به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم اعطای شصت و یکمین جایزه البرز ۱۴۰۲ در بخش نخبگان امروز جمعه ۱۵ اردیبهشتماه در محل مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز طی سخنانی اظهار کرد: درود میفرستم محضر تمامی دانشمندان، نخبگان، مسئولان و بزرگان عرصه علم و ادب این مرز و بوم که در آئین تجلیل از مقام عالمان و شایستگان علمی کشور حضور یافتهاید. در ایران زمین از دیرباز زنان و مردان نیکوکار و فرهیختهای وجود داشته و دارند که داشتهها و اموال خود را بیدریغ، انفاق و صرف خدمت به همنوعان خویش کردهاند.
وی افزود: خدمات اینگونه افراد که همچون «صدقه جاریه» تا نسلها ادامه مییابد، معمولاً طیف وسیعی از امور خیرخواهانه را شامل میشود. اما در این میان اندکشمارند، کسانی که توجه ویژهای بر خدمات علمی داشته باشند که از جمله در عصر ما، باید از شادروان حسینعلی البرز مؤسس بنیاد فرهنگی البرز نام برد که امروز شاهد اجرای امینانه نیت این چهره ماندگار وقف علمی کشور در آیین اعطای جایزه البرز هستیم.
ارشدی ادامه داد: زایش و رویش جایزه البرز با پیشینه و دیرینه شصت ساله، از اندیشه پاک و سرشتِ نیکِ زندهیاد حسینعلی البرز نشئت گرفته است. ایشان در سال 1342 شمسی تمام اموال خود را با تأسیس بنیاد فرهنگی البرز به منظور توسعه فرهنگ علم و دانش و حمایت از دانشمندان، مخترعان، دانشجویان و دانشآموزان برتر کشور وقف کردند تا برای تسکین آلام بشری، رفاه زندگی انسانی و ارتقای حیثیت ایرانی در جامعه جهانی، عزت و افتخار کسب کنند.
وی تصریح کرد: بیش از نیم قرن از عمر اقدام مرحوم البرز به عنوان مبتکر جایزه نوبل ایرانی میگذرد. بذر نیکویی که از سوی این بزرگمرد خوشفکر دنیای وقف کاشته شد، اکنون به درختی استوار و تناور بدل شده که در سایهسار آن، به مقام علمی هزاران دانشآموز، دانشجو، پژوهشگر و دانشمند نخبه ایرانزمین، ارج نهاده شده است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز گفت: جایزه البرز به عنوان ثمره این بنیاد و قدیمیترین جایزه علمی کشور، برخاسته از ایمان، انگیزه و اراده است که قصد دارد در مسیر حمایت از فکر و اندیشه نخبگان، راهنما و شوق آفرین بوده و موجب تقویت روحیه و اراده دانشپژوهی جامعه علمی شود. خداوند علیم را سپاسگزارم كه برای سالی دیگر به بنیاد فرهنگی البرز این توفیق را ارزانی داشت تا «شصت و یکمین سال جایزه البرز در بخش نخبگان» را با شأنیتی متناسب با منزلت برترین های علمی این مرز و بوم عملیاتی کند تا از این گذر، گامی مؤثر در جهت تعالی ایران عزیز در مسیر دانایی برداشته باشد.
وی بیان کرد: شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد فرهنگی البرز از طریق برگزاری سالیانه همایشهای ملی در دو بخش نخبگان و دانشآموزی حاصل میشود. در سال جاری، مراسم اهدای جایزه البرز 1402 در بخش نخبگان با هدف تجلیل از دانشمندان، نوآوران، دانشگاهیان و حوزویان برتر کشور، امروز ۱۵ اردیبهشتماه برگزار میشود و تمهیدات برگزاری جایزه البرز در بخش دانشآموزی نیز با هدف تقدیر از دانشآموزان برتر کشور، در آبان ماه سال جاری در دستور کار قرار دارد.
ارشدی اظهار کرد: در مراسم امروز و مقارن با شصت و یکمین سال تاسیس بنیاد فرهنگی البرز، از 61 نفر از نفر از نخبگان برتر کشور شامل چهار دانشمند، دو دانشمند جوان، هشت مخترع و فناور، هفت طلبه علوم دینی، ۱۰ دانشجوی علوم پزشکی و ۳۰ دانشجوی علوم پایه، علوم انسانی، علوم فنی و مهندسی، کشاورزی و هنر تقدیر میشود. رقم نقدی جایزه البرز ۱۴۰۲ بیش از شش میلیارد تومان تعیین شده که در بخش دانشجویان و حوزویان هر نفر 75 میلیون تومان و در بخش مخترعان و فناوران هر نفر 110 میلیون تومان است که همراه با گواهی و تندیس البرز به آنها اعطا میشود. در بخش دانشمندان جوان نیز جایزه نقدی هر نفر 200 میلیون تومان و در بخش دانشمندان 33۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده که همراه با گواهی و نشان جایزه البرز به ایشان تقدیم میشود.
وی افزود: در مراسم امروز، با اعطای جوایز ایشان، شاهد درخشش بیش از پیش این عزیزان در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی برای اعتلای میهن عزیزمان خواهیم بود. در پایان یاد و خاطره واقف نیکسرشت زندهیاد حسینعلی البرز را که با نیتی شریف، این بنیاد را بنیان نهاد، گرامی میدارم. همچنین، از همه حضار بهویژه نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، معاون محترم علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان و تمامی دستگاههای همکار شامل بنیاد ملی نخبگان، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور و رسانه ملی تقدیر و تشکر میکنم.
وی در پایان بیان کرد: حضور اساتید و چهرههای ماندگار علمی حاضر در جلسه که مایه فخر و مباهات میهن اسلامیمان هستند و همچنین، منتخبان جایزه البرز و همراهان گرامی ایشان را ارج مینهم و با ذکر جملاتی از واقف خیراندیش، مرحوم البرز، عرایضم را به پایان میرسانم: «برای برخی این توهم پیش آمده که من با نهادن همه هستی خود در بنیاد فرهنگی البرز، فرزندانم را از ارث محروم کردهام . اما، من ارث پُر ارزشتری برای آنان باقی گذاشتم؛ دانش و انسانیت. من با تأسیس بنیاد فرهنگی البرز در حال حاضر دارای صدها فرزند بااستعداد هستم که چشم و چراغ آینده این کشور خواهند بود. جوانان دانشجو بدانند که چگونه میشود در پناه ایمانی راسخ، استقامت، عشق سرشار و تربیت صحیح با زندگی به مبارزه برخاست و فاتح شد. بدانند که اگر اعتقاد و قدرت فکری باشد، هیچ مانعی نمیتواند سد راه انسان باشد و او را از رسیدن به هدفی که دارد دور کند. من تصمیم گرفتم ثروتم را به جای آنکه در اختیار بازماندگان خویش قرار دهم، تماماً در اختیار فرزندان وطن که آنان را نیز فرزندان خود میدانم، قرار دهم تا به نحو شایستهتری به مصرف برسد. امیدوارم که شما جوانان، در آینده گامهای بلندی در راه خدمت به همنوع و اعتلای کشور بردارید و به سهم خود فریضه خود را به وطن ادا کنید». امید که آرمانهای مرحوم حسینعلی البرز همچنان دنبال شود و آنان که از طریق بنیاد فرهنگی البرز به درجات بهتری از علم رسیده یا میرسند و راه برایشان هموار شده است، دنبالهروی او در این راه هم باشند.
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در مراسم اعطای شصت و یکمین جایزه البرز ۱۴۰۲ در بخش نخبگان بیان کرد: علم از مقوله نور است چون خدا نیز از مقوله نور است. نور با نور سنخیت دارد و مؤمنین و مومنات در بهشت نیز تبادل نوری دارند. یکی از مقدمات عمل صالح عالم بودن است.
وی افزود: یکی از راههای بندگی راز و نیاز با خدا در دل شب است که بنده را رفعت نوری میرساند و خداوند متعال به او نور میرساند. وجود امام کاظم(ع) به هشام میفرماید که تفکر و تعقل صحیح با علم همراه است. نمیتوانیم بدون علم صحیح بیماری را درمان کرده و اختراعی را ایجاد کنیم. بدون علم نمیتوان جامعه را اداره کرد.
حجتالاسلام خاموشی تصریح کرد: دانشمندان گرامی پنجره وجودی شریف خود را به سمت خدا باز کرده و علم خود را با نور متحدانه عجین کنند که این مسئله زمینهساز اثرگذاری است که در تاریخ علم بینظیر خواهد بود. انسانهایی که به جنات میرسند، تبادل نوری دارند. جهنم و بهشت درجات دارد که این درجات براساس میزان نور است.
وی ادامه داد: بنیاد البرز یک قید دارد و آن این است که واقف چنین گفته که هیچ مالی داخل وقف من نشود و هر چه در این بنیاد برای نخبگان به دست میآید متعلق به وقف مرحوم البرز است. در سال آتی مبلغ ۱۱۰ میلیون تومان به جایزه نخبگان افزوده میشود.
حجتالاسلام خاموشی با بیان اینکه در سال پیش رو تمامی ردیفهای جوایز را افزایش خواهیم داد، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب جوانان را به افزودن دانش این مرز و بوم و دانشافزایی محصلان و تولید علم دانشمندان ترغیب کردهاند. امیدواریم با تلاش مسئولان از بدنه اصلی افرادی که دانشافزایی میکنند به خوبی حمایت شود.
وی بیان کرد: ما با توجه به استعدادهای موجود در جامعه و تولیدات علمی که داریم، میتوانیم اینگونه بیان کنیم که فرهنگ اسلامی میتواند مولد علم در جهان باشد. امیدواریم جمهوری اسلامی ایران با فرهنگ مولد علم در جهان شناخته شود.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: بنا به نقل یکی از اندیشمندان آفریقایی، جمهوری اسلامی که چهل سال است در تحریم به سر میبرد، به خوبی در حال توسعه و رشد است. امیدواریم در آینده انقلاب اسلامی را مولد علم بدانیم و علم ما در تمامی شاخهها رشد کند.
وی تصریح کرد: امروز حل بخش عمده چالشها و مشکلات جامعه از طریق تولید علم دانشمندان انجام خواهد شد و امیدواریم که روز به روز بر توسعه علمی کشور افزوده شده و جایگاه علمی انقلاب اسلامی رفیعتر شود.
در ادامه و با حضور بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز از شش نفر دانشمند نخبه ایران اسلامی که سالها در حوزه علم و فناوری کشور تلاش کرده و تحقیقات و کتب فراوانی در این زمینه دارند، به نامهای مهدی سهرابی، عبدالعظیم کریمی، بهروز مینایی، محمدحسین نصر اصفهانی، علی اسفندیار و مجید سیاوشی با اعطای نشان، تندیس و جایزه البرز ۱۴۰۲ تجلیل شد.
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مراسم اعطای شصت و یکمین جایزه البرز ۱۴۰۲ در بخش نخبگان که امروز جمعه ۱۵ اردیبهشتماه در محل مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صدا و سیما برگزار شد، در سخنانی اظهار کرد: ما یک تاریح بسیار پرافتخار را به ویژه بعد از انقلاب طی کردیم و آن نیز تاریخ ایثار و فداکاری بوده است که شامل ایثار جان، مال و ... از سوی انسانهای فداکار بوده است.
وی ادامه داد: ما باید این فرهنگ تاریخی را اشاعه دهیم که یکی از مهمترین حوزههای این فرهنگ، فرهنگ علم است. ما در تاریخ پرافتخار علم و دانش در همه حوزهها از دانشمندان بزرگی برخوردار بودهایم و میتوان گفت که امروز قویترین حوزه سلامت منطقه مربوط به جمهوری اسلامی ایران است و این موضوع را مدیون انقلاب اسلامی است.
وی بیان کرد: امروز ایران اسلامی دارای ۶۵ دانشگاه علوم پزشکی، ۲۲ هزار اعضای هیئت علمی و ۲۷۹ هزار دانشجوی پزشکی است. همچنین، حدود سه هزار نفر استاد برجسته عضو برد رشتههای تخصصی در کشور فعالیت دارند و ایران اسلامی به توفیق الهی امروز در بسیاری از کارها در دنیا مانند سلولهای بنیادی و ... جزو کشورهای آغاز کننده بوده است.
عیناللهی تصریح کرد: علم پزشکی امروز احتیاج به تحول غیر دارویی دارد و باید در این زمینهها رشد بیشتری داشته باشیم. امروز همگان نگران خارج شدن نخبگان از کشور هستند که در این زمینه باید بر روی دیپلماسی علم کار کنیم که یکی از نکات بسیار مهم است. این مسئله باید از دوران ابتدایی بدان پرداخته شود. یک دیپلمات هیچگاه کشور خود را نمیفروشد. کشور ما نیازمند دیپلماسی علمی است و دانشمندان باید به اعتقادات و میهن خود پایبند باشند.
وی اظهار کرد: به توفیق الهی در حوزه خیرین در وزارت بهداشت کار زیادی انجام شده و سال گذشته مبلغی در حدود سه هزار میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان از سوی خیران در زمینههای مختلف دانشگاهی هزینه شده است. کار امثال مرحوم البرز تنوع در علم و دانش است و خیران باید کارهای خود را با توجه به نیاز مردم و جامعه به ویژه در حوزه علم و دانش انجام دهند. دامنه امر خیر بسیار گسترده است و ما از تمامی امور خیریه حمایت میکنیم. علم و دانش امروز به فرد تناسب ندارد بلکه علم جدید و کاربردی فکر کردن در کنار کار گروهی مطرح است.
وی در پایان یادآور شد: طراحی نشان ملی مسئولیت اجتماعی نیز در وزارت بهداشت انجام شده و خیران میتوانند امور خود را با این بخش هماهنگ کنند.
در ادامه این مراسم نیز برنامه تجلیل از نخبگان علمی کشور از سوی بنیاد فرهنگی البرز با حضور مسئولان حاضر در جلسه همراه با اعطای تندیس و لوح و جایزه البرز سال ۱۴۰۲ برگزار شد.