حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین صابریاراکی، خطیب کشور در گفتوگو با ایکنا از استان مرکزی، به روزهای آخر حضور حجاج در مدینةالنبی اشاره و تلاقی این روزها با اولین روزهای ماه محرم را فرصتی مغتنم برای کسب معارف بیشتر و بصیرتافزایی برشمرد و اظهار کرد: حضور در اماکن مقدسه همچون مسجد رسولالله(ص) در ایام ماه محرم توفیقی است الهی که میتوان رزق معنوی یکسال خود را بیش از پیش در اماکن طلب کرد.
وی در مورد حج و انجام این مناسک الهی از دیرباز تاکنون، بیان کرد: حج از جمله عباداتی است که خداوند برای افرادی با استطاعت مالی کافی واجب کرده است، این افراد باید در طول زندگی این مناسک الهی را به جای آورند. همانگونه که انسان در نماز طیران پیدا کرده و به واسطه مناجات با خدا به رشد معنوی میرسد، در حج این تکامل بیشتر اتفاق خواهد افتاد؛ از اینرو حضرت حق بندگان خود را که تمکن مالی دارند، به این سفر معنوی فرا میخواند.
صابری اراکی ارتقای کمالات انسانی را یکی از فلسفههای انجام مناسک حج برشمرد و اضافه کرد: انجام این سفر الهی و کسب معارف الهی بر رتبه انسان میافزاید. خداوند انسانی که قدرت مالی کافی دارد را در این مسیر قرار میدهد و وقتی فرد در این مسیر قرار گرفت باید امتثال کرده و در تمام روزها و میقاتها مطیع باشد. حجاج در این سفر الهی لباس دنیوی از تن خارج کرده و تکه پارچهای بدون هیچ زیورآلات و ابزاری برتن خواهد پوشاند. در این سفر نگاهها همه به سمت معبود است و فارغ از اموال، خانواده و ... لبیکگویان یکصدا او را طلب میکنند.
وی ادامه داد: اساتید علم اخلاق بر این باورند که حج، معاد مجسم است. در این سفر انسان از تمام تعلقات دنیوی از لباس گرفته تا شغل و ... فاصله گرفته و تمام دقت و تمرکز خود را صرف انجام درست اعمال حج کرده و آنچه خدا فرموده است را انجام میدهد. در این سفر حجاج در حالت احرام و زنده بودن معاد را تجربه و تصور میکنند و این تصور میتواند تغییر بزرگی در وجود او ایجاد کرده و این تغییر موجب تحول روحی، روانی و معنوی شود؛ از اینرو این تحول را مدیون سفری معنوی و خدایی است.
صابریاراکی با تأکید بر اینکه حجاج باید رهتوشههای قوی در این سفر معنوی با خود همراه کرده باشند، به بازگشت حجاج در روزهای اخیر و ادامه این بازگشتها تا دوم مرداد، اشاره کرد و گفت: تمام تلاش حجاج در این سفر این است که شاگرد خوبی برای خداوند باشند و ای کاش بتوان درسهای حج را تا پایان عمر سرلوحه زندگی قرار داد.
وی حج را بزرگترین گردهمایی مسلمانان دانست و اضافه کرد: در موسم حج مردم برای انجام فرمان خدا از اقصی نقاط جهان با هر رنگ و نژادی، زبان و گویشی وارد سرزمین وحی میشوند تا با مسلک و فرقه دینی خود این اعمال را انجام دهند، اما همه حجاج در گویشی واحد «لبیک، اللهم لبیک» را نجوا میکنند. در این سفر بسیاری از شیعیان و اهل سنت در جغرافیایی همچون سرزمین عربستان گردهم میشوند و باید از این گردهمایی نهایت استفاده و بهره را ببرند.
صابریاراکی وحدت را یکی از ویژگیهای این سفر معنوی برشمرد و افزود: حج، همایشی ارزشی و بینظیر است؛ چراکه فقط در این مراسم همه مسلمانان فارغ از نژادها، فرقهای مختلف اسلامی و ... شرکت دارند و موجی عظیم از تشکلی اسلامی را ایجاد میکنند.
خطیب برجسته کشورمان در ادامه توضیحات خود گفت: با اتحاد میتوان صددرصد در مقابل ظالمان ایستاد و از مظلومان جهان دفاع کرد. با حفظ وحدت میتوان مشتی محکم به فرافکنی و تفرقهافکنی دشمنان زد. در واقع حج به تمام توطئه دشمنان و تفرقه پایان میدهد. حفظ وحدت یکی از بالاترین پیامهای حج است که میتوان دریافت کرد. بدون تردید داشتن وحدت بین فرقهای مختلف اسلامی در قالب دینی واحد برای سایر ادیان همچون مسیحیان، یهودیان و .. جذابیت دارد و لازم است مسلمانان از این جذابیت در راستای تبلیغ و ترویج اسلام حداکثر بهره را ببرند.
بندگی خدا یکی از مهمترین درسها و پیامهای حج است که صابریاراکی به آن اشاره کرد و افزود: خداوند در آیات متعدد از جمله آیه 20 سوره مبارکه «جن»: «قُلْ إِنَّما أَدْعُوا رَبِّی وَ لا أُشْرِکُ بِهِ أَحَداً، من تنها پروردگارم را می خوانم و هیچ کس را شریک او قرار نمیدهم» امر کرده است که بندگی کسی جز خدا را نکنیم و همواره بر موحد بودن، موحد ماندن و موحد مردن تأکید داشته باشیم که این امر نشان از سلامت روحی و معنوی دارد.
وی در ادامه به آیه 80 سوره مبارکه «اسراء»: «وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا، و بگو پروردگارا مرا [در هر كارى] به طرز درست داخل كن و به طرز درست خارج ساز و از جانب خود براى من تسلطى يارى بخش قرار ده» استناد کرد و گفت: خداوند در این آیه شریف تأکید بر صداقت در عبادات دارد و حجاج نیز در این سفر معنوی مسیر عبادت صحیح را میآموزند.
صابریاراکی با بیان این مطلب که افرادی که استطاعت مالی ندارند،انجام حج برعهده آنان قرار نگرفته است، ادامه داد: نماز، روزه، خمس، زکات، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، تولی و تبری از فروع دین است، برخی از احکام همچون نماز برهمگان واجب است و انجام آن از هیچ مسلمانی ساقط نشده است، اما اعمالی همچون حج باید افراد با وجود تمکن مالی در این مسیر گام بردارند.
وی به اعمال ماه ذیالحجه و نماز دهه اول این ماه بین نماز مغرب و عشاء اشاره و تصریح کرد: ثواب این نماز معادل چندین حج است و با به جا آوردن مراسم روز عرفه، حضور در اعیدی همچون غدیر و قربان میتوان به خداوند نزدیکتر از قبل شد. افرادی میتوانستند در این ماه با دعا و نیایش قواب عمره مفرده برده و حج مقبول را به خود اختصاص دهند.
صابری همچنین به ارتباط ایران و عربستان و استفاده حداکثری از این فرصت اشاره و ادامه داد: موسم حج فرصتی است که تمام مسلمانان جهان با یکدیگر تعامل دارند که بستر این تعاملات از سوی کشور عربستان فراهم شده است و ضروری است از این فرصت طلایی برای تبلیغ و ترویج دین و انتقال فرهنگ اصیل ایرانی به سایر مسلمانان جهان استفاده کرد. در این ایام میتوان کارهای خوبی صورت داد. این ایام فرصتی بود تا بعثه مقام معظم رهبری و سرپرست حجاج به جهاد تبیین بپردازند. این ایام فرصت خوبی است تا پیام دین را به درستی به جهانیان منتقل و آنان را به اسلام ناب محمدی فراخواند.
وی بازگشت حجاج به وطن را یادآور شد و گفت: حجاج فراموش نکنند در موسم حج با خداوند متعال چه عهد و پیمانهایی بستند. رفتار، کنش اجتماعی، فرهنگی و دینی حجاج باید منطبق با احکام دین باشد و برائت از مشرکان، همراهی با مظلومان و مستضعفان و دشمنی با ظالمان را در طول زندگی فراموش نکنند.
خطیب کشورمان در پایان رسم ولیمه دادن را یک سنت حسنه و ماندگار از زمان رسولالله(س) دانست و اضافه کرد: ولیمه دادن به شکرانه سلامی جسم، روح و روان انجام میگیرد، اما باید دقت کرد که آلوده به اسراف و چشموهمچشمی نشود که آثار مخربی برجای میگذارد. این رسم و سنت حسنه باید در حد اعتدال بوده و به حداقلها اکتفا شود. سعی حجاج این باشد که پیام حج را در میدان عمل به منصه ظهور رسانند. مکه و مدینه انگیزه و عاملی برای انسان شدن و تحول روحی و معنوی است و اگر قرار باشد پس از حج بار دیگر به رویه و زندگی سابق بازگردیم چیزی از این سفر به دست نیاوردهایم.