قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور بیان کرد
آغاز فصل جدید در مدیریت و توسعه آیین اعتکاف

حجت‌الاسلام سیدمحمدباقر تکیه‌ای، قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور،به گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام سیدمحمدباقر تکیه‌ای، قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور، شامگاه ۱۷ مهرماه، در مراسم اختتامیه «دهمین کنگره بین‌المللی اعتکاف» که در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار شد، اظهار کرد: مراسم اختتامیه دهمین کنگره ملی اعتکاف با شعار «اعتکاف، معنویت، اتحاد و استقامت» نه‌تنها پایان، بلکه آغاز حرکتی تازه است؛ حرکتی سه‌ماهه که از هم‌اکنون تا ایام اعتکاف آینده ادامه خواهد داشت. این برنامه در حقیقت فصلی تازه از یک اقدام هدفمند و منسجم است که با بهره‌گیری از تجربه‌های امسال و ظرفیت‌های موجود، به‌سوی ارتقای کیفیت و عمق معنوی این سنت الهی گام برمی‌دارد.

وی ادامه داد: در کنگره امسال حدود ۷۰ درصد از برنامه‌ها به‌صورت کارگروهی و تخصصی برگزار شد که این تغییر، تحولی در شیوه برگزاری و رویکرد مدیریتی کنگره به شمار می‌رود. حضور فعال شرکت‌کنندگان در جلسات از شب گذشته تا امروز، جلوه‌ای از این تحول و جدیت در پیگیری مباحث علمی و معنوی بود. در نخستین روز، نظریه‌ای با عنوان «نظریه قدسی، علمی و تدریجیِ مدیریت تثبیت و ثبات معنویت اتفاقی» توسط جمعی از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه از شهرهای مشهد مقدس، قم، تهران و چند شهر دیگر ارائه و بررسی شد. این نظریه با هدف تبدیل‌شدن به مبنای اقدام فرهنگی در سطح ۳۱ استان کشور در حال ارزیابی و تدوین نهایی است و امید می‌رود با هماهنگی تصمیم‌سازان فرهنگی، به‌زودی مبنای برنامه‌ریزی ملی در حوزه اعتکاف قرار گیرد.

قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور افزود: در ادامه، مباحث مرتبط با فرمان مقام معظم رهبری در تاریخ هفتم بهمن‌ماه ۱۴۰۳ درباره مردمی‌سازی و نظام‌مندسازی مدیریت اعتکاف دنبال شد. این جهت‌گیری راهبردی در سخنان و مباحث گوناگون کنگره، به‌ویژه در حوزه مدیریت مردمی، مورد توجه قرار گرفت. در این بخش، موضوعاتی همچون بهره‌گیری از تجارب برتر استانی، توانمندسازی خادمان اعتکاف، ایجاد هماهنگی میان ستادهای استانی و شهرستانی و تطبیق طرح صالحین با الگوی تثبیت و ثبات معنوی اعتکاف مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تعامل میان سازمان تبلیغات اسلامی و ستادهای مردمی استان‌ها به‌عنوان یکی از تجارب ارزشمند معرفی شد و نتایج آن در اختیار حاضران قرار گرفت.

تکیه‌ای بیان کرد: در بخش فرهنگی کنگره، مباحث متنوعی از جمله مدیریت ذهن و احساسات برای تثبیت معنویت دینی، شیوه‌های اجرای عملیات فرهنگی از ایده تا اثرسنجی، بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی در شبکه‌سازی فرهنگی اعتکاف و طراحی برنامه‌های متنوع فرهنگی همچون تربیت روحانی، برگزاری شب شعر، مسابقات محتوایی و بسته‌های فرهنگی با عنوان «توشه» مطرح شد. فعالان فرهنگی از استان‌های مختلف با اشتراک‌گذاری تجارب خود در زمینه‌های نوآورانه فرهنگی، بر نقش این بخش در گسترش فرهنگ اعتکاف تأکید کردند.

وی با بیان اینکه کارگروه نوجوان و جوان در این میان جایگاه ویژه‌ای داشت، گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری، نسل جوان و نوجوان قلب تپنده حرکت‌های معنوی است. در این کارگروه بیش از صد نفر از رابطان استانی و فعالان جوان شرکت کردند و تجارب موفق شش استان در زمینه استمرار معنویت، نظام‌مند‌سازی برنامه‌ها، طراحی الگوهای تربیتی نوجوانان و تقویت ارتباطات رسانه‌ای در سطح استان‌ها ارائه شد. این مباحث در راستای تقویت پیوند میان برگزارکنندگان و مجموعه‌هایی مانند آموزش‌وپرورش، بسیج و دانشگاه‌ها با هدف غنا بخشیدن به حضور جوانان در اعتکاف دنبال شد.

قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور اظهار کرد: بخش رسانه‌ای کنگره نیز با حضور مدیران رسانه ملی، خبرگزاری‌ها و مسئولان رسانه‌ای ستادهای استانی برگزار شد. در این بخش، نتایج دو سال پژوهش ملی درباره افکارسنجی معتکفان کشور در قالب اینفوگرافی به نمایش درآمد و مباحثی درباره توسعه روایت‌های رسانه‌ای با محور تأثیرات اجتماعی اعتکاف مطرح شد. اجرای طرح ملی «راویان اعتکاف» نیز با هدف روایتگری مردمی از برکات و آثار معنوی این آیین از سوی ستاد مرکزی پیگیری می‌شود.

تکیه‌ای بیان کرد: در حوزه پشتیبانی و توسعه زیرساخت‌ها، کارگروه خیرین با حضور جمعی از فعالان و نیکوکاران فرهنگی تشکیل شد و تصمیم بر آن شد تا «هیئت مرکزی کمیته پشتیبانی ستاد مرکزی اعتکاف» به مرکزیت تهران تأسیس شود. این هیئت متشکل از ۲۰ نفر از افراد مؤثر و متعهد در حوزه حمایت‌های اجرایی و مالی است و قرار است جلسات ماهانه خود را برای تصویب آیین‌نامه‌ها و اساس‌نامه‌های مرتبط برگزار کند.

وی به بخش ویژه بانوان اشاره کرد و گفت: بخش ویژه بانوان نیز در کارگروه خواهران با محور «اعتکاف‌های مادر و دختری» و طرح‌های خاص بانوان تشکیل شد و موضوعات مربوط به اعتکاف بانوان با نگاه تربیتی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین کارگروه هم‌افزایان با حضور نمایندگان محترم مقام معظم رهبری در استان‌ها برگزار گردید و فضای اخلاقی و معنوی خاصی به این رویداد بخشید.

قائم‌مقام ستاد مرکزی اعتکاف کشور تصریح کرد: در این نشست، نهادهای فرهنگی، علمی، پژوهشی و مدیریتی کشور با هدف هم‌افزایی در سه محور اساسی شامل ارتقای کیفی و محتوایی برنامه‌ریزی‌های اعتکاف، افزایش جمعیت معتکفان و گسترش مساجد برگزارکننده و رفع کمبودهای موجود در مساجد مستعد گرد هم آمدند. در همین راستا، تفاهمی میان ستاد مرکزی اعتکاف و قرارگاه ملی مسجد شکل گرفت تا در مسیر سه‌ماهه آینده، اقدامات لازم برای تقویت زیرساخت‌های مساجد و ارتقای سطح اعتکاف‌ها انجام شود.

اعتکاف ۱۴۴۷؛ رخدادی استثنایی در هزار و پانصدمین سال میلاد پیامبر رحمت

در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین علی عماد، اظهار کرد: امروز در آستانه رخدادی ویژه و یگانه در تاریخ اسلام و جهان تشیع قرار داریم؛ اعتکاف ۱۴۴۷ هجری قمری، رویدادی است استثنایی که با رحمت الهی و الهام از انقلاب اسلامی و فداکاری شهدا رقم خورده است. این اعتکاف، که آغاز هزار و پانصدمین قرن میلاد نورانی پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمد مصطفی(ص) است که نمونه‌ای تکرارناپذیر در طول تاریخ محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: سال ۱۴۴۷، هزار و پانصدمین سال میلاد پیامبر عظیم‌الشأن است و اهمیت آن تنها محدود به جامعه شیعی یا ایران نیست؛ بلکه جامعه اسلامی، خاورمیانه، جهان عرب و جهان اسلام به اتفاق نظر، این سال را گرامی می‌دارند. استعلام انجام‌شده از مرکز فقه اسلامی جده نیز تأیید کرده است که سال ۱۴۴۷، هزار و پانصدمین سال میلاد پیامبر است و به همین مناسبت شایسته بزرگداشت ویژه است.

مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت بیان کرد: به دنبال این موضوع، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با همت وزیر محترم، موضوع «سال پیامبر رحمت» را در کنفرانس وزرای خارجه کشورهای عضو همکاری‌های اسلامی در ترکیه به‌عنوان رخدادی مهم پیشنهاد کرد. با اتفاق آرا، همه کشورهای اسلامی از هفدهم ربیع‌الاول ۱۴۴۷ تا هفدهم ربیع‌الاول ۱۴۴۸ خود را موظف به بزرگداشت این رویداد می‌دانند.

عماد تاکید کرد: پیامبر اسلام تنها پیامبر مسلمانان نیست، بلکه پیامبر خدا و پیامبر همه انسان‌ها است؛ کسی که پیامش شامل تمامی انسان‌ها در همه طول تاریخ می‌شود. هر سبزه‌ای که می‌روید، هر گلی که می‌شکفد، هر نسیمی که می‌وزد، هر آفتابی که گسترده می‌شود، دریا که موج می‌زند، همه جلوه‌هایی از عظمت و رحمت الهی و پیامبری ایشان است. 

وی افزود: امروز، بیش از هر زمان دیگری که جامعه بشریت تشنه معرفت الهی است، باید شخصیت پیامبر(ص) به‌خوبی شناسانده شود. سیره و سنت ایشان باید مورد توجه قرار گیرد تا بتوانیم به لطف الهی، وظیفه خود را در برابر فخر وجود ایشان ادا کنیم. پیامبری که فرشته وحی، جبرئیل، از شدت حضورش بی‌هوش می‌شود، نه تنها گوش فرشته، بلکه جان همه انسان‌ها را می‌گشاید. کار پیامبر(ص) تربیت انسان‌ها است و اعتکاف نیز از سنت ایشان است.

مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت تصریح کرد: لازم است، همه خادمان اعتکاف و ستاد مردمی اعتکاف، امسال را سال سرمایه‌گذاری جدی برای اعتکاف رمضانی قرار دهند و در قله‌های زمانی مهم، همچون بعثت، غدیر، عاشورا، فطر، قربان و بیستم جمادی‌الثانی که کوثر نبوی در آن تولد می‌یابد، نهایت تلاش خود را در بهره‌گیری از سیره و سنت و معارف پیامبر انجام دهند.