نجمه کیخا:
حکمت متعالیه انسان را به تعالی می‌رساند

نجمه کیخا عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی

به گزارش خبرنگار ایکنا، نجمه کیخا عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی شامگاه پنجشنبه نهم اسفندماه در نشست «دولت متعالیه: ماهیت و مسائل» که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، به چالش‌های موجود در درک نظریه دولت و اهمیت دستیابی به عقلانیت مشترک در مباحث آینده پرداخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی با ابراز نارضایتی از عدم وجود یک تعریف روشن از دولت بیان کرد: امروز به نقطه‌ای امیدبخش دست یافته‌ایم که می‌تواند افق‌های جدیدی را برای توسعه اجتماعی بگشاید.

کیخا در ادامه، به اهمیت ایجاد عقلانیت مشترک اشاره کرد و آن را به عنوان یک دستاورد کلیدی در فرآیند توسعه اجتماعی معرفی کرد. 

وی ابراز کرد: این عقلانیت شامل تصورات کلی، انتظارات معقول و کنش‌های اجتماعی است که می‌تواند به مراحل مطلوبی در رشد جامعه منجر شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی همچنین بر تأثیر تلاش‌های فکری و عملی در شکل‌گیری اخلاق تأکید کرد و گفت: اخلاق به عنوان یک عنصر بنیادین، زاویه دید انسان‌ها را شکل می‌دهد و درونی‌ترین بخش وجود آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: مطالعه و بررسی اخلاق و تأثیر آن بر رفتار انسان‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

کیخا به حکمت متعالیه اشاره و تصریح کرد: این فلسفه، با الهام از اندیشه‌های فلاسفه بزرگ، به بررسی عمیق‌ترین ابعاد شناختی پرداخته و بر عرفان و قرآن تأکید دارد. 

وی افزود: حکمت متعالیه نه تنها به شناخت انسان و معیشت او می‌پردازد، بلکه به ما یادآوری می‌کند که برای دستیابی به یک زندگی معنادار، باید به ابعاد معنوی و مادی زندگی توجه کنیم.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که هر اقدامی که در جامعه انجام می‌دهیم، در نهایت نمود خود را در اندیشه و رفتار انسان‌ها نشان می‌دهد و بدین ترتیب، اندیشه‌ها و ارزش‌های اخلاقی در جامعه شکل می‌گیرند.

کیخا اذعان کرد: برای دستیابی به یک جامعه متعالی و اخلاقی، باید به توازن بین ابعاد معنوی و مادی زندگی انسان توجه کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه با بیان اینکه اگر اخلاق به عمل منجر نشود، سرانجامی نخواهد داشت به موضوعات اجتماعی، اخلاقی و فلسفی و بر ضرورت توجه به هر دو بعد زندگی انسان تأکید کرد.