به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری سردار سرتیپ مجید خراسانی، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پیرامون رویکردها و اقدامات این بنیاد در عرصه اقتصاد مقاومتی و تبیین طرحها و پیش روی مرکز اقتصاد مقاومتی و کشاورزی حامی، صبح امروز یکشنبه 13 اسفند 96 در این مرکز برگزار شد.
خراسانی در ابتدا ضمن اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: چند سالی است که مقام معظم رهبری، بر تحقق اقتصاد مقاومتی تأکید کرده و اسامی سالها را با این نام مزین فرمودهاند؛ بنابراین انتظار از مردم و حاکمیت این است که این پرچم را بالا نگه داشته و در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی گام بردارند.
وی ادامه داد: این انتظار تا اندازهای توسط دولت و بخشی از مردم بخصوص بخش دانشبنیان انجام شده اما به نظر میرسد که انتظارات رهبر انقلاب، بالاتر از این سطح است و اقداماتی که باید انجام دهیم، فراتر این اقداماتی است که تاکنون توسط دولت و بخش خصوصی انجام گرفته است.
مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران یادآور شد: بنده معتقدم برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید چند کار اساسی انجام شود که اولین مورد این است که شیوه ریلگذاری اقتصاد کشور را تغییر داده و به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کنیم. اگر این ریلگذاری صورت نگیرد، هر کار ممکن است عقیم بماند و اگر هم فعالیتهای جزیرهای و موفقی هم انجام شود، ادامه پیدا نکند.
خراسانی با بیان اینکه اصحاب رسانه باید در زمینه این ریلگذاری به مطالبهگری بپردازند، اظهار کرد: در چنین شرایطی، هر داوطلبی که قصد ورود به این حوزه و تلاش در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی را داشته باشد، با مشاهده فعالیت گسترده از جانب سایر افراد و ارگانها، ترغیب خواهد شد تا اقدامی اساسی در این زمینه انجام دهد.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی، به معنای اقتصاد ریاضتی نیست، افزود: اقتصاد مقاومتی به ساختاری پویا، باتحرک و روبه رشد نیاز دارد تا بتواند در مقابل تکانههای خارجی و آسیبهای داخلی، با کمترین هزینه و آسیب به راه خود ادامه دهد.
مدیر مرکز اقتصاد مقاومتی حامی ادامه داد: پیشنهاد ما با تجربیاتی که در این مرکز کسب کردهایم این است که الگوسازی در تولید محصولات استراتژیکی که برای مردم ضروری است در اولویت قرار گیرد و در این صورت، دهها بخش دیگر به دنبال بخش فعال در این زمینه حرکت خواهند کرد. بنابراین دومین اقدامی که باید در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی صورت گیرد، الگوسازی در تولید محصولات اساسی و استراتژیک است.
خراسانی اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی همانند یک کشتی است که در دریا شناور است و باید از آسیبها مصون بماند. به عنوان نمونه اگر بانکهای کشور ما در خدمت تولید نباشند همانند سوراخی در بدنه این کشتی عمل کردهاند. بانکها میتوانند همانند کشورهای پیشرفته در خدمت تولید باشند و در عرصه اقتصادی، به تسهیلگری بپردازند یا اینکه همانند ایران در رقابت با سرمایهگذاران عمل کنند؛ بنابراین لازم است این آسیب را مدیریت کنیم.
مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه با اشاره به اهمیت مقابله با قاچاق اظهار کرد: قاچاق و رانت نباید در کنار تولید ما وجود داشته باشد. اگر اقتصاد مقاومتی بخواهد به اهداف خود دست پیدا کند باید روش بانکداری ما، مبارزه با فساد، مقابله با رانت و قاچاق تغییر پیدا کند؛ در غیر اینصورت به دستاوردهای قابل ملاحظهای دست پیدا نمیکنیم.
وی ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن اشاره کنم، اهمیت آسیبشناسی اقتصاد کشور برای تغییر وضع موجود به نفع وضع مطلوب و مورد انتظار است. یکی از آسیبهای جدی که در اقتصاد کشورمان با آن مواجه هستیم، نبود زنجیره تأمین در تولید محصولات مختلف است. اینکه وامی را به شخصی پرداخت کرده و گمان کنیم کار انجام شده است، تصوری اشتباه است؛ چراکه این زنجیره ناقص میماند و لازم است برنامههای لازم برای زنجیره تأمین در بخشهای مختلف اقتصاد کشور طراحی شود.
مدیر مرکز اقتصاد مقاومتی حامی در ادامه به دستاوردهای این مرکز در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در تمام دنیا، 7700 گونه از گیاهان دارویی وجود دارد که بالغ بر 5 هزار مورد از آن در ایران است. این فرصت عظیمی در اختیار ماست اما چون زنجیره تأمین، تکمیل نشده است، آن گیاهان را به خارج از کشور فرستاده و آنان نیز بعد از استانداردسازی ، با قیمت دهها برابر به خود ما میفروشند؛ بنابراین ما در تلاش برای تأسیس کارخانهای مختص این کار هستیم تا در مردمی کردن اقتصاد و کاهش وابستگی به فرآوردههای ناشی از گیاهان دارویی نقشی ایفا کرده باشیم.
وی ادامه داد: اگر در زنجیره تأمین، تولید را ابتدای کار و مصرف را نیز آخر کار بدانیم، در حوزه مصرف مشکلی نداریم اما مشکل این است که مجموعهای به نام کارخانه استانداردسازی و پالایش گیاهان دارویی در کشور وجود ندارد و لازم است این حلقه مفقوده به دست مردم ایجاد شود.
خراسانی اظهار کرد: باید به مردم جرئت دهیم که این حلقههای مفقوده را ایجاد کنند و تا زمانیکه مردم این ریسک را نپذیرند باید حاکمیت هزینه آن را بپردازد؛ مثلا باید پالایشگاه نفت ایجاد کند. بنابراین باید زنجیره تأمین را تکمیل کنیم وگرنه مقاومسازی اقتصاد میسر نخواهد شد و اساسا یکی از علل اساسی ناتمام ماندن طرحهای اقتصادی این است که این زنجیره تأمین، تکمیل نشده و لازم است که هم دولت و هم بخش خصوصی، کار ویژهای را در این زمینه انجام دهند.
مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران عنوان کرد: علاوه بر مواردی که به آن اشاره شد، لازم است به کیفیسازی و استانداردسازی محصولات تولیدی هم توجه کنیم تا مردم از مصرف آن استقبال کنند. دولت و مجلس هم باید از طریق قوانین و آئیننامهها در حل این مشکل گام بردارند.
وی تأکید کرد: شرکت اقتصاد مقاومتی حامی سعی میکند در الگوسازی یک زنجیره تکمیلگر، به ایفای نقش بپردازد تا سایر نهادها هم سعی در الگوگیری و قدم نهادن در این مسیر داشته باشند. اگر عرصهها را اولویتبندی نکنیم و در دهها جبهه در حوزه اقتصاد مقاومتی فعالیت کنیم، حتما زمین میخوریم. دیدگاه ما این است که محصولات کشاورزی میتواند یکی از اولویتهای اصلی تحقق اقتصاد مقاومتی باشد و در بین محصولات کشاورزی، حتما باید محصولات استراتژیک در اولویت قرار گیرد.
مدیر مرکز اقتصاد مقاومتی حامی یادآور شد: اگر سبزی، خیار و مواردی از این قبیل را در اختیار نداشته باشیم، کشور آسیبی نمیبیند اما اگر گوشت و روغن نباشد، حتما دچار آسیب میشویم؛ بنابراین پیشنهاد ما به فعالان اقتصادی این است که بعد از تکمیل زنجیره تأمین، به فکر چنین کالاهای استراتژیکی باشند و دولت مجلس هم از این کار حمایت کنند.
خراسانی به اقدام در راستای تولید گیاهان دارویی اشاره کرد و گفت: در این زمینه با همکاری مرکز تحقیقات و پژوهشهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، این زنجیره تکمیل شده و ساخت یک کارخانه استانداردسازی گیاهان دارویی در کشور را در اوایل سال 97 آغاز خواهیم کرد و امیدواریم تا پایان این سال به سرانجام برسد. قراردادهای لازم در این زمینه در حال انجام است و انشاءالله در مجلس هم قوانین لازم در این زمینه تصویب شود.
مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران عنوان کرد: برای اولین بار است که چنین کاری در کشور صورت میگیرد و امیدواریم با این کار، مصداقی از اقتصاد مقاومتی را در کشور رقم بزنیم. یکی از ویژگیهای این اقدام ما، مردمی بودن چنین طرحی است. یکی از محصولات استراتژیک، پروتئین و گوشت است و اگر بتوانیم زنجیره تأمین پروتئین را در کشور کامل کنیم، کمبود این محصولات اساسی را جبران خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه سالانه 120 هزار تُن گوشت برای جبران کسری وارد کشور میشود اظهار کرد: پیشنهاد ما بر این است که اگر زنجیره تأمین گوشت قرمز را با محوریت مردم انجام دهیم، به تدریج میتوانیم با واگذاری دام به مردم و پرورش آنها، کمبودها را جبران کنیم و در این راستا لازم است شرکتهایی برای حمایت از دامداران و تأمین نیازهای آنان فراهم کنیم.
مدیر مرکز اقتصاد مقاومتی حامی افزود: بالغ بر 600 کارخانه تولید محصولات دامی در کشور وجود دارد که فعالیت چندانی هم ندارند. این شرکتها باید مدیریت تأمین خوراک دام را بر عهده گیرند و به دامداران برسانند و در واقع نقش شرکت تسهیلکننده را ایفا کنند. در این صورت میتوانیم نقش مردم در اقتصاد کشور را تقویت کرده و از سرمایه آنان نیز استفاده کنیم.
خراسانی عنوان کرد: تولید روغن، یکی از حوزههایی است که باید در آن فعالیت داشته باشیم. ما 90 درصد از دانههای روغنی یا روغن بیکیفیت را از خارج وارد کشور میکنیم و کمتر از 10 درصد آن در داخل تولید میشود. روغن محصولی استراتژیک است و ما پیشنهاد میکنیم که کشت و تولید آن را مردم انجام دهند و دولت در این زمینه ورود پیدا نکرده و صرفا حمایت کند تا مردم شغلشان را از دست ندهند.
مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران اظهار کرد: ما زنجیره تأمین روغن را با همکاری وزارت جهاد کشاورزی تکمیل کردهایم و امیدواریم با همکاری مجلس، گامهای مهمتری در این زمینه برداریم. نکته دیگر در مورد اعتبارات خرید تضمینی دانه روغنی در لایحه بودجه 97 است که اگر این اعتبارات عملی شود به معنای افزایش واردات دانه روغنی است؛ بنابراین بنده از نمایندگان محترم تقاضا دارم در این زمینه تجدیدنظر کنند.
وی در جمعبندی سخنان خود عنوان کرد: همانگونه که عرض کردم، اقتصاد همانند یک کشتی در وسط اقیانوس است که از قارهای به قاره دیگر حرکت میکند و مسائلی همانند رانت و قاچاق، مانعی بر سر راه موفقیت آن هستند. در حوزه ایجابی هم باید عرض کنم که جای نهادهای تسهیلگر برای تحقق زنجیره تأمین در تولید کالاها خالی است.
خراسانی در پایان سخنان خود با اشاره به اهمیت توجه به اقتصاد دانشبنیان عنوان کرد: دهه آینده، دهه دانشبنیانی در همه عرصههاست. رویکرد مرکز ما در راستای تغییر ریلگذاری اقتصاد کشور به سمت اقتصاد مقاومتی، این است که تمام فعالیتهای ما دارای رویکرد علمی و دانشبنیانی باشد. اگر بتوانیم نقش مردم را در چرخه اقتصادی افزایش دهیم و دانشبنیانی هم پایه این تحولات باشد، الگوسازی موفقی را در عرصه اقتصاد مقاومتی انجام دادهایم.
انتهای پیام