گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهیبه گزارش خبرنگار ایکنا، آیین نکوداشت خبرنگاران و اهالی رسانه‌ای جهاددانشگاهی با عنوان «ربع قرن جهاد رسانه‌ای؛ صداقت، امید، نوآوری» دوشنبه، ۲۰ مردادماه با حضور علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی، مدیر رسانه‌های جهاددانشگاهی و خبرنگاران در محل پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاددانشگاهی برگزار شد.

علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی در این آیین گفت: امروز رؤسای واحدها و معاونت‌های جهاددانشگاهی همچون سازمان تجاری‌سازی و اشتغال دانش‌بنیان و بسیاری از واحدهای دیگر جهاددانشگاهی همگی از زمان دانشجویی وارد جهاد شده و اکنون به این جایگاه‌ دست پیدا کرده‌اند. همچنین، رحیم خاکی، قاری بین‌المللی قرآن کریم نیز که از مؤسسان خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) است، خود از چهره‌های شاخصی است که از زمان دانشجویی وارد جهاددانشگاهی شد.    

منتظری‌ اظهار کرد: امروز آرامش و پرهیز از تنش در محیط کاری، ضرورتی جدی است. بی‌احترامی و بی‌ادبی، سلامت جسمی و روانی را تهدید می‌کند؛ در حالی که ادب و احترام فضای سازمان را دلنشین و سازنده می‌کند. لازم است همکاران در کنار اختلاف نظر‌های طبیعی، پیوند‌های حرفه‌ای و انسانی خود را حفظ و تقویت کنند.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

خبرنگاران جهاددانشگاهی تمدن‌سازند

محمود علیگو، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در این مراسم گفت: شکل‌گیری خبرگزاری‌های ایسنا، ایکنا، سیناپرس و دیگر مجموعه‌های خبری، همگی مرهون این نوع نگاه نوآورانه بوده است که امیدوارم با حضور و مشارکت همه شما این نوآوری‌ها شکوفا شده و توسعه یابند. چشم‌انداز ما این است که در پنج سال آینده به جای چهار حوزه رسانه‌ای، ۱۰ حوزه رسانه‌ای فعال داشته باشیم؛ چراکه نیاز‌های جامعه و مخاطبان ما بسیار گسترده‌تر شده‌اند.

وی بیان کرد: امروز در اینجا گرد آمده‌ایم تا از حرکت جهادی رسانه‌ها و خبرنگاران فعال در جهاددانشگاهی تجلیل کنیم. خبرنگاران ما تفاوتی بنیادین با سایر خبرنگاران کشور دارند؛ زیرا شما تنها روایتگر نیستید، بلکه خود تاریخ‌نویس، تاریخ‌ساز و تمدن‌ساز هستید. در یک کلام، حافظ حافظه ملت و کشور هستید و این جایگاه شما را از سایر ساختار‌های خبری متمایز می‌کند.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

رسانه‌های جهاددانشگاهی نیازمند تحول و ارتقای مستمر

جلیل بیت‌مشعلی، مدیرعامل ایکنا در ادامه مراسم با عرض تسلیت به مناسبت ایام سوگواری سیدالشهدا(ع) و تبریک روز خبرنگار گفت: ساختار‌های فرهنگی ایجادشده توسط جهاددانشگاهی از ابتکارات ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود که در سطح بین‌المللی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

وی در ادامه به نامه حضرت امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر اشاره کرد و افزود: این نامه حاوی نکات ارزشمندی در زمینه حکمرانی و مدیریت اجتماعی متناسب با شرایط زمانه است. از این رو خبرگزاری‌های تأسیس شده از سوی جهاددانشگاهی ارزشمند هستند، اما در این راستا تحول و به‌روزرسانی باید در اولویت باشد؛ چراکه گذر زمان و لزوم رقابت با رسانه‌های بین‌المللی، مستلزم تحول و ارتقای مستمر است. همچنین کاهش بروکراسی اداری و تقویت رویکرد جهادی از الزامات اصلی در این مسیر محسوب می‌شود.

بیت‌مشعلی با تأکید بر گفتمان قرآنی و نهج‌البلاغه‌ای بیان کرد: گفتمان دولت چهاردهم تأکید بر آموزه‌های قرآنی و نهج‌البلاغه است؛ از این رو اتفاقی که در کشور  به ویژه در جنگ ۱۲ روزه رخ داد، باعث شده است تجدیدنظری در مأموریت‌ها داشته باشیم، تا بتوانیم در اقناع افکار عمومی مؤثر واقع شویم. همان‌گونه که در مصاحبه اخیر خبرگزاری ایکنا با رئیس‌جمهور، دکتر پزشکیان تأکید کردند که ترویج فرهنگ قرآنی از اولویت‌های نظام است و خبرگزاری ایکنا می‌تواند و باید در این زمینه مروج فرهنگ قرآنی باشد.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

وی با اشاره به لزوم بازنشر و توسعه گفتمان قرآنی در سطح جامعه تأکید کرد: خبرگزاری ایکنا می‌تواند در این راستا با برگزاری سلسله نشست، سمینار، وبینارها و ... کلیدواژه‌های مهمی همچون: حفظ انسجام اجتماعی، تکافل اجتماعی، رواداری، تاب‌آوری و ... را در گفت‌وگو با شخصیت‌های مهم علمی، قرآنی، دانشگاهی در دو حوزه ملی و بین‌المللی در جامعه نشر و گسترش دهد و این آمادگی وجود دارد که در صورت حمایت دولت چهاردهم فصل جدیدی از این گفتمان را در سطح جامعه ارائه دهیم.

مدیرعامل ایکنا در پایان بر حمایت از خبرنگاران جهادی، تسهیل فرآیند‌های اداری برای پیشبرد مأموریت‌های فرهنگی و توجه ویژه به گفتمان‌سازی قرآنی در سطح جامعه تأکید کرد.

نقش محوری رسانه‌های جهاددانشگاهی در جنگ نرم

ایمانی‌خوشخو، مدیرعامل سیناپرس با یادآوری تاریخچه جهاددانشگاهی در عرصه رسانه و نقش آن در انقلاب فرهنگی گفت: از ابتدای تأسیس جهاددانشگاهی، فعالیت‌های رسانه‌ای با عنوان دانشگاه انقلاب به‌صورت جدی آغاز و نشریاتی در این راستا منتشر شد که پیشنهاد می‌کنم، نشریات آن دوره، حتی به شکل آرشیو کتابخانه‌ای مجدداً منتشر شوند.  

وی افزود: از ویژگی‌های بارز آن دوره می‌توان به موارد متعددی اشاره کرد، از جمله بخش نقد تئاتر که با رویکردی نقادانه و تحلیلی به بررسی آثار پرداخته می‌شد و بسیاری از استعداد‌های هنری در آن مجال ظهور یافتند و کرسی‌های آزاداندیشی نیز محل بحث‌های علمی و مناظراتی بود.  

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

ایمانی‌خوشخو در ادامه به نقش محوری رسانه‌های جهاددانشگاهی اشاره کرد و گفت: این رسانه‌ها همواره پیشگام در عرصه جنگ نرم بوده‌اند و امروزه معاونت فناوری ریاست جمهوری می‌تواند از این ظرفیت‌ها در حوزه‌های فناورانه بهره‌برداری کند.

وی در پایان بر حمایت از رسانه‌های جهادی، توسعه همکاری‌های بین‌رسانه‌ای و بهره‌گیری از تجربیات گذشته در شرایط کنونی تأکید کرد.

مرکز تعیین دستمزد تشکیل شود

علی بینام، مدیرمسئول بازار کار نیز طی سخنانی در ادامه مراسم گفت: تمامی نهاد‌ها و مراکز پژوهشی که با مدیریت دکتر منتظری تأسیس شده‌اند، به نتایج مطلوب دست یافته‌اند. از جمله این موفقیت‌ها می‌توان به مرکز رویان، بازار کار و سایر مراکز تخصصی اشاره کرد. همانطور که مقام معظم رهبری نیز بر اهمیت انجام کار‌های گزینشی و تخصصی توسط جهاددانشگاهی تأکید داشته‌اند.

وی افزود: جهاددانشگاهی از سال ۱۳۷۷ مسئله اشتغال دانشجویان و فارغ‌التحصیلان را به عنوان یک معضل ملی مطرح کرد و  تشکیل کمیته اشتغال و ایجاد مراکز تخصصی بازار کار از جمله اقدامات مؤثر در این حوزه بوده‌ است. همچنین برگزاری دومین کنفرانس شهر الکترونیکی کشور و جذب نیروی انسانی از طریق بازار کار نمونه‌هایی از این موفقیت‌هاست.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

بینام ادامه داد: موضوع حقوق و دستمزد به عنوان یکی از چالش‌های ۴۶ ساله کشور نیازمند راهکار‌های تخصصی است و پیشنهاد می‌شود مرکز تعیین دستمزد در سازمان اشتغال با مشارکت جهاددانشگاهی تشکیل شود. رسانه بازار کار نوین می‌تواند در این زمینه نقش مؤثری ایفا کند؛ از این رو حمایت از رسانه‌های جهاددانشگاهی به‌ویژه در حوزه اشتغال، توسعه همکاری‌های بین‌بخشی برای ایجاد پایگاه خبری تخصصی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های جدید مانند هوش مصنوعی امری ضروری است.

استفاده از کلمات صادقانه و بیان راستین

نادعلی‌زاده، مدیرعامل جدید ایسنا نیز طی سخنانی گفت: این مراسم بین دو مناسبت مهم تشکیل شده است؛ روز خبرنگار، که از آن گذشتیم و اربعین، که در آستانه آن هستیم و با موضوع پیام‌رسانی و خبر پیوند خورده است. ما خبرنگاران و بسیاری از غیرخبرنگاران هر روز با هزاران کلمه سروکار داریم: می‌خوانیم، می‌شنویم و منتشر می‌کنیم، اما شاید به بار معنایی کلمات توجه نمی‌کنیم یا عادت کرده‌ایم از آن عبور کنیم.

وی افزود: در قرآن کریم، عبارت «کلمه» و مشتقات آن بیش از ۶۰ بار به کار رفته است. یکی از مشهورترین آیات، آیه ۱۲۴ سوره بقره است؛ «إِوَإِذِ ابْتَلَىٰ إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِمَاتٍ...». طبرسی در تفسیر مجمع‌البیان به نقل از امام صادق (ع) نیز می‌فرماید: منظور از «کلمات» در این آیه، پنج تن آل‌عبا هستند، همان‌ها که توبه حضرت آدم به برکت آنها پذیرفته شد.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

نادعلی‌زاده ادامه داد: در دعای سمات نیز بار‌ها به «کلمه» اشاره شده است، مانند «کلمات صدق» که باعث بخشش حضرت آدم شد. امیدوارم در عرصه خبرنگاری خود از کلمات صادقانه و بیان راستین استفاده کنیم. از آنجا که در آستانه اربعین هستیم؛ در زیارت عاشورا می‌خوانیم «اللهم ارزقنی شفاعة الحسین»؛ از این رو فقط کلام صدق کافی نیست، بلکه ثبات قدم نیز لازم است و امیدوارم خداوند ما را از هر دو بهره‌مند کند.

ابوالقاسم رئیسی، مدیرعامل سابق ایسنا نیز با اشاره به نقش جهاددانشگاهی و رسانه گفت: جهاددانشگاهی و رسانه‌هایی مانند ایسنا و ایکنا و ... محصول انقلاب اسلامی هستند و باید در مسیر اهداف انقلاب حرکت کنند. رسانه ابزاری است که عملکرد آن به دست انسان‌ها شکل می‌گیرد؛ بنابراین، برای اصلاح رسانه، ابتدا باید خود را اصلاح کنیم.  همچنین جهاددانشگاهی نهادی مسئله‌محور است و رسانه‌های آن نیز باید با تمرکز بر حل مسائل جامعه، محتوا تولید کنند.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

در ادامه این مراسم از تلاش‌های رئیسی، مدیرعامل پیشین ایسنا قدردانی و محمدعلی نادعلی‌زاده، به عنوان مدیرعامل جدید ایسنا معرفی شد.

گرامیداشت ربع قرن جهاد رسانه‌ای جهاددانشگاهی

در پایان این مراسم نیز تعدادی از خبرنگاران رسانه‌های جهاددانشگاهی مورد تجلیل قرار گرفتند.