آیت‌‌الله اعرافی:
مطالعات متأخر در حوزه علوم اسلامی نیازمند مداقه جدی است

آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشوربه گزارش ایکنا از قم، آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه، در نخستین اجلاس بین‌المللی مدیران مراکز آموزشی و پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی با شعار «آموزش اسلامی تمدن‌ساز؛ فرصت‌ها و ظرفیت‌های همکاری‌های علمی و فرهنگی» که امروز، ششم بهمن‌ماه در تالار شیخ مفید دانشگاه قم در حال برگزاری است، با اشاره به فراز‌هایی از دعای ماه رجب بیان کرد: ماه رجب مقدمه‌ای برای نیل به قله‌های ماه مبارک رمضان است و تحفه‌های این ماه ارزنده و دعای این ماه به آفاق بلند ملکوت فرا‌می‌خواند و امید است که از این ماه پُر‌خیر و برکت همگان بهره کافی و لازم را ببریم.

مطالعات حوزه علوم دینی

وی افزود: در عصر جدید به‌ویژه مطالعات جدیدی در حوزه دین‌شناسی و مطالعات اسلامی شاهد هستیم که به‌عنوان مطالعات درجه دوم و ناظر به علوم اسلامی شکل گرفته است، شکل جدیدی از مطالعات قابل توجه است. در دوران پیشین، سه نوع مطالعات در حوزه علوم دینی داریم، اولین نوع آن، مطالعات پیشادینی و پایه‌ای است که بر حوزه مبادی و مبانی آمده است و بخشی از فلسفه و کلام عقلی ما مطالعه بر مبادی و مبانی است تا براساس آن به ساحت دین راه یابیم و دین‌داری بدون مطالعات پایه‌ای سودی ندارد.

اعرافی با بیان اینکه سه نوع مطالعات در حوزه اسلام داریم، بیان کرد: اگر بخواهیم به ساحت دین راه یابیم باید حتماً پای ما در مبادی عقلی و مبانی صحیح و درست گذاشته شود و این همان مطالعات نوع اول در اسلام است که این مبانی در فلسفه و کلام عقلی مطرح می‌شود و نمی‌توان به ساحت دین از جمله اسلام راه یافت مگر اینکه به ارزشمندی این مبادی و مبانی توجه جدی شود؛ برخی از خطابات قرآن تکیه به اندیشه پایه برای رسیدن به دین است، دین تعقلی اگر بخواهد شکل بگیرد، تعبد هم شکل بگیرد و بخواهد عقلانی باشد نیازمند مطالعات پایه است.

وی ادامه داد: نوع دوم مطالعاتی که در علوم اسلامی پیشینه بلندی دارد مطالعات پس از پذیرش دین منابع و متون دینی است با ترتب و سلسله مراتبی که فرض می‌شود و در این حوزه دامنه بزرگی از معارف و علوم دینی و اسلامی در هر مذهبی شکل می‌گیرد که برخی از آن کلام نقلی یا کلام عقلی متأخر و مباحث مربوط به شریعت و فقه با دامنه وسیع و یا در حوزه‌های اخلاق، علوم و معارف درون دینی را شکل می‌دهد؛ مطالعات پیشادینی در مذاهب، نحله‌ها و طیف‌های گوناگون دینی جهان اسلام متفاوت است، اما بدون تردید، دین استوار بدون مبادی و مبانی مورد اعتماد نیست.

اعرافی با اشاره به اینکه در عصر حاضر شکل دیگری از مطالعات هم اضافه شده است، گفت: این نوع مطالعات، مطالعات پسادینی است که محقق از فضای مباحث پیشادینی بالا می‌آید و دین را به‌عنوان یک حوزه معرفتی شکل گرفته در عالم، مورد مداقه و بحث قرار می‌دهد و این نوع سوم از مطالعات که در دنیای متأخر و معاصر رشد و اهمیت زیادی یافته است و نمونه‌هایی از آن در اندیشه و تراث تاریخی داریم، اما به وسعت امروز نیست، درواقع دین به‌عنوان پدیده و نهاد در حوزه علم مورد بحث قرار می‌گیرد و این نوع بی‌سابقه نیست، اما در شکل جدید دامنه وسیعی پیدا کرده است.

مدیر حوزه‌های علمیه بیان کرد: این نگاه ثانوی به منابع و مصادر تعلق می‌گیرد، به‌عنوان مثال قوائد حاکم بر قرآن و وضعیت حدیث سنجیده می‌شود و یا به رشته‌های فقه و کلام و بررسی قواعد و پدیده‌های مربوط به آن تعلق می‌گیرد؛ مطالعه مبنایی و پیشادینی، مطالعه درون‌دینی و حول مضامین و مدالیل منابع و متون که ما را به رشته‌های متنوع و قلمرو‌های معرفتی نائل می‌کند و سوم مطالعات متأخر ناظر به مصادر و منابع و رشته‌ها و پدیده‌های دینی است.

مطالعات متأخر نیازمند کار‌های جدی و مداقانه است

وی اضافه کرد: در مطالعات اسلامی برای هر یک از این مطالعات باید منهج درست و استوار داشته باشیم و به‌ویژه در مطالعات متأخر نیازمند کار‌های جدی و مداقانه هستیم، به‌عنوان مثال بحثی در سیره پیامبر(ص) و بزرگان که رفتار‌های آنان مدالیلی دارد و نگاه درجه دو به رفتار‌های معصوم و جامعه دینی انداخته می‌شود که از آن بهره می‌گیریم که همان نگاه درون‌دینی پدیدار می‌شود؛ در قرآن هم به همین شکل است که در ابتدا مضامین را می‌کاویم و بعد باید بررسی شود که چه قواعدی بر این بینش و گفتار حاکم است؛ و چگونه گفته شده است که ناظر به نگاه درجه دوم است.

استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: نگاه و مطالعات دینی درجه سوم در دنیای امروز رشد پیدا کرده و ارزشمند است و این سه نوع مطالعه‌ای که بیان کردیم روش و منهج مخصوص به خود را می‌طلبند؛ مطالعات نوع سوم گاهی مورد بی‌مهری قرار می‌گیرد و نیازمند مطالعات مداقانه و روش‌شناسی منهجی است.

وی با اشاره به مطالعات مقایسه‌ای و تطبیقی گفت: این مقوله در تاریخ کهن وجود داشته، اما در دنیای جدید به‌دلیل گسترش ارتباطات و تعاملات میان گروه‌های بشر و ادیان و مذاهب توجه بیشتری به آن شده است، در مطالعات مقارن و تطبیقی، مطالعات ادیان و مذاهب و منابع و مصادر آن‌ها و دانش‌های شگل گرفته در ادیان و مذاهب می‌تواند عرصه‌های جدیدی را بگشاید.

اعرافی با بیان اینکه یکی دیگر از قلمرو‌های مطالعات مقایسه‌ای و تطبیقی، مطالعات مقارن و تطبیقی با علوم است، تصریح کرد: در علوم انسانی و مناسبات آن با اندیشه و معارف دین و علوم اسلامی حدود ۱۵ نظریه وجود دارد، در هر صورت ما بدون تردید نیازمند فعال کردن حوزه مطالعات علوم اسلامی در قلمروی مطالعات تطبیقی و مقایسه‌ای هستیم، در دهه‌های اخیر، حدود ۲۰ تحول در حوزه علوم انسانی در قم رقم خورده است که از جمله آن می‌توان به مطالعات علوم متقارن و تطبیقی بین اندیشه‌های دینی و معارف جدید اشاره کرد.

مدیر حوزه‌های علمیه افزود: مطالعات تطبیقی اسلامی و دین از یک سو و دستاورد‌های علوم انسانی و اجتماعی جدید از سوی دیگر گریزناپذیر است و این دو نوع مطالعات تطبیقی افق‌های جدید را به روی دین و علم گشوده است که در این زمینه کاستی داریم.

تحقیق اسلامی بدون آشنایی با علم اصول ادغان لازم ندارد

وی با اشاره به اینکه تعدد و تنوع روش‌شناسی و مناهج تحقیق در علوم اسلامی نکته حائز اهمیتی است، گفت: در دنیای جدید روش‌های تحقیق فراوانی داریم که در حوزه علوم انسانی می‌توان از آن بهره گرفت، به‌طور مثال علم اصول که منهج هزارساله‌ای است که کار شده و هیچ تحقیق اسلامی بدون آشنایی با علم اصول نمی‌تواند ادغان لازم را داشته باشد و همچنین نگاه خودبسندگی و اکتفای به آنچه که در اصول امروز وجود دارد، درست نیست بلکه باید عقل ما به‌سوی هر شناخت جدید در علم، سنت و دین باز باشد.

اعرافی بیان کرد: «استفراغ وسع» در اجتهاد کلامی، تفسیری و اخلاقی انجام می‌شود بدون اینکه کسی زبان‌شناسی را بشناسد، اتفاق نمی‌افتد، درواقع جز با شناخت روش‌شناسی انجام نمی‌شود و این دو بال باید در کنار یکدیگر یاری‌رسان پژوهشگران باشد. در منهج هرگونه بی‌اعتنایی به مناهج اصولی، تفسیری، حدیثی و روش‌شناسی مطالعات اسلامی از یک‌سو و بی‌اعتنایی به تحولات علمی قابل پذیرش نیست و مطالعات و پژوهش‌های اسلامی بدون این دو راه به جایی نخواهد برد.

مدیر حوزه‌های علمیه اظهار کرد: توجه به فناوری‌های جدید و هوش مصنوعی و ارتباط آن با علوم و معارف اسلامی نکته حائز اهمیت دیگر است، هوش مصنوعی از یک‌سو به‌مثابه موضوع در معارف اسلامی باید مورد توجه قرار بگیرد که فلسفه و اخلاق دارد و از یک‌سو باید در منابع و مصادر به‌کار گرفته شود، در معارف تا تبلیغ باید تحولات علمی و فناوری آن در همه ظهور وبروز پیدا کند.

اعرافی ادامه داد: در قم، اطلاعات و داده‌های موجود علوم اسلامی آزاد نیست و در دنیا به‌هم پیوسته نیست، بنابراین این اجلاس می‌تواند گامی در راستای آزاد شدن اطلاعات و داده‌های علوم اسلامی باشد که در ادامه در هوش مصنوعی نیز ورود پیدا کند و نگاه‌های جدید فناوری در چارچوب آن قرار بگیرد تا شاهد تحولات عظیمی در حوزه علوم اسلامی باشیم.

وی گفت: کاربست مطالعات گوناگون در دین‌داری و ترویج دین در میدان نکته حائز اهمیت دیگری است که در مراکز خاص علوم اسلامی کمتر به آن توجه شده است و این موضوع و نیز موضوعات پیشین که مطرح شد می‌تواند آفاق پیش‌ روی مطالعات اسلامی را وسیع کند و امید است این نشست مبارک به نتایج عملی و عینی توصیه‌های جدید در این قلمرو‌ها بینجامد.

یادآور می‌شود، نخستین اجلاس بین‌المللی مدیران مراکز آموزشی و پژوهشی حوزه علوم و مطالعات اسلامی طی دو روز متوالی، ششم و هفتم بهمن‌ماه در نوبت صبح و عصر در دانشگاه قم برگزار می‌شود.