به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست خبری بیستمین جشنواره چاپ ظهر امروز ۲۷ بهمن با حضور مهرزاد دانش؛ مدیر کل دفتر چاپ وزارت ارشاد، محسن شمس؛ دبیر اجرایی جشنواره چاپ و محمدحسین شهامتپور؛ دبیر علمی جشنواره برگزار شد.
مهرزاد دانش در این نشست با اشاره به تأخیر زمان برگزاری جشنواره چاپ به دلیل شیوع بیماری کرونا گفت: جشنواره امسال با رویکرد جدید به طراحی، گرافیک و زبان فارسی توجه ویژهای دارد و سعی شده فضای جشنواره و محصولات چاپی با سنجههای فرهنگی پررنگتری مورد ارزیابی قرار گیرند؛ که در سالهای پیشتر معیارهای فنی و صنعتی مورد توجه بود.
وی افزود: بیستمین دوره جشنواره ملی چاپ در چهار بخش مباحث فنی، پاسداشت زبان فارسی، موضوعات هنری و محتوایی برگزار میشود و با توجه به اینکه وزارت ارشاد متولی برگزاری آن است، باید جلوههای فرهنگی آن بیش از سایر بخشها برجسته باشد.
دانش با بیان اینکه همه چاپ را با کتاب و نشر و مطبوعات میشناسند، گفت: مسئله این است که صنعت چاپ در همه بخشهای زندگی ما جاری است و از صبح که بیدار میشویم تا شب با آن سر و کار داریم، تکتک نوشتهها، طراحیها و نوع بستهبندیها همه در قالب صنعت چاپ است و به عبارتی صنعت چاپ، ما را در معرض پیامهای مختلف قرار میدهد.
رئیس بیستمین جشنواره ملی چاپ با اشاره به هدف برگزاری جشنواره بیان کرد: تجلیل از کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند و خلاقیتهای خاص خود را دارند، از جمله اهداف برگزاری جشنواره ملی چاپ است، تجلیل از این افراد بدون شک به پویاتر شدن این صنعت کمک میکند و این مسئله امسال با یک نوآوری جدید انجام میشود و از بانوی فعال در عرصه چاپ تجلیل خواهد شد. زیرا بانوان در عرصه چاپ جایگاه مهمی دارند و به نظر میرسد، این جایگاه به دلیل مناسبات مردسالارانه چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
محسن شمس دبیر اجرایی بیستمین دوره جشنواره صنعت با اشاره به برنامههای جنبی جشنواره گفت: جشنواره ملی چاپ در ۲۶ استان کشور با محوریت تجلیل از پیشکسوتان و فعالان حوزه چاپ برگزار خواهد شد. همچنین ۶ پیشکسوت به عنوان برگزیده معرفی خواهد شد. همچنین از کارآفرین نمونه و صادرکننده برتر تجلیل میشود.
محمدرضا شهامتپور، دبیر علمی جشنواره ملی چاپ با اشاره به تغییر رویکرد اساسی این دوره از جشنواره گفت: در دوره بیستم با یک تغییر اساسی مواجه بودیم. با توجه به شرایط برگزاری جشنواره در وزارت ارشاد، جشنواره را با تمرکز بر دو معیار رعایت هنجارهای معیشتی، فرهنگی و اقتصادی و پاسداشت زبان فارسی برگزار کردیم، البته انتظار نداریم که تغییرات با یک دوره برگزاری انجام شود اما به نظر میرسد تغییرات آغاز شده است.
وی با تأکید بر ارتقای کیفی جشنواره افزود: با توجه به اینکه در بدنه صنف فعال هستم فعالیتهای این حوزه را میشناسم، از این رو سعی کردیم به واسطه جشنواره رویکرد این دوره را تغییر دهیم، زیرا احساس کردم بهعنوان یک فعال صنفی ارتباط دقیقی بین کارفرما، طراح و صنف چاپ وجود ندارد.
در پایان این جشنواره، مهرزاد دانش، مدیرکل دفتر چاپ وزارت ارشاد در پاسخ به سؤالی درباره اینکه به نظر میرسد پاسداشت زبان فارسی در این جشنواره فرمایشی است و این روزها در اغلب جشنوارهها دیده میشود؛ گفت: ما در ابعاد یک جشنواره به این مسئله توجه کردیم و بنابراین در همین ابعاد اثرگذار خواهد بود و قرار نیست با افزودن یک گزینه، همه مشکلات زبان فارسی حل شود. از سویی هم این مسئله فقط برعهده وزارت ارشاد نیست.
وی افزود: ما در دفتر چاپ و نشر بر پاسداشت زبان فارسی تأکید داریم، زیرا این مسئله حق مردم است. در بسیاری از موارد دیده میشود، کالای ایرانی تولید میشود، اما دریغ از یک نوشته فارسی. یا اسامی و عنوانی که برای آنها انتخاب میشود هیچ نسبتی با زبان فارسی ندارد.
در پایان این نشست از پوستر جشنواره ملی چاپ رونمایی شد.