سردار کارگر:
موزه‌های دفاع مقدس سنگرهای فرهنگی و حافظ هویت ملی هستند

موزه‌های دفاع مقدس سنگرهای فرهنگی و حافظ هویت ملی هستندبه گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم  گرامیداشت روز جهانی موزه با حضور علی دارابی، قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سردار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه در سالن همایش‌های موزه ملی ایران برگزار شد.

سردار کارگر در این همایش گفت: موضوع موزه‌های دفاع مقدس و مقاومت از مأموریت‌های مهم ما در حفظ آثار است. هم‌اکنون ۲۹ موزه دفاع مقدس و مقاومت در سراسر کشور فعال است و برنامه داریم تا سال ۱۴۰۷ این تعداد را به ۳۷ موزه افزایش دهیم. یکی از این موزه‌ها، موزه بین‌المللی طبس خواهد بود.

وی افزود: موزه‌ها در دنیای امروز از حافظان تاریخ به مراکز تأثیرگذار فرهنگی تبدیل شده‌اند. امروزه موزه‌ها فراتر از نقش سنتی خود به عنوان محل نگهداری اشیاء تاریخی، به نهادهای فعال در عرصه هویت‌سازی، آموزش، تعامل اجتماعی و توسعه فرهنگی تبدیل شده‌اند. برخی از ابعاد کلیدی نقش موزه‌ها در جهان معاصر عبارتند از مراکز نوآوری فرهنگی با استفاده از فناوری‌های جدید، حافظان هویت ملی که ارزش‌های فرهنگی را منتقل می‌کنند، ابزار دیپلماسی فرهنگی برای ایجاد ارتباط میان تمدن‌ها، تقویت تعامل بین‌نسلی و عامل رونق اقتصادی در صنعت گردشگری است.

وی ادامه داد: موزه‌های دفاع مقدس گنجینه‌ای از هویت و ارزش‌های ملی هستند. این موزه‌ها صرفاً نمایشگاه‌های نظامی نیستند، بلکه سنگرهای فرهنگی برای بازنمایی رویدادها، انتقال ارزش‌ها و حفظ میراث مقاومت محسوب می‌شوند. اهمیت این موزه‌ها در چند بعد قابل توجه است، یکی از ابعاد تاریخی است که بر حفظ و نمایش مستندات و آثار مربوط به دوران دفاع مقدس برای جلوگیری از تحریف تاریخ تأکید دارد. همان‌طور که مقام معظم رهبری تأکید فرموده‌اند، باید حقایق دفاع مقدس را در کتاب‌ها و موزه‌ها به درستی بیان کنیم.

بعد فرهنگی و هویتی موزه‌ها

وی با اشاره به بعد فرهنگی و هویتی موزه‌ها تصریح کرد: این بعد بر تقویت هویت ملی از طریق بازگویی روایت‌های واقعی از حماسه‌های دفاع مقدس و نقش مردم در صحنه‌های مقاومت تأکید دارد؛ چراکه باید توجه داشت که پیروزی در دفاع مقدس مرهون حضور و مشارکت همه‌جانبه مردم بود. بعد آموزشی و پژوهشی موزه‌ها نیز حائز اهمیت است و تبدیل شدن به پایگاه‌های مطالعات تاریخی، نظامی و اجتماعی با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز علمی باید مورد توجه قرار گیرد.

سردار کارگر گفت: یکی از سوالات اساسی این است که موزه‌ها را برای چه کسانی ایجاد می‌کنیم؛ پاسخ روشن است: برای مردم. بنابراین موزه‌های ما باید مخاطب‌محور باشند. برای جذب مردم باید از فناوری‌های روز مانند AR، متاورس و هوش مصنوعی استفاده کنیم. متأسفانه امروزه سطح سواد فناوری دانش‌آموزان از بسیاری از معلمان پیشی گرفته است، بنابراین موزه‌ها نباید از این تحولات عقب بمانند. باید ثروت تمدنی و فرهنگی خود را به قدرت ملی تبدیل کنیم. در حال حاضر ۲۹ موزه دفاع مقدس و ۵۸ موزه طبیعی راه‌اندازی کرده‌ایم و حدود ۳ هزار یادمان شهدای گمنام در سراسر کشور داریم.

وی در ادامه بیان کرد: همان‌طور که مقام معظم رهبری اشاره فرموده‌اند، امنیت و آرامش امروز ما مرهون دفاع مقدس است. دفاع مقدس یک افتخار ملی است که متعلق به تمام مردم ایران، چه آن‌هایی که در آن دوران حضور داشتند و چه نسل‌های بعدی است. هدف ما در موزه‌های دفاع مقدس استفاده از فناوری‌های نوین برای انتقال مفاهیم به نسل جوان است. ایجاد پیوند بین آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و موزه‌ها ضروری است. محتوای آموزشی در مدارس و دانشگاه‌ها باید با محتوای موزه‌ها هماهنگ باشد.