محمدحسن آصفری:
سوریه در معرض تجزیه و تشدید بحران‌های قومیتی است

محمدحسن آصفری

محمدحسن آصفری، کارشناس مسائل سیاسی و نماینده اسبق مجلس در گفت‌وگو با ایکنا، درباره بحران اخیر سوریه و کشتار علویان این کشور، گفت: بحران سوریه را باید جدی گرفت، تداوم این شرایط هم به زیان سوریه و هم به زیان کل منطقه است. کشورهای منطقه باید مراقب دامی که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای سوریه پهن کرده‌‍اند باشند؛ زیرا اینها به دنبال تجزیه سوریه هستند و در تلاشند که این هدف را از طریق تشدید گسل‌های قومی و نژادی در سوریه پیش ببرند.

وی با بیان اینکه گروه حاکم بر سوریه که تحت عنوان تحریرالشام شهرت یافته، اعضای آن اکثراً غیرسوری هستند و از ملیت‌ها و کشورهای دیگر به این گروه پیوسته‌اند، گفت: طبیعی است که اینها برروی سوریه و ملیت‌ها و قومیت‌هایش تعصب نداشته باشند. اینها با تفکرات سلفی‌گرایانه به دنبال حذف دیگر مذاهب و گروه‌ها در سوریه هستند و به همین دلیل دست به کشتار بیش از هزار علوی در این کشور زده‌اند.

ضرورت ورود نهادهای حقوق بشری به تحولات سوریه

این نماینده سابق مجلس بر ضرورت ورود نهادها و سازمان‌های بین‌‎المللی برای توقف کشتار و خشونت‌ها در سوریه اشاره و تأکید کرد: گروه حاکم بر سوریه برخلاف آنچه گفته‌اند عمل می‌کنند. اینها قرار بود یک دولت فراگیر تشکیل دهند ولی به هیچ یک از وعده‌هایشان جامه عمل نپوشاندند و از سوی دیگر با حمایت ترکیه، بدترین و افراطی‌ترین برخوردها را با اقلیت انجام می‌دهند.

آصفری ادامه داد: ترکیه گمان نکند که با تغییر حاکمیت در سوریه و روی کار آمدن تحریرالشام، موقعیتش در سوریه ارتقا پیدا خواهد کرد. آمریکا و اسرائیل پروژه تجزیه سوریه را در پیش گرفته‌اند و بر خلاف خواست ترک‌ها عمل می‌کنند. حمایت اسرائیل از دروزی‌ها و حمایت آمریکا از کردها نشان از اتفاقات و تحولات مهم در سوریه دارد که همه اینها برضد منافع ترکیه است. 

وی اضافه کرد: ترکیه در برخوردهای خشونت‌آمیز نیروهای الجولانی علیه علوی‌ها سهیم است و نباید این رویه را ادامه دهد. تحولاتی که در سوریه رقم می‌خورد امنیت و ثبات منطقه را هم تهدید خواهد کرد. با حضور آمریکا و اسرائیل، هیچ نقطه از منطقه ثبات نخواهد داشت و این دو خواستار تضعیف و تجزیه کشورهای منطقه هستند تا از این طریق هم سلطه آمریکا بر منطقه حفظ شود و هم رژیم صهیونیستی احساس امنیت بیشتری کند. 

انتقاد به رویکرد برخی دولت‌های عربی

این کارشناس مسائل سیاسی با انتقاد از رویکرد برخی دولت‌های عربی نسبت به تحولات سوریه و سکوت آنها گفت: انتظار می‌رفت برخی از اعضای اتحادیه عرب نسبت به حکومت جولانی و رفتارهای او نقد داشته باشند و او را به سمت تعامل با قومیت‌ها و گروه‌های مختلف سوق دهند اما چنین کاری را انجام ندادند و از سوی دیگر وقتی از جولانی برای حضور در نشست اتحادیه عرب دعوت به عمل می‌آورند معلوم است، نیروهای تحریرالشام به چنین رفتارهایی دست خواهند زد.

آصفری تأکید کرد: رژیم صهیونیستی اکثر زیرساخت‌های نظامی و اقتصادی سوریه را بمباران کرده و از بین برده ولی اعضای اتحادیه عرب یک کلمه علیه اسرائیل به زبان نیاوردند اما به طور غیرمستقیم از کشتاری که نیروهای تحریرالشام علیه علوی‌ها به راه انداخته حمایت کرده‌اند.