بخش یك /
چه مواد غذایی هنگام ابتلا به بیماری‌های تنفسی مصرف كنیم

به گزارش ایكنا از فارس، چه در شرایط عادی و چه در شرایط اضطراری لازم است تعادل و تنوع در مصرف تمامی مواد غذایی رعایت شود.

همه ویتامین‌های موردنیاز بدن برای افزایش سطح ایمنی و مقابله با بیماری و بهبودی از طریق منابع غذایی آن تأمین شود و منابع غذایی حاوی ویتامین‌ها و املاح هیچ گونه ارجحیتی بر یکدیگر ندارند.

یادمان باشد مصرف دوزهای بالای ویتامین و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شده‌ای در پیشگیری از بیماری‌های عفونی ندارد و برنامه مکمل یاری فقط بر اساس دستور العمل کشوری انجام می‌شود.

توصیه‌های تغذیه‌ای در زمان ابتلا به بیماری‌های تنفسی:

۱- مصرف روزانه کربوهیدرات‌ها برای تأمین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است. این کربوهیدرات‌ها به دو شکل ساده و پیچیده دسته‌بندی می‌شوند که مصرف انواع کربوهیدرات‌های پیچیده از جمله برنج، انواع نان سبوس‌دار (جو و سنگک) و ماکارونی به ویژه از نوع سبوس‌دار، رشته و غلات صبحانه، سبزی‌ها و میوه‌ها توصیه می‌شود.

۲- برای سالم و قدرتمند نگه داشتن عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی از پروتئین را دست کم دو واحد در روز بر اساس گروه‌های غذایی و رهنمودهای غذایی ایران دریافت کنند. بهترین منابع پروتئین‌ها شامل انواع گوشت‌ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود باقلا)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه ( پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع آجیل‌های بدون نمک است.

۳- برای تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تأمین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های محلول در چربی باید روزانه از روغن‌ها و چربی‌های خوراکی استفاده شود. روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و موارد مشابه را شامل می‌شود.

۴- روغن‌هایی مانند زیتون، کلزا، کنجد و روغن آفتابگردان و دیگر موارد مشابه برای سرخ کردن مناسب نیستند و برای پخت و پز مناسب‌ترند. در ضمن این روغن‌ها به دلیل خواص آنتی اکسیدان‌های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامین E، بتاکاروتن دارای ارزش تغذیه‌ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شوند. توجه داشته باشیم: مصرف روغن‌ها و چربی‌های حیوانی شامل، کره، روغن ماهی پیه، دنبه و مواردی از این قبیل باید محدود شود.

۵- مصرف مقدار مناسب آب باعث می‌شود ترشحات درون مجاری هوایی رقیق‌تر شده و راحت‌تر حرکت کنند و تخلیه شوند. مصرف ۶ تا ۸ لیوان آب و یا سایر مایعات به‌صورت روزانه توصیه می‌شود.

۶- مصرف ۴ تا ۶ وعده غذایی کوچک و با حجم کم در طول روز به جای مصرف ۲ تا ۳ وعده غذایی حجیم توصیه می‌شود تا دیافراگم حرکت آزادانه به سمت بالا و پایین داشته باشد. در صورتی که مصرف برخی مواد غذایی خام منجر به نفخ شدید و اختلال در تنفس شد، لازم است مصرف آن‌ها کاهش یابد.

۷- غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی و نمک است موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می‌شود و می‌تواند به ایجاد تورم و التهاب قسمت‌های مختلف بدن و از جمله مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود، بنابراین مصرف غذاهای حاوی مقادیر زیاد سدیم در مواد غذایی مانند انواع کنسرو ها، شور‌ ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس باید محدود شود.

برگرفته از راهنمای مدیریت تغذیه در کرونا ویروس؛ دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی