به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست نقد و بررسی مستند «داستان امر و نهی» روایتی از مدیریت سینمای ایران در دهه 60 با حضور محمدتقی فهیم؛ منتقد، حجتالاسلاموالمسلمین جلیل محبی؛ دبیر سابق ستاد امربهمعروف و نهی از منکر، محمدهادی نعمتی؛ کارگردان و احسان شادمانی؛ تهیهکننده امروز 10 اسفند در ساختمان شهدای رسانه برگزار شد.
در ابتدای جلسه محمدتقی فهیم گفت: برخی از نقل قولها در مستند صحیح نیست برای مثال در جایی از فیلم از قول آقای ساداتیان گفته میشود که مخملباف حاضر نبوده در نمای دور نیز کنار صدرعاملی باشد درصورتیکه این نقل قول مخملباف درباره فرد دیگری است. پس وقتی میخواهیم موضوعی را بیان کنیم باید سندیت آن را مورد نظر قرار دهیم.
وی افزود: امروز اگر با سینمای بیخاصیت روبرو هستیم حاصل برخی تندرویها در ابتدای انقلاب است. در آغاز انقلاب برخی چهرهها که میتوانستند یاریگر سینما باشند حذف شدند و همین عامل باعث لطمات بسیار فراوانی شد.
این منتقد تأکید کرد: امثال مخلمباف سربازان آدمهای دیگر هستند. امروز آنها سرباز اسرائیل هستند و در ابتدای انقلاب سربازان آدمهای پشت پرده. الگوی سینما ابتدای انقلاب اروپای شرقی و روسیه بود؛ الگویی که خود به نابودی رفت. حال تصور کنید سرنوشت ما که از آنها الگوبرداری کردیم چه خواهد شد.
وی متذکر شد: در ابتدای انقلاب رهبران حوزه فرهنگ با انقلاب بیگانه بودند. در آن دوران گفته میشد که تکیه به مخاطب معنا ندارد و سینما باید برای نخبگان و تحصیلکردها باشد درحالیکه در همه جای دنیا صاحبان اصلی سینما مردم هستند.
فهیم با بیان اینکه سینما نیازمند قهرمان است گفت: سینما در ابتدای انقلاب قهرمانانش را حذف کرد درحالیکه آنچه باعث جذابیت در آثار سینمای میشود قهرمان است. نکته دیگر اینکه وقتی ما قهرمان را از سینمامان حذف کردیم نتوانستیم برای آن جایگزینی در نظر بگیریم برای همین مخاطبان سینما تنها آدمهای خاص بودند.
در ادامه جلسه حجتالاسلاموالمسلمین محبی گفت: سال 97 وقتی به ستاد امربهمعروف و نهی از منکر رفتم تا پایان آن سال تحقیق و مطالعه کردم. همچنین به یک پژوهشگر سفارش دادم امربهمعروف و نهی از منکر را بعد از انقلاب مورد ارزیابی قرار دهد نتیجه این تحقیقات این بود که این همه اشتباه پیرامون امربهمعروف و نهی از منکر در ابتدای انقلاب منطقی و درست نبود.
وی ادامه داد: افرادی که از ابتدای انقلاب تا اواسط دهه هفتاد جز تندروها بودند در ادامه به روشنفکران تبدیل شدند این موضوع آسیبی جدی است که پیرامون آن باید دقت نظر کافی داشت. در ضمن باید بگویم که امربهمعروف سیاسیترین حکم شیعه است. حضرت امام(ره) امربهمعروف را به عرفانیترین پیام شیعه تبدیل کرد.
دبیر سابق ستاد امربهمعروف و نهی از منکر با بیان اینکه بزرگترین امربهمعروف در کربلا رخ داده است گفت: بزرگترین امربهمعروف تاریخ بشریت عاشورا است ولی طبق آماری که گرفته شده درصد کمی از مردم نسبت به این امر واقف هستند چرا که امربهمعروف فرهنگی تبدیل به رفتاری سیاسی شده است. در خاتمه تأکید میکنم امربهمعروف مسئولان تنها یک شعار است.
در بخش دیگری از این جلسه نعمتی کارگردان مستند «داستان امر و نهی» گفت: این مستند سهگانه است و امروز شاهد رونمایی از قسمت نخست آن هستیم اما در دو مستند بعدی موضوعات سیاسی و اقتصاد در امربهمعروف مد نظر قرار میگیرد.
در انتهای این نشست فهیم تأکید کرد: فیلمی که نتواند مخاطب را با خود همراه کند تأثیرگذار نخواهد بود.