پیره به ایکنا خبر داد:
تأیید انطباق پیش‌نویس دستورالعمل جدید خرید اعتباری سهام با مصوبات کمیته فقهی بورس

مجید پیره، دبیر کمیته فقهی سازمان بورس

مجید پیره، دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره جزئیات جلسه اخیر این کمیته اظهار کرد: جلسه اخیر کمیته فقهی با موضوع بررسی پیش‌نویس دستورالعمل خرید اعتباری سهام برگزار شد. درباره معاملات خرید اعتباری سهام، قبلاً در کمیته فقهی، الگویی به تأیید رسیده و مقرر شده بود بر مبنای مصوبه این کمیته، دستورالعمل فعلی خرید اعتباری سهام اصلاح شود.


بیشتر بخوانید:


وی ادامه داد: با توجه به اینکه متن پیش‌نویس دستورالعمل مطابق با نظر کمیته فقهی سازمان بورس تهیه شده بود جهت تأیید انطباق با مصوبات قبلی این کمیته در دستور کار قرار گرفت و در نهایت اعضای کمیته متن را با اصلاحاتی به تصویب کردند.

پیره افزود: خرید اعتباری سهام، یکی از روش‌هایی است که برای تأمین مالی خرید سهام مورد استفاده قرار می‌گیرد و مطابق این دستورالعمل، مشتریان شرکت‌های کارگزاری می‌توانند علاوه بر مبلغ آورده نقدی خودشان، از خط اعتباری‌ای که شرکت کارگزاری در اختیار آنها قرار می‌دهد استفاده کرده و با مجموع نقدینگی که در اختیار دارند، نسبت به خرید سهام یا سایر ابزارهای مالی در بازار سرمایه اقدام کنند.

دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: بر مبنای روشی که اخیراً در کمیته فقهی تصویب شد شرکت کارگزاری به عنوان حق‌العملِ کارِ بانک، خط اعتباری را از بانک دریافت کرده و در اختیار مشتری خود قرار می‌دهد و مشتری شرکت کارگزاری با بانک در خرید سهام یا اوراق بهادار موضوع قرارداد شریک هستند و به صورت مشارکتی، دارایی را خریداری می‌کنند و در پایان سررسید مشارکت، مشتری ملزم است یا سهمی که به صورت مشارکتی خریداری کرده را بفروشد و با بانک تسویه کند یا اینکه سهم‌الشرکه بانک را به قیمتی که در ابتدای قرارداد توافق می‌کند از بانک خریداری و با بانک تسویه کند.

وی بیان کرد: بنابراین در رویکرد جدید خرید اعتباری سهام بر مبنای قرارداد مشارکت عمل می‌شود و بانک و مشتری در خرید دارایی موضوع قرارداد، سهیم هستند و با یکدیگر مشارکت می‌کنند.

دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: پیش‌نویس دستورالعمل از نظر انطباق با مصوبات کمیته فقهی در جلسه اخیر این کمیته تأیید شد و در اختیار هیئت‌مدیره سازمان بورس قرار گرفت که ان‌شاءالله بعد از تأیید در هیئت‌مدیره، فرایند جدید به شرکت‌های کارگزاری و نهادهای درگیر در این موضوع ابلاغ شود.

پیره با اشاره به دستور کار دیگر کمیته فقهی افزود: همچنین در جلسه قبل کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار درباره رهنمودهای حسابداری مربوط به ثبت حسابداری موضوعات در بازار سرمایه بحث شد و بنا بر گزارشی که در جلسه کمیته فقهی ارائه شد مشخص گردید که برخی از استانداردهای حسابداری، تعابیر متفاوتی را نسبت به مسائل فقهی و ادبیات مالی اسلامی استفاده می‌کنند و این موضوع باعث می‌شود در ثبت حسابداری جریانات مالی مربوط به محصولات بازار سرمایه اسلامی، در برخی از موارد، اختلاف‌نظرهایی به وجود بیاید.

دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان سخنان خود اظهار کرد: در جلسه کمیته فقهی، بر مبنای گزارشی که ارائه شد در نهایت اعضای کمیته چنین جمع‌بندی کردند که بر مبنای لزوم پیروی از ملاحظات فقهی و شرعی در اجرای محصولات بازار سرمایه اسلامی و با توجه به اینکه ثبت حسابداری هم بخشی از این زنجیره اجرای مصوبات کمیته فقهی محسوب می‌شود لذا در مواردی که عدم تطبیق بین فرآیندهای حسابداری و رهنمودهای آن با ملاحظات و مصوبات کمیته فقهی وجود دارد ضروری است اقدامات مقتضی جهت هم‌راستا کردن حسابداری محصولات بازار سرمایه اسلامی با ملاحظات مندرج در مصوبات کمیته فقهی به عمل بیاید.