حجتالاسلام والمسلمین کریم خانمحمدی، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در گفتوگو با ایکنا؛ با اشاره به سخنان چندی قبل آیتالله مکارم شیرازی در مورد مهریه و نحوه مواجهه دستگاه قضا با بدهکاران مهریه گفت: مهریه براساس آیات قرآن صدقه است؛ یعنی نشانه صداقت مرد نسبت به زن در ازدواج است. از آنجا که زن تمایل به گرفتن مهریه دارد و از طرف دیگر ازدواج علاوه بر پیوندهای عاطفی نوعی قرارداد حقوقی است، اسلام مهریه را فارغ از میزان و مقدار آن، الزامی کرده است.
وی با بیان اینکه باید مهریه را با نگاه ساختاری بفهمیم، افزود: مرد وقتی به خواستگاری میرود با تعیین مهریه اثبات میکند که ازدواج از روی هوسرانی نیست؛ مهریه نوعی جبران خسارت در برابر آسیبهای احتمالی زن در هنگام جدایی است؛ زیرا زن به لحاظ تکوینی آسیبپذیرتر از مرد است.
مهریه؛ اصلی مترقی در قرن ۲۱
این محقق دانشگاه با بیان اینکه اصل مهریه قانونی پیشرفته و مترقی و به نفع زنان است که در غرب وجود ندارد، عنوان کرد: برای اینکه شائبه فروش نفس در میان نباشد حکم فقهی بر آن بار شده است، البته مهریه هدیهای است که بار شرعی و حقوقی دارد ولی ضمانت برای زندگی و بقای آن نیست.
وی اضافه کرد: انحرافی که در اذهان عمومی مردم ایجاد شده این است که خیلی از والدین و دختران تصور میکنند مهریه عاملی برای تضمین بقای زندگی است، لذا مهریه بالا میبندند در حالی که خودشان هم میدانند این مقدار مهریه در صورت بروز اختلاف اساسا قابل دریافت نیست.
تفاوت نگرش مردم با نگرش اسلام به مهریه
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به تفاوت نوع نگرش عموم مردم به مهریه با نگاه اسلام، تصریح کرد: میزان مهریه باید معقول باشد، از این رو مهریه نامعقول هم مانند عدم تعیین مهریه، نشانه بیصداقتی مرد است. اگر کسی صادقانه بگوید من فلان مقدار را ولو اینکه چند ده سکه باشد میتوانم به عنوان مهریه بپردازم باید حمل بر صداقت کرد ولی کسی که با هزار سکه و یا بیشتر و یا برخی مهریههای عجیب و غریب موافقت میکنند یعنی چندان تمایلی به پایبندی به زندگی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه اسلام همان طور که عدم مهریه را نمیپذیرد مهریههای تخیلی و نجومی را هم قبول ندارد، عنوان کرد: اگر این فلسفه از مهریه بهدرستی فهم و میزان آن در حد عرف عام تعیین شود، همچنین قوانین مدنی براساس این فلسفه تدوین و اجرا شود، بسیاری از مشکلات مرتبط حل خواهد شد.
خانمحمدی با بیان اینکه قصد انشاء واقعی در ازدواج مهم است و مهریه بالا یعنی فرد از ابتدا قصد انشای واقعی نداشته است، عنوان کرد: همانطور که آیتالله مکارم بیان کردند قوانین سخت و غیرمعقول در مجازات مربوط به عدم پرداخت مهریه و یا هر چیز دیگر موجب وهن دین از یکسو و موجب واکنش افکار عمومی است.
وی با بیان اینکه طلاق حلال مبغوض است، تصریح کرد: طلاق در مسیحیت حرام است و میگویند وقتی عقدی در زمین بسته شد، در آسمان هم بسته شده و همین قانون سفت و غیرمعقول سبب شده تا ازدواج کمرنگ شود و افراد به ازدواج سفید و یا با همبودنهای بدون ضابطه روی بیاورند که نوعی واکنش بر قانونی غلط است؛ بنابراین ما هم نباید با مهریه و یا هر قانون اجتماعی طوری برخورد کنیم که چنین واکنشهایی به همراه داشته باشد.
پرهیز از ایجاد نگرش منفی شدید نسبت به طلاق