استاد دانشگاه قرآن و حدیث:
بی رمقی «عرضه حدیث بر قرآن» سبب بیان مطالب سست در برخی منابر است

بی رمقی «عرضه حدیث بر قرآن» سبب بیان مطالب سست در برخی منابر استبه گزارش ایکنا، محمد مرادی، استاد دانشگاه قرآن و حدیث امشب سوم اردیبهشت‌ماه در نشست علمی «عرضه حدیث بر قرآن» در مؤسسه مجمع الفکر الاسلامی با بیان این که در منابع اسلامی برخی احادیث بر قرآن عرضه و در مورد آن بحث صورت گرفته شده است، گفت: 57 حدیث در کل منابع اسلامی آمده که 31 مورد در منابع شیعی، 20 مورد در منابع اهل تسنن و شش مورد در منابع زیدیه ذکر شده است؛ البته باید گفت که بخش بزرگی از احادیث مربوط به شخص پیامبر اکرم(ص) است.

وی افزود: در میان علمای شیعه احادیث عرضه شده بر قرآن تلقی به قبول شده‌اند، ولی غالب علمای اهل سنت عرضه حدیث بر قرآن را تلقی به قبول نمی‌کنند و قائل بر این هستند که احادیث خود در کنار قرآن هستند و نیاز نیست بر یکدیگر عرضه شوند.

این استاد دانشگاه، عرضه حدیث بر قرآن را یکی از راه‌های اعتبارسنجی حدیث دانست و بیان کرد: این روش، در حقیقت سنجه متن و محتوای حدیث با کلام خدا است، در حالی که بسیاری از روش‌های معمول و پیشنهادی در مطالعات حدیثی و رجالی، از خود حدیث بر آمده است.

وی ادامه داد: روایات فراوانی در منابع حدیثی اسلامی وجود دارد که در آن‌ها توصیه شده است، حدیث را به قرآن عرضه کنید و موافق آن را بپذیرید و مخالف با کتاب خدا را رها کنید.

مرادی با بیان این‌که حدیث، با مشکلات قابل توجهی از جمله دسیسه، جعل، تحریف و تغییرات احتمالی دیگر مواجه است، ادامه داد: به رغم این مشکلات، گذشت زمان و رشد و گسترش دانش‌های اسلامی و شکل گرفتن نظام فکری در عرصه‌های گوناگون، استقبال عملی از عرضۀ حدیث با تردید مواجه و کمرنگ شده است.

بی‌رمقی پدیده عرضه حدیث بر قرآن

وی با اشاره به این مطلب که شاید امروزه، تأکید بر عرضه حدیث، به معنای دگراندیشی تلقی شود و پیامدهایی هم در بر داشته باشد، گفت: واقعیت این است که به رغم مشکلات مورد تأیید در حدیث، اما عرضه، رمق چندانی ندارد.

استاد قرآن و حدیث با بیان اینکه این اتفاق، شاید تازگی نداشته و محصول یک تجربه دین‌شناسی و اسلام‌شناسی باشد، تصریح کرد: شکل‌گیری این سنت دینی، دشواری‌های عرضه و دستاورد احتمالی متفاوت عرضه حدیث و پیچیدگی‌های آن، عنصر قرائت و تفسیر بشری متن و روشن نبودن ساز وکار و یکنواخت نبودن متن قرآن، وجود تفاوت‌های جدی در آیات و تأویل‌پذیری آن از جمله علل چنان بی‌رمقی و رواج نیافتن و سنت نشدن عرضه حدیث بر قرآن است.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر نیز بی‌رونقی عرضه حدیث و تنها شنیدن و بسنده کردن به مباحثی تقریباً نظری در اخبار متعارض در برخی از علوم اسلامی، رواج حدیث و اخباری‌گری را در پی داشته است.

مرادی تأکید کرد: در چنین شرایطی، گویندگان و سخنرانان مذهبی و کسانی که دستی در تبلیغ دین دارند، اما حظی از دانش لازم را ندارند، هر چه دلخواهشان است به نام حدیث رواج می‌دهند و بازار حدیث بسی داغ و احیانا مطالب سست و بی‌بنیاد، به عنوان حدیث چشمگیر است.

انتهای پیام