محسن یاراحمدی:
عیار تلاوت در رقابت حضوری بهتر سنجیده می‌شود

محسن یاراحمدی، داور بخش لحن چهاردهمین دوره مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع)، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، درباره سطح رقابت‌ها گفت: امسال به دلیل شیوع کرونا، این مسابقات به صورت غیرحضوری و مجازی برگزار شد، ولی رقابت‌ها سطح بالایی داشت. البته هر کدام از دو شیوه حضوری و غیرحضوری ویژگی‌های مثبت و منفی خود را دارد.

یاراحمدی با اشاره به اینکه در مسابقات غیرحضوری چندین روز متسابق فرصت بررسی قرعه‌ها، آهنگ‌گذاری و فیلمبرداری‌های مجدد را دارد، اضافه کرد: البته مسابقات حضوری عیار تلاوت قاریان و مرتلان را بیشتر مشخص می‌کند، چراکه تلاوت قرآن هنری بداهه است و باید در همان لحظه خلق شود.

وی به ضعف‌ متسابقان در رشته قرائت ترتیل اشاره کرد و گفت: اغلب مرتلان از ویژگی‌های یک ترتیل استاندار مطلع نیستند. البته به نسبت سال‌های قبل که تصور همگان این بود که ترتیل اجرای تند همان قرائت تحقیق است، فاصله گرفتیم و این موضوع تفهیم شده است که قرائت ترتیل قرآن، اسلوب و ساختار خود را دارد، به طور مثال بحث آکسان‌ها، ضرباهنگ کلام و ریتم استعاذه و بسمله، مکث و توجه به سکوت بین نفس‌ها ویژگی خود را دارد.

یاراحمدی بیان کرد: در قرائت تحقیق، پردازش نغمات اهمیت بسزایی دارد که این امر با تقلید خوب حاصل می‌شود. افراد علاقه‌مند به عرصه تلاوت، بحث تقلید، پردازش نغمات، اندازه‌گیری‌ها و آکسان‌ها را جدی بگیرند. برخی از قاریان به سمت الحان غریبه می‌روند، یعنی لحن‌هایی که آشنا نیست و اسم آن را ابداع می‌گذارند، حال آنکه تلاوت قرآن، عرف و اسلوبی دارد و نمی‌توان به بهانه ابداع، هر ملودی و لحنی را استفاده کرد. همچنین، هنگامی سطح مسابقات ارتقا پیدا می‌کند که همراه با آموزش باشد و متولیان بخش دولتی یا مردمی به مبحث آموزش بیشتر بپردازند.

یادآور می‌شود، فینال چهاردهمین دوره مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع) در بخش آقایان 26 تا 28 مهرماه در خانه‌موزه و دارالقرآن شهید مدرس برگزار شد و امروز فینال این مسابقات در بخش بانوان در دو بخش زیر 26 سال و بالای 26 سال برپا می‌شود.