اصغر باقرزاده، معاون فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با ایکنا در رابطه با برنامههای تابستانی معاونت فرهنگی و پرورشی برای اوقات فراغت دانشآموزان بیان کرد: تابستان یک فرصت و یک تهدید است؛ فرصت از این بابت که بچهها زمان زیادی را در این ایام دارند و تهدید از این بابت که اگر از این اوقات درست استفاده نشود ممکن است منجر به ایجاد ناهنجاریهای بیشتری شود. بنابراین ما و همه فعالان حوزه تعلیم و تربیت کشور وظیفه داریم تا از این فرصت خوب استفاده کنیم و به راحتی آن را از دست ندهیم.
وی ادامه داد: سیاست اصلی امسال معاونت فرهنگی و پرورشی نظیر سیاستها سالهای گذشته است که همراه با جدیت بیشتری انجام میشود. جلب مشارکت ارکان تربیت مانند خانواده، معلمان، رسانه، مسجد و... از عمده اقدامات امسال است. همه امکانات آموزش و پرورش و خارج از این وزارتخانه برای درگیر کردن تعداد بیشتری از دانشآموزان برای برنامههای فوق برنامهای و اوقات فراغتی بسیج شدهاند.
باقرزاده اضافه کرد: یکپارچهسازی مدیریت و نظارت بر اجرای برنامههای اوقات فراغت، استفاده از ظرفیتهای تشکلهای مردمی، گروههای جهادی، بسیج محلات، سازمان تبلیغات، کانونهای مساجد فرهنگی و هنری در رأس فعالیت همکاران ما قرار میگیرد تا با عدم تمرکز بر فعالیتهای ستادی و تمرکز بر فعالیتهای مدرسهای، کانونی و اردویی بتوانیم این گستره کار را در کل کشور داشته باشیم. تمامی برنامهها به دانشآموز محوری توجه دارند.
معاون فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش اظهار کرد: سیاستهایی را برای برنامههای تابستانی در نظر گرفتیم و براساس آن برنامهها، پایگاههایی را تعریف کردیم که داخل مدرسه فعالیت میکنند؛ نزدیک به ۲۰ هزار مدرسه از 105 هزار مدرسه کل کشور تبدیل به پایگاه مدرسهای در تابستان میشوند و نزدیک به هزار پایگاه پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 500 دارالقرآن، 700 پژوهشسرا و مراکز مشاوره، سالنهای سینمایی مجتمعهای فرهنگی مدارس شبانهروزی و کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، بسیج محلات و تشکلهای دانشآموزی بسته به توان و گستره خود در تابستان فعالیت میکنند.
باقرزاده تأکید کرد: مسجد یکی از مؤثرترین موقعیتهای تربیتی برای نسل امروز است و دانشآموزی که با مسجد آشنا میشود و در مسجد قرار میگیرد احتمال تأثیرپذیری مثبت بالایی خواهد داشت زیرا با رکن اصلی دین اسلام که نماز اول وقت است آشنا میشود و سایر معارف دینی، قرآنی مانند انس با اهلبیت در او شکل میگیرد.
شعار اوقات فراغت امسال
وی با بیان اینکه حدود دو ماه پیش اولین جلسه ستاد اوقات فراغت با حضور همه ارکان مرتبط برگزار شد، ادامه داد: در این جلسه از همه درخواست کردیم تا امسال تنوع برنامههای اوقات فراغتی را به گونهای بالا ببرند که هر کودک و نوجوانی با هر علاقه و سلیقهای بتواند یک انتخاب داشته باشد. شعار امسال اوقات فراغت «تربیت بدون توقف، رشد و تعالی دانشآموزان در پرتو همکاری نهادهای تربیتی» است.
باقرزاده افزود: در کنار بحثهای عمومی چند کار ویژه تابستانی وجود دارد که میتواند بچههایی که علاقهمندی بیشتری را دارند جذب کند و اوقات بیشتری از آنها را به صورت مفید پر کند؛ از جمله این برنامهها میتوان به اردوهای راهیان نور اشاره کرد که برنامهریزی شده تا از سوی بسیج دانشآموزی در غرب کشور انجام شود. همچنین اردوهای راهیان پیشرفت که ویژه دانشآموزان سمپاد و بقیه دانشآموزان برنامهریزی شده است. دوره رشد مربیان پرورشی و اردوهای موضوعی با محوریت توانمندسازی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در حوزه پرورشی نیز برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه یازدهمین دوره مجلس دانشآموزی طی تابستان از سوی سازمان دانشآموزی برگزار میشود، ادامه داد: طرح پیوند دانشآموز، مسجد و محله با همکاری کانون مساجد، شهرداری تهران به جدیت پیگیری میشود و مسجد و مدرسه به صورت ساختارمند و دقیق با هم همکاری خواهند داشت و به صورت آزمایشی و در آینده تعداد بیشتری از مساجد و مدرسه را شامل میشود.
معاون فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه اربعین حسینی کار ویژه بعدی است، اظهار کرد: اربعین حسینی در ماه تابستان قرار دارد و موکبهای دانشآموزی در داخل و خارج کشور در این ایام برپا خواهد شد. همچنین اگر بتوانیم مجوزی را برای برگزاری اردوهای دانشآموزی پیادهروی اربعین اخذ کنیم به صورت محدود موکبهای اربعین از سوی دانشآموزان برپا خواهد شد.
ناتوانی در پوشش همه دانشآموزان
وی تصریح کرد: همه این اقدامات را هم انجام دهیم، معتقدیم که درصدی از دانشآموزان را نمیتوانیم پوشش دهیم و آن درصدی هم که پوشش میدهیم نمیتوانیم به صورت تمام وقت در خدمتشان باشیم. ما با فعالان تعلیم و تربیت در حال تلاش هستیم تا اوقات فراغت دانشآموزان را در منزل هم غنی کنیم البته نه فقط در فضای مجازی؛ زیرا فضای مجازی میتواند به یک آفت بزرگ تبدیل شود. منظور سوق دادن بچهها به سمت فضای مجازی و گذران وقت در آنجا بدون نظارت نیست بلکه منظور طراحی کارها و برنامههای دستورزی داخل منزل است.
باقرزاده ادامه داد: برای مثال گروهی اعلام آمادگی کرده است تا بستههای کاردستی و کارورزی را متناسب با دختران و پسران تدارک ببیند و در اختیار بچهها قرار دهد و نهایتاً بچهها وقتی این دستسازهها را تکمیل میکنند از آنها دریافت میکند و در مقابل به آنها هدیهای را میدهد. بستهها با قیمت تمام شده در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد و پس از آمادهسازی مبلغی یا هدیهای به آنها تعلق میگیرد و به این ترتیب دانشآموزان میتوانند ساعاتی از اوقات خود را در منزل، مشغول فعالیتهای مفیدی کنند که دستورزی و خلاقیت آنها را پرورش یابد و فرصت آنها را به صورت فیزیکی و غیرمجازی غنی کند. ما به خانوادهها، همکاران و همیاران خود در کل کشور توصیه میکنیم که اوقاتی را برای بچهها فراهم کنند که با اختیار خود در منزل برخی از دستورزیها را داشته باشند.
حضور دانشآموزان در راهپیمایی اربعین
وی در رابطه با خبر پیگیری آموزش و پرورش برای اخذ مجوز برای حضور دانشآموزان در راهپیمایی اربعین گفت: در کار ویژه موضوع اربعین لازم است که این موضوع را دنبال کنیم. این موضوع در اختیار شورای عالی آموزش و پرورش است و از نظر مسائل کلان کشور و خروج از کشور مسائل قانونی رعایت میشود و تفاوتی برای دانشآموز و غیر دانشآموز ندارد و تشریفات قانونی خارج از کشور برای دانشآموزان رعایت میشود و باید آنها پاسپورت داشته باشند و ویزا بگیرند ولی برگزاری اردوهای دانشآموزی خارج از کشور احتیاج به مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش دارد که در حال رایزنی و پیگیری هستیم تا بتوانیم این کار را انجام دهیم.
باقرزاده افزود: هر ساله تعداد زیادی کودک و نوجوان در سفر اربعین حضور دارند و که عمدتاً با خانوادههای خود و هیئتهای مذهبی سفر میکنند و به طریقی غیر از مدرسه در راهپیمایی اربعین حضور پیدا میکنند؛ بنابراین هیچ منعی برای هیچ دانشآموزی به منظور شرکت در سفر اربعین وجود ندارد. منتها برای نظاممندی اردو با طراحی از قبل تعیین شده که در مسیر برنامههای فرهنگی و تربیتی وجود داشته باشد نیازمند اخذ مجوز اردوهای دانشآموزی دارد که در حال بررسی هستیم و درخواست خود را ارسال کردیم و منتظر دریافت پاسخ هستیم.