرر آنها تمام می‌شود.

انتخاب مدیران بدون نگاه جنسی

این دانش آموخته حوزه علمیه قم در پایان این بخش از سخنان خود گفت: ما باید به دنبال این باشیم که افراد شایسته را بشناسیم و از توانمندی آنها استفاده کنیم؛ زن باشند یا نباشند و مراقب باشیم افرادی که صلاحیت کافی ندارند به کار گماشته نشوند زن باشند یا نباشند.