معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه شهید سلیمانی جامع همه خوبیها بود و محبوب نسل جوان شده است، گفت: جوانان ما امروز به دنبال الگو میگردند و وظیفه دانشگاهیان، علما و مراکز علمی این است که این الگو را به قشر جوان معرفی کنند، آن هم نه به گونهای که این الگو دست یافتنی نباشد.

به گزارش خبرنگار ایکنا، همایش علمی ـ دانشجویی بزرگداشت سیدالشهدای مقاومت؛ شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی امروز شنبه ۱۳ دیماه، مصادف با نخستین سالروز شهادت سردار دلها به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی به صورت مجازی و حضوری در محل سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور برگزار شد.
جهاددانشگاهی طی یک سال گذشته تلاش کرده در کنار کار تبلیغی و ترویجی در راستای گرامیداشت یاد و خاطره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، نسبت به معرفی و خوانش صحیح از سلوک فردی و اجتماعی سردار شهید سلیمانی اهتمام داشته باشد و اکنون بهعنوان نخستین مجموعه در سطح ملی، رویدادی علمی را با محوریت تبیین شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی با حضور شخصیتهای علمی و دانشگاهی برگزار کرده است که در دو نوبت صبح و بعدازظهر امروز طی سه نشست تخصصی این رویداد را دنبال میکند.
درباره بخش نخست این رویداد بیشتر بخوانید:
حجتالاسلام تقوی، معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای کشور در پنل دوم این رویداد، طی سخنانی با اشاره به ویژگیهای سردار شهید سلیمانی از منظر قرآن، اظهار کرد: خداوند در قرآن درباره حضرت ابراهیم(ع) تعبیر امت را به کار میبرد؛ «إِنَّ إِبْرَاهِیمَ کَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِیفًا»، مفسران درباره امت میگویند که این واژه درباره حضرت ابراهیم به دلیل شخصیت عظیم و ذو ابعاد او در قرآن اطلاق شده است.
تقوی ادامه داد: مقام معظم رهبری درباره شهید سلیمانی تعبیر مکتب را به کار میبرند، این نشان میدهد که این شهید ویژگیهایی دارد که این تعبیر برای ایشان به کار برده میشود و خوب که دقت کنیم درمییابیم که ایشان از هر زاویه و بعدی الگوست و به اصول و چارچوبی پایبند است که میتواند مسیر جامعه را به سمت صلاح و کمال حرکت دهد. در جریان مبارزه با ظلم در جبهه حق ایشان تبدیل به مکتبی شده که تمام کشورهای مسلمان منطقه از این مکتب الگو میگیرند.
وی افزود: یکی دیگر از ویژگیهای ذکر شده در قرآن که منطبق بر شخصیت این شهید بزرگمرد است، بحث ترساننده بودن برای دشمن است؛ «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّکُمْ وَآخَرِینَ مِنْ دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ یَعْلَمُهُمْ». خداوند متعال در این آیه شریفه تأکید میکند که همه ادوات و نیرویتان را به کار گیرید که دشمنان مورد ارعاب قرار گیرند. در بسیاری از مواقع چه در سوریه و یا عراق وقتی میگفتند سردار سلیمانی حضور دارد، دشمن عقبنشینی میکرد.
معاون فرهنگی سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها بیان کرد: ویژگی دیگر در وجود ایشان فقر الی الله بود؛ مطابق این آیه شریفه که میفرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّه». فردی تعریف میکرد در یک سفر سردار سلیمانی را در هواپیما دیدیم، فرزندم از ایشان خواست چیزی برای او بنویسد و ایشان وقت گذاشت و متن زیبایی برای فرزندم نوشت که بعدتر وقتی ایشان شهید شد فرزندم بسیار متأثر شد. شهید سلیمانی جامع همه خوبیها بود و محبوب نسل جوان شده است، جوانان ما امروز به دنبال الگو میگردند، چراکه با خلأ آن مواجه هستند. وظیفه دانشگاهیان، علما و مراکز علمی این است که این الگو را به قشر جوان معرفی کنند، آن هم نه به گونهای که این الگو دست یافتنی نباشد.

به گفته حجتالاسلام تقوی؛ محبوب خدا بودن، سبک زندگی پیامبرانه، عبودیت، شهادت، مقام محمود، جهاد کبیر و جهاد اکبر از جمله ویژگیهای ذکر شده در قرآن است که شخصیت شهید سلیمانی قابل انطباق بر همه این ویژگیهای قرآنی است.
به گزارش ایکنا، حجتالاسلام روحالله حریزاوی، معاون راهبری و ارتباط با استانهای سازمان تبلیغات اسلامی نیز در این رویداد ملی که با محوریت بزرگداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی برگزار شد، با اشاره به مؤلفههای مکتب سلیمانی، اظهار کرد: رهبری از تعبیر مکتب در توصیف شهید سلیمانی استفاده کردند و از سایر عبارات استفاده نکردند. ایشان در نگاه آکادمیک به عنوان شخصی دانشمند، حوزوی و یا دانشگاهی شناخته نمیشدند. واژه مکتب برای صاحبان اندیشه و تألیفات استفاده میشود و خیلی مرسوم نیست که برای ژنرالی موفق در سطح بینالمللی چنین عباراتی به کار برده شود.
وی افزود: در روزهای پایانی ماه رمضان سال گذشته (۱۳ خرداد 98)، رهبری در سخنانی، مکتب امام(ره) را با خوانش جدیدی ارائه کردند و آن خوانش همانا مکتب مقاومت بود و عباراتی مانند خط مقاومت، نظریه مقاومت و دکترین مقاومت را به کار بردند. از سخنان ایشان اینطور به نظر میآید که شهید حاج قاسم سلیمانی یک تعین و تجسد از حضرت امام(ره) در میدان عمل جهاد و مقاومت بوده است.
حریزاوی اشاره به رابطه عجیب و علقه مردم مناطق مختلف با شهید سلیمانی افزود: ایزدیها به شدت خود را مدیون حاج قاسم میدانند و تاریخ تمدن باستانی این سرزمین و کلیساهایی که رو به نابودی بود، به واسطه سردار سلیمانی نجات یافت. لذا همه قومها و نژادها از شهید سلیمانی به نیکی یاد میکنند. سردار سلیمانی حتی نسبت به دشمن با حساسیت رفتار میکردند، در جایی گفتهاند دشمن اصلی ما داعش نیست، داعش دشمن فریبخورده است و تأکید داشتند که با کمترین تلفات استقرار آنها را از بین ببرند. همین موضوع باعث شده است که دشمنان هم از ایشان به نیکی یاد کنند. لذا برخورد ایشان با دشمن همچون برخورد امیرالمومنین(ع) با دشمنان اسلام بوده است.
وی با تأکید بر اینکه حاج قاسم سلیمانی تمام ظرفیتهایی که خداوند در او قرار داده بود را به فعلیت رساند، اظهار کرد: شاکله مکتب سلیمانی عیناً همان مکتب حضرت امام است، در یک تقسیمبندی علمی پیرامون شاکله مکتب امام به سه حوزه بینشی، منشی و کنشی میتوان اشاره کرد. در حوزه بینشی و معرفتی مکتب حاج قاسم، سطح بالایی از معرفت و سطح بالایی از معنویت را مشاهده میکنیم آنگونه در وصیت ایشان مشهود است. توصیه ما به جوانان و همه مردم این است که یکدوره وصیتنامه ایشان را بخوانند یا بشنوند. اینکه ایشان دقیقا به چه چیز میاندیشید.
حریزاوی ادامه داد: در حوزه معنویت، نوعی عرفان حماسی را مشاهده میکنیم که این دو عنصر متعارض و متقابل هم هستند و ایشان توانسته بود زلالی و لطافت عارفی فرهیخته را در اوج حماسه جمع کند. در حوزه منشی نیز یک مدل از رفتار سیاسی، اجتماعی، خانوادگی و حتی تعامل با فرادستان و فرودستان را میبینیم که ممتاز است. حاج قاسم سلیمانی به اهداف و آرمانهای بلندی فکر میکرد آنگونه که این آرمان و هدف در حزببندیها و گروهبندیهای سیاسی گیر نیفتد.
وی با بیان اینکه در حوزه کنشها و رفتارها حرکت حاج قاسم را حرکتی تکلیفمدار بوده است، گفت: ایشان به دنبال آن چیزی بود که وظیفه دینی و ملی است و باری که بر زمینه مانده، بودند و در خلال انتخاب ماموریت خود، آن نقطه را محور انجام وظیفه قرار میدادند. از برجستگیهای ایشان همین بس که طبق محاسبه دقیقی به وظیفه خود عمل کردند و جنگ را به پیروزی رساندند، سپس در دوره صلح به شهادت رسیدند.
حریزاوی درپایان تأکید کرد: ضروری است پایاننامههایی با محوریت مکتب شهید سلیمانی و استراتژیهای ایشان نگاشته شود و از این پژوهشها نیز حمایتهایی صورت پذیرد.