سبک زندگی و خانواده/ ۱
سرمایه انسانی در رسیدن به اقتصاد پایدار مؤثر است

صالح قاسمیصالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور، در گفت‌وگو با ایکنا از قزوین، با بیان اینکه برخی تصور می‌کنند برای پیشرفت کشور باید زاد و ولد کاهش یابد، گفت: در شرایطی که اغلب کارشناسان جمعیت اعلام می‌کنند شرایط خوبی نداریم و خانواده ایرانی هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شود و چه بسا در آینده پدیده‌هایی مثل انقلاب خانوادگی را تجربه کنیم، شاهدیم که عده‌ای این‌طور تصور می‌کنند که کشورهای غربی با کنترل جمعیت  به رشد و توسعه رسیده‌اند پس چرا ما این کار را نکنیم.

وی ادامه داد: عده‌ای هم معتقدند که وقتی جمعیت کاهش پیدا کند، فرصت‌های شغلی افزایش می‌یابد و توزیع ثروت بهتری اتفاق می‌افتد و سرانه درآمد بیشتر می‌شود.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت خاطرنشان‌ کرد: این گزاره‌ها کاملاً غیرعلمی و غلط است و شواهدی که از کشورهای توسعه‌یافته در دست داریم این مسائل را نقض می‌کند؛ مطالعات هم نشان می‌دهد کشورهای پیشرفته زمانی به توسعه‌یافتگی و رشد صنعتی و اقتصادی رسیده‌اند که هم جمعیت جوانی داشتند و هم از جمعیت جوان کشورهای دیگر استفاده کردند.

وی افزود: آن‌ها زمانی‌که در پنجره جمعیتی بودند و بخش بسیاری از جامعه را نیروی کار تشکیل می‌داد پیشرفته و توسعه‌یافته شدند و امروز که وارد سالخوردگی جمعیت شدند یکی پس از دیگری بحران‌های اقتصادی را تجربه می‌کنند.

قاسمی ادامه داد: در کشورهایی همچون ایتالیا، اسپانیا، آلمان، فرانسه و ژاپن و برخی دیگر با اینکه توسعه‌یافته بودند امروز که وارد فاز سالمندی شده‌اند شاهدیم که با رکود اقتصادی شدید و بدهی بالا دست به گریبان هستند. اگر بنا داریم به اقتصادی پویا دست یابیم، اگر علاقه‌مندیم رشد اقتصادی و توسعه را تجربه کنیم یا به وضعیتی بدتر از وضع موجود دچار نشویم باید به حال نهاد خانواده و الگوی فرزندآوری فکری کنیم.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت در پایان تصریح کرد: برای داشتن آینده‌ای روشن باید به فکر جمعیت جایگزین حوزه کار و فعالیت باشیم و چاره‌ای جز تقویت خانواده و فرزندآوری و حمایت از فرزندآوری زوج‌های جوان نداریم و به این وسیله است که می‌توانیم اقتصاد کشور را شکوفا و پویا کنیم.