به مناسبت هفته دولت؛
بازخوانی توصیه‌های امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب به دولت‌مردان

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، علت نامگذاری هفته دولت این است که منافقان کوردل در هشتم شهریور سال 1360 با انفجار در حزب جمهوری اسلامی دو اسوه علم و تقوا، شهید محمدعلی رجایی، رئیس جمهور و شهید محمدجواد باهنر، نخست وزیر که نمونه‌ای از دولت‌مردان مردمی بودند را مظلومانه به شهادت رساندند و از آن تاریخ تا کنون به‌منظور آشنایی مردم با فعالیت‌ها و بیان اهداف و برنامه‌های آینده دولت، هفته‌ای به نام هفته دولت نامگذاری شده که از دوم تا هشتم شهریور است.
شهید رجایی، نخستین دولت مکتبی بود که در آن دوره بحرانی حداکثر تلاش و کوشش خود را برای خدمت به اهداف مقدس انقلاب، صادقانه اعمال کرد تا آن‌جا که جان خویش را بر سر آن نهاد.
این واقعه همچون واقعه هفتم تیر، علی‌رغم خیال باطل دشمنان اسلام که معتقد بودند موجبات منزوی شدن مردم و سقوط نظام را فراهم می‌آورد باعث رشد و آگاهی و حضور بیشتر فعال مردم در صحنه شد و نظام کاملا تثبیت شد.
به‌مناسبت ایام هفته دولت در متن ذیل گزیده‌ای از رهنمودهای رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و نیز بخشی از توصیه‌های رهبر فرزانه انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مدظله العالی) به دولت‌مردان و نیز لزوم حمایت مردم از دولت اسلامی آورده شده است.
اصول و شاخصه‌های کارآمدی دولت
در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره)، اصول و شاخصه‌های کارآمدی دولت را می‌توان در چند بخش تقسیم‌بندی کرد و یکی از بخش‌های مهم کارآمدی اخلاقی است که امام خمینی(ره) در این زمینه می‌فرمایند: کارآمدی اخلاقی «ای دولت‌ها، فتح مملکت که چیزی نیست، فتح قلوب مهم است».(1)
امام معتقدند در صدر اسلام، رمز چیرگی حکومت اسلامی بر امپراتوری‌های بزرگ، حکومت بر قلوب مردم بوده است و در این خصوص تصریح می‌فرمایند «حکومت صدر اسلام، حکومت بر قلوب بود و لذا با جمعیت‌های کم بر امپراتوری‌های بزرگ غلبه کردند».(2)
اما اینکه چه حکومت‌هایی بر قلوب مردم حکومت دارند، بنا بر دیدگاه امام راحل، حکومت‌های مردمی، ملی، خدمت‌گزار، الهی، اسلامی و عادلانه همگی حکومت‌هایی هستند که حکومت بر قلوب مردم دارند.(3)
تزکیه دولت‌مردان
در حکومت اسلامی، حاکم و کارگزاران باید از نظر اخلاقی خود را تزکیه کرده باشند. اصلاح و افساد کشور و حتی کشورها بستگی به رعایت یا ترک این اصل مهم دارد. تزکیه دولت‌مردان اهمیت بیشتری نسبت به تزکیه افراد عادی دارد، حضرت امام خمینی(ره) در این خصوص تأکید می‌کنند «تزکیه برای دولت‌مردان، برای سلاطین، برای رؤسای جمهور، برای دولت‌ها و برای سردمداران بیشتر لازم است تا برای مردم عادی. اگر افراد عادی تزکیه نشوند و طغیان پیدا کنند، یک طغیان بسیار محدود است. لکن اگر طغیان در کسی شد که مردم او را پذیرفته‌اند، این گاهی یک کشور و گاهی کشورها را به فساد می‌کشد».(4)
کارآمدی مدیریتی
دولت بدون گزینش اشخاص متعهد و متخصص در رشته‌های مختلفه موفق نخواهد شد و دولت‌مردان در گزینش همکاران به کاردانی و تعهد آنان و بهتر خدمت کردن آنها به کشور و در منافع ملت بودن تکیه کنند تا در پیش حق‌تعالی و ملت روسفید باشند، نه بر دوستی و آشنایی و حرف‌شنوی بی‌تفکر و تأمل که این رویه موجب ناکامی در خدمت به کشور است. دوست خوب برای دست‌اندرکاران آن است که در پیشرفت امور محوله به آنان مؤثر باشد و در خدمت ملت باشد، نه در خدمت آنان. هرکه و هرچه خواهد بود. دولت‌مردان از دانشمندان و متخصصان متعهد استمداد کنند تا راز موفقیت را به دست آورند.(5)
لزوم حمایت مردم از دولت
مشارکت مردم: رمز موفقیت و کارآمدی دولت، برخورداری از مشارکت و حمایت همه جانبه تمام اقشار مردم است. دولت به تنهایی هرگز قادر به انجام دادن همه وظایفش نیست، من از شما خواستارم که به دولت کمک کنید، و فقط این نباشد که منتظر باشید دولت همه کارها را بکند، دولت نمی‌تواند همه کارها را انجام بدهد، شماها باید پشتیبانی کنید.(6)
توصیه‌های رهبر معظم انقلاب
مردمی و ساده‌زیست
یکی از اساسی‌ترین کارها برای اینکه ما جلوی اسراف را بگیریم این است که مسئولان کشور، خودشان، کسان‌شان، نزدیکان‌شان و وابستگان‌شان، اهل اسراف و اهل اشرافی‌گری نباشند. چطور می‌توانیم اگر خودمان اهل اسراف باشیم، به مردم بگوییم اسراف نکنید «أ تأمرون النّاس بالبرّ و تنسون انفسکم»(7)؛ «یا أیّها الّذین امنوا لم تقولون ما لا تفعلون. کبر مقتا عند اللَّه ان تقولوا ما لا تفعلون»(8)؛ اولین کار این است که ما مسئولان کشور را، افرادی انتخاب کنیم که مردمی باشند، ساده‌زیست باشند، درد مردم را بدانند و خودشان از درد مردم احساس درد کنند. این هم به نظر من شاخص مهمی است. آگاهانه بگردید، برسید، و به آنچه که رسیدید و تشخیص دادید، با قصد قربت اقدام کنید، با قصد قربت پای صندوق انتخابات بروید و خدای متعال اجر خواهد داد.(9)
تعامل با سایر قوا
تعامل با دو قوه دیگر هم یکی از این توصیه‌هاست. تعامل با مجلس و تعامل با قوه قضائیه، کار لازمی است؛ این را مطلقاً نباید ندیده گرفت. البته ممکن است در این راه تلخی‌ها و مشکلاتی وجود داشته باشد، ولی باید تحمل کرد؛ بهتر است.(10)
توجه به انتقادها
به انتقادها هم توجه کنید؛ انتقاد با تخریب فرق دارد. متأسفانه خیلی‌ها تخریب می‌کنند، ولی اسمش را می‌گذارند انتقاد. آن جایی که واقعاً انتقاد است و کسانی با نظر خیرخواهانه، نقاط مثبت کاری را توجه می‌کنند و نقاط اشکالش را هم ذکر می‌کنند، اینها را با سعه صدر گوش بدهید؛ نه اینکه همه جا قبول کنید - چون ممکن است آن منتقد اشتباه کرده باشد - اما گوش کنید تا آن جایی که واقعاً درست است از شما فوت نشود. اینها چیزهایی است که قبلها عرض کرده‌ایم؛ حالا هم تأکید می‌کنیم. به بعضی‌ها توجه شده، بعضی را هم باید بیشتر توجه بکنید.(11)
گفتمان پیشرفت و عدالت
تکیه بر عدالت، اساسی‌ترین و محوری‌ترین اصل یک حرکت الهی است؛ ادامه کار همه انبیا و مصلحان بزرگ تاریخ است. البته عدالت دشمنانی دارد. همه کسانی که نان‌شان در بی‌عدالتی است، با عدالت دشمن‌اند. همه کسانی که با قلدری و زورگویی - چه در صحنه ملی، چه در صحنه بین‌المللی - تغذیه می‌شوند، با عدالت مخالفند. عدالت، شعار اصلی و هدف بزرگ انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی بوده و هست.
بعضی می‌خواهند با عنوان تندروی، عدالت را متهم و محکوم کنند. عدالت، تندروی نیست، حق‌گرایی است؛ توجه به حقوق آحاد مردم است. جلوگیری از ویژه‌خواری است. جلوگیری از تجاوز و تعدی به حقوق مظلومان است. در یک کشور کسان زیادی پیدا می‌شوند که اگر دستگاه مسئول قانونی به مدد آن‌ها نشتابد، در امواج درگیری‌های گوناگون لگدمال می‌شوند. وظیفه دولت عدالت محور، توجه ویژه به قشر محرومان است. عدالت را نباید تندروی و مخالفت با شیوه‌های علمی دانست. با استفاده از شیوه‌های عالمانه و با تدبیر می‌توان عدالت را در جامعه مستقر کرد.(12)
منابع:
1. امام روح‌الله خمینی، صحیفه امام (تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام، (1378)، ج 1، ص 121.
2. همان، ج 14، ص 180.
3. همان، ج 7، ص 527 529.
4. همان، ج 14، ص 392.
5. همان، ج 19، ص 157.
6. همان، ج 6، ص 529.
7. بقره: 44
8. صف: 2 و 3
9. بیانات در جمع مردم استان کردستان در میدان آزادی سنندج ۲۲/۰۲/۱۳۸۸
10. دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت 87/06/02
11. دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت 87/06/02
12. مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری 84/05/12
اکبر پوستچیان
انتهای پیام