حجت‌الاسلام موسوی:
آیت‌الله اعرافی معتقد به اصلاح فقه در چارچوب تراث سنتی حوزه است

سیدنقی موسویبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدنقی موسوی، رئیس مؤسسه اشراق و عرفان، چهارم دی ماه در مراسم رونمایی از کتاب مکاسب محرمه آیت‌الله اعرافی، گفت: مؤسسه اشراق و عرفان، فعالیت خود را از سال 1386 با نظارت و اشراف علمی استاد اعرافی آغاز کرده است و در عین تأکید بر اصالت‌­های حوزوی، سعی در پاسخگویی به نیازهای معرفتی انسان معاصر دارد.

وی افزود: پژوهش در زمینه فقه­‌های نو و فلسفه‌های مضاف بر مبنای روش اجتهادی در راستای نظام‌سازی اسلامی، پرورش پژوهشگران صاحب‌‌نظر در عرصه­‌های فوق و حرکت در راستای اسلامی­‌سازی علوم انسانی محور مهم‌ترین فعالیت‌های علمی این مؤسسه است و مؤسسه همچنین در فضای مجازی از طریق ایجاد سایت و کانال فعال در ایتا فعالیت دارد. 

موسوی در بخش دوم سخنانش به نگاه ثانوی به اندیشه آیت‌‎الله اعرافی اشاره کرد و  افزود: به نظر می‌رسد نگاه ثانوی به اندیشه فقها و فلاسفه معاصر بسیار مفید باشد، نگاه به اندیشه ثانوی آیت‌الله اعرافی هم به عنوان مدیری که در عرصه اجرایی کار کرده و مدیریت‌های او از سنخ دانش بوده، مهم است.

رئیس مؤسسه اشراق و عرفان با بیان اینکه دال مرکزی پروژه‌های فکری ایشان همگامی دین برای پاسخگویی به نیاز انسان معاصر است، اضافه کرد: ایشان مبدع نظریات مختلفی در این زمینه و در فقه‌های نو بوده‌اند؛ برخی از نظریات وی مدون شده و برخی نظرات را هم دارند که مدون نشده است، از جمله ایده فقه تربیتی از مبدعات ایشان است.

موسوی اظهار کرد: بحث فقه تربیتی و استفاده از آن در تعلیم و تربیت دو دهه است که مورد تدریس و بحث ایشان است و  15 جلد از موسوعه تمام استدلالی فقه تربیت ایشان چاپ شده و مابقی هم در حال انجام است.

وی با اشاره به سبک تدریسی و اجتهادی آیت‌الله اعرافی، تصریح کرد: ایشان هم فیلسوف، هم فقیه و هم مدیر است و تلاش کرده تا شکاف نظریه و عمل را کاهش دهد؛ مدیریت وی هم مبتنی بر دانش روز و تراث اصیل اسلامی است گرچه همه می‌توانند کارنامه افراد را نقد کنند زیرا ما معتقدیم که فکرکردن درباره اشخاص و اندیشمندان در دوره حیات بهتر از آن است که به دوره‌های بعد موکول شود.

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه یکی از مشخصات وی این است که تدریس فقه و اصول را در دشوارترین کوران زندگی هم ترک نکرده است، گفت: جلسات ایشان حاوی نوآوری و افق‌گشایی بوده و ضیق وقت مانع کارهای پژوهشی ایشان نشده است.

باور به تراث فقه و اصول

وی تاکید کرد: وی به شدت به تراث و چارچوب فقه و اصول موجود معتقد است و لزوم اصلاح در چارچوب‌ها و علوم حوزوی را هیچ گاه به معنای بهم ریختن آن علوم قلمداد نمی‌‎کند. در عین حال، ویژگی دیگر ایشان نگاه انتقادی و اصلاح‌گرایانه به مباحث فقه و اصول و تفسیر است.

موسوی بیان کرد: درون‌زایی اندیشه فقهی و اصولی از وجوه بارز آیت‌الله اعرافی است، ایشان معتقد است برای ورود به عرصه‌های جدید درون‌زایی اندیشه بسیار مهم است؛ همچنین تلاش ایشان برای توسعه علم اصول از دیگر ویژگی‌های این عالم حوزوی است؛ برای مثال ایشان توسعه اصول فقه در فقه سازمان و فقه تربیت و ... را در چار چوب منضبط و عالمانه می‌پذیرد.

رئیس مؤسسه اشراق و عرفان تصریح کرد: ایده طراحی و اجرای دفتر فقه معاصر که برکات زیادی داشته هم از ایشان است. آیت‌الله اعرافی موفق شدند تا وفاق و اجماعی را بین فقهای معاصر ایجاد کنند تا چندین اثر در راستای فعالیت دفتر فقه معاصر تولید شود.

موسوی بیان کرد: تاکید ایشان بر تنقیح موضوع و مفهوم‌شناسی در ابتدای هر بحث است و وی باور دارد که موضوعات باید برای فقیه به خوبی تنقیح و تبیین شود. همچنین موضوع دیگر در سبک اجتهادی ایشان، تلاش برای نگاه منظومه‌وار به معارف اسلامی است یعنی اگر فقیه به فردی‌ترین موضوعات هم وارد شود، نمی‌تواند نگاه نظام‌سازی و منظومه‌وار نداشته باشد.

وی افزود: کتاب مکاسب ایشان ناظر به نیازهای روز است و فقه هنر، فقه اداره، فقه اخلاق و فقه تربیت در آن مورد توجه بوده است که هر کدام از اینها به عنوان رشته‌هایی در دروس حوزوی هم مطرح شده است.