رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه:
پژوهشکده مطالعات همکاری‌های حوزه و دانشگاه تأسیس می‌شود/ آیه 69 عنکبوت؛ مبنای معرفت دینی

یبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی حکیمیان، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، امروز، اول آبان ماه، در کنفرانس بین‌المللی «نقش معرفت دینی در علوم انسانی؛ از گفت‌وگو تا تأسیس» که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: جامعه ما نیازمند چنین همایش‌ها و وبینارهایی است تا با تبادل نظر بتواند در ارتقای علوم انسانی اسلامی گام‌های شایسته‌ای را بردارد و فعالیت گذشتگان را توسعه داده و میراثی برای آیندگان باقی بگذارد.

وی افزود: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه حاصل تفکر امام(ره) در بحث انقلاب فرهنگی است تا بزرگان حوزه و دانشگاه در کنار هم نشسته و به علوم انسانی رویکرد اسلامی بدهند؛ 4 پژوهشکده علوم اسلامی، پژوهشکده علوم اجتماعی، پژوهشکده علوم رفتاری و مطالعات همکاری‌های حوزه و دانشگاه تشکیل‌دهنده این پژوهشگاه هستند.

رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان اینکه همه این پژوهشکده‌ها با تکیه بر فقه اسلامی، تحول را در علوم انسانی فراهم می‌کنند، اظهار کرد: پژوهشکده چهارم یعنی مطالعات همکاری‌های حوزه و دانشگاه در شرف تأسیس است که در جنب دانشگاه تهران ایجاد می‌شود و گروه وحدت حوزه و دانشگاه، ارتباطات و آینده‌پژوهی از جمله گروه‌های این پژوهشکده هستند.

تولید 540 کتاب

حکیمیان تصریح کرد: امروز بالغ بر 540 کتاب توسط این پژوهشگاه تولید شده که 155 کتاب، متن درسی دانشگاه‌ها است؛ بیش از 250 کتاب منابع درسی دکتری و ارشد و حدود صد جلد هم به مبانی اصولی و مبانی بنیادی علوم اسلامی پرداخته است که مورد اقبال جامعه علمی است همچنین در سال بیش از صد هزار جلد از آثار این پژوهشگاه به فروش می‌رسد که دلیل بر اقبال عمومی است.

حکیمیان با اشاره به ضرورت همایش مذکور گفت: یکی از اهداف کار این است که بتوانیم علوم انسانی را وارد حل مسائل جامعه کنیم و به آن بعد کاربردی بدهیم؛ امروز کلینیک روان‌شناسی پژوهشگاه با رویکرد اسلامی اداره می‌شود و به 40 هزار نفر خدمات‌رسانی کرده همچنین 12 نوع کارگاه هم برای استادان و دانشجویان روان‌شناسی ارائه شده است.

رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: سه هزار خانواده را در بحث طلاق و اعتیاد در استان هرمزگان تحت پوشش خدمات خود قرار دادیم و بنا بر این است که در کل کشور این کار صورت بگیرد.

وی افزود: دفتر تسهیل‌گری پژوهشگاه با همکاری برخی نهادها در منطقه امین‌آباد قم از سال 98 ایجاد شده و 7 هزار خانواده و 25 هزار نفر تحت پوشش قرار گرفته‌اند؛ درمانگری معنوی برای امراض سخت هم از دیگر کارهای صورت گرفته توسط پژوهشگاه است.

وی اضافه کرد: یکی از موضوعاتی که می‌تواند علوم انسانی را پیش ببرد تبادل نظریات با جامعه علمی داخلی و بین‌المللی است و این سمینار هم در همین راستا در حال برگزاری است؛ همچنین وبینار مطالعات اهل‌بیت(ع) و کرونا از جمله همایشات بعدی این پژوهشگاه خواهد بود.

آیه 69 عنکبوت؛ مبنای معرفت دینی

حکیمیان تصریح کرد: مبنای ما در معرفت دینی متکی بر آیه 69 سوره عنکبوت «وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ» است؛ ما قائل به این هستیم که معرفت صرفاً از جنبه نظاره‌ای به اشیا حاصل نمی‌شود، بلکه انسان باید در مسائل معرفتی شرکت‌کننده باشد؛ این موضوع حتی در نظریات برخی اندیشمندان غربی مانند ویلیام جیمز و ... هم وجود دارد و به این معرفت‌سنجی قائل هستند. قرآن فرموده که اگر شما در مسیر الهی قرار گرفته و مجاهده کنید به راه‌هایی هدایت خواهید شد که به تکامل مورد نظر می‌رسید.

وی افزود: ما از امام و رهبری هم آموخته‌ایم که باید وارد مسائل اجتماعی شویم و اگر این کار را بکنیم یک تنه می‌توانیم در برابر تمامی استکبار بایستیم، همانطور که دیروز در برابر شوروی و آمریکا و امروز در برابر همه استکبار ایستاده‌ایم و همین ایستادگی سبب شده تا امروز عقلای عالم و اندیشمندان غرب ایران را ستایش کنند.

حکیمیان تصریح کرد: اگر معرفت ما در مسیر الهی باشد، قطعاً علوم انسانی هم نتیجه خواهد داد؛ لذا وقتی علوم انسانی می‌تواند پایدار باشد که امت را که عیال‌الله ببینیم. همچنین اگر فروعات اسلام را ببینیم متوجه می‌شویم که نوعاً به موضوع جماعت و محوریت جاهدوا فینا و یدالله مع الجماعه تاکید دارد.

دریافت 50 مقاله

همچنین مهدی نصیری، دبیر اجرایی این کنفرانس، اظهار کرد: این همایش دارای درجه بین‌المللی است و به مقالات آن رتبه پایگاه استنادی ISC داده می‌شود؛ همچنین چهار پیش نشست قبل از همایش برگزار شده که روش تفسیر اجتهادی، فرایند روش مطالعه علوم انسانی با رویکرد اسلامی و بازخوانی مدل اجتهادی تجربی علم دینی از جمله این پیش نشست ها محسوب می‌شود.

نصیری بیان کرد: بیش از 50 مقاله به دبیرخانه کنفرانس رسیده است که از این تعداد حدود 30 مقاله پذیرفته شد؛ 5 پنل هم قبل و بعد از همایش برگزار خواهد شد که تاکنون سه پنل برگزار شده است و پنل چهارم هم در روز شنبه، سوم آبان و پنل پنجم در روز هفتم آبان ماه برگزار خواهد شد و در مجموع 29 سخنران در این همایش به ارائه مطلب می پردازند.

وی افزود: کسانی که گواهی حضور بخواهند این گواهی برای آنان صادر خواهد شد و باید در سایت پژوهشگاه ثبت نام و از دبیرخانه گواهی لازم را دریافت کنند.