یادداشت وارده
عاشورا؛ منطق مدیریت بحران و مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی

جنگ ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی

آزاده حاجی‌غلامی، کارشناس حوزه رسانه، یادداشتی برای ایکنا با عنوان «مردم ایران با عبرت از عاشورا، سکوت کوفیان دهه 60 را شکستند» ارسال کرده که در ادامه می‌خوانیم:

در جنگ ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی، آنچه بیش از قدرت تسلیحاتی و موشکی در چشم جهانیان درخشید، روحیه‌ عاشورایی بود که ملت ایران را در کوران بحران، مقاوم، متحد و بیدار نگه داشت.

جنگ اخیر میان ایران و رژیم صهیونیستی، از زوایای گوناگون مورد تحلیل قرار گرفته است: از موازنه قدرت موشکی گرفته تا توازن منطقه‌ای، از رسانه‌های جریان‌ساز تا دیپلماسی منطقه‌ای اما آنچه اغلب مغفول مانده، نقش مؤلفه‌های فرهنگی و اعتقادی در شکل‌گیری روح مقاومت در جامعه ایران است. در میانه تهدید، تخریب، و ترور، این «فرهنگ حسینی» بود که ملتی را در برابر دشمنی بی‌رحم و تا بن دندان مسلح سرپا نگه داشت.

در این زمینه، دو جمله از رهبر معظم انقلاب اسلامی، نقش کلیدی عاشورا را در حیات تمدنی و امنیتی امت اسلامی به ‌خوبی روشن می‌کند. این جملات، صرفاً یادآوری‌های تاریخی یا توصیه‌های فرهنگی نیستند؛ بلکه راهبردهایی عملی برای مواجهه با تهدیدات و دشمنی‌های آشکار هستند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در 17 خرداد سال 1373 اظهار کردند که «تحقیقاً یکی از مهمترین امتیازات جامعه شیعه بر دیگر جوامع مسلمان، این است که جامعه شیعه، برخوردار از خاطره عاشوراست.»

این جمله بر یکی از ویژگی‌های منحصر به ‌فرد جامعه شیعه تأکید دارد؛ وجود حافظه‌ای زنده به نام عاشورا. جامعه‌ای که با خون، اشک و شعور، حادثه کربلا را در جان خود حک کرده است، هیچ ‌گاه در برابر ظلم و تهدید، ساکت و مطیع نخواهد بود.

در جنگ ۱۲روزه، وقتی بسیاری از تحلیلگران غربی پیش‌بینی می‌کردند که مردم دچار ترس، تفرقه یا فرسایش روانی خواهند شد، ایران شاهد موجی از انسجام، همراهی و مشارکت مردمی بود. از اسکان آسیب‌دیدگان گرفته تا افشای خائنان داخلی، مردم ‌فقط تماشاچی آنچه می‌گذشت نبودند، بلکه بخشی از میدان مقاومت بودند. این روحیه، چیزی جز بازتاب همان «خاطره زنده عاشورا» نیست که در آن مردم کوفه باید بفهمند سکوت‌شان چه فاجعه‌ای آفرید، و مردم امروز ایران انتخاب کرده‌اند که کوفه نباشند.

همچنین معظم له در اولین روز از آذرماه سال 1391 فرمودند «هیچ وقت نباید امت اسلامی و جامعه‌ اسلامی ماجرای عاشورا را به عنوان یک درس، یک عبرت و یک پرچم هدایت از نظر دور بدارد. قطعاً اسلام، زنده‌ به عاشورا و به حسین ‌بن ‌علی (ع) است.»

در تحلیل و بررسی این هشدار مقام معظم رهبری باید گفت که ایشان عاشورا را از سطح آیینی به سطح راهبردی ارتقا می‌دهند. تأکید معظم له بر درس و عبرت و پرچم هدایت یعنی اگر عاشورا فقط سوگواری شود و نه راهبردی، امت اسلامی سرنوشت خود را به دست فراموشی خواهد سپرد.

در جنگ اسرائیل با ایران، نظام جمهوری اسلامی نشان داد که عاشورا برایش نه فقط مراسم، بلکه منطق مدیریت بحران و مقاومت است. تصمیم به پاسخ سخت به اسرائیل، هشدار صریح به آمریکا، مدیریت هوشمند جنگ روانی و در عین حال حفظ مشروعیت دفاعی، همگی نشانه‌هایی از فهم درست عاشورا به ‌مثابه پرچم هدایت است. همان ‌طور که امام حسین (ع) در لحظه‌ اوج بحران، نه از حق کوتاه آمد، نه میدان را به یزیدیان سپرد، جمهوری اسلامی نیز نشان داد که حفظ کرامت، مقدم بر مصلحت‌های ظاهری است.

اگر امروز در برابر بزرگترین ماشین‌های جنگی منطقه، ملت ایران خم به ابرو نمی‌آورد، دلیل آن صرفاً قدرت نظامی نیست، بلکه هویتی است که ریشه‌ در کربلا دارد. دو جمله رهبر معظم انقلاب، هشداری هویتی برای امروز ما هستند؛ بر این مبنا که باید خاطره عاشورا را حفظ کرد تا ملت، دچار غفلت و تسلیم نشود و باید آن را به پرچم هدایت تبدیل کرد تا در بزنگاه‌ها، راه را گم نکنیم.

جنگ ۱۲ روزه، اولین میدان نبرد مستقیم نبود و احتمالاً آخرین هم نخواهد بود اما این جنگ ثابت کرد تا زمانی که ملت ما حسینی بماند، دشمن هر چقدر هم مسلح باشد، قادر به شکست چنین ملتی نخواهد بود. عاشورا همچنان می‌جوشد و خون حسین، همچنان زنده‌ترین حقیقت تاریخ ماست.