مجید نامجو خبر داد
تکمیل 85 درصدی صحن حضرت زینب(س)

نشست خبری ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیاتبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری مجید نامجو، قائم‌مقام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با موضوع ارائه گزارش فعالیت‌های دو دهه این ستاد و نیز برنامه‌های ویژه ستاد در ایام دهه فجر امروز، هشتم بهمن‌ماه در محل ساختمان مرکزی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات برگزار شد.

در ابتدای این نشست، نامجو، قائم‌مقام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات طی سخنانی بیان کرد: ایام میلاد ائمه اطهار(ع) و همچنین، ولادت حضرت مهدی موعود(عج) که در پیش است را به همه خواهران و برادران گرامی تبریک عرض می‌کنم. همچنین وحدت و همبستگی ملت ایران در روز 22 دی‌ماه را که بار دیگر مشت محکمی بر دهان مستکبران جهان کوبید، گرامی می‌دارم و امیدوارم این حرکت مردمی، به فضل الهی، موجب رشد و پیشرفت انقلاب اسلامی در سراسر جهان شود.

وی افزود: به یاد دارم در روز‌های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی زمانی که حضرت امام(ره) نهضت را به ثمر رساندند، در شهر کرمان برای حفاظت از مردم عزیز در برابر عناصر وابسته به رژیم شاهنشاهی در خیابان‌ها، کوچه‌ها و مساجد به نگهبانی می‌پرداختیم. در آن مقطع امکانات ما بسیار محدود بود و تنها با ابزار‌های ابتدایی و همراهی جمعی از جوانان، مسئولیت حفظ امنیت محله‌ها و اماکن مذهبی را بر عهده داشتیم.

نامجو گفت: در آن روز‌ها توان ما در همین حد بود، اما امروز نظام مقدس جمهوری اسلامی پس از گذشت 47 سال از عمر پربرکت خود به توانمندی‌های دفاعی پیشرفته‌ای دست یافته است که می‌تواند از خود دفاع کند و قدرت بازدارندگی خود را به جهانیان نشان دهد. در دنیای امروز عامل اصلی تأثیرگذاری، اقتدار و توانمندی است و این اقتدار با همدلی، حرکت در مرز‌های دانش و اتکا به ظرفیت جوانان حاصل می‌شود. با استعداد و توان علمی جوانان کشور شاهد رشد چشمگیر در عرصه‌های مختلف هستیم و براساس فرمایش پیامبراکرم(ص) که فرمودند اگر علم در ثریا باشد، ایرانیان به آن دست خواهند یافت، این مسیر با قدرت ادامه خواهد یافت و دشمنان نظام جمهوری اسلامی به ذلت کشانده خواهند شد.

قائم‌مقام ستاد بازسازی عتبات عالیات بیان کرد: این ستاد که میراث گران‌سنگ سردار دل‌ها شهید حاج قاسم سلیمانی محسوب می‌شود، فعالیت‌هایی در حال انجام دارد که بخش مهمی از آنها با برنامه‌ریزی ایشان پایه‌گذاری شده و امروز با جدیت دنبال می‌شود. در کنار مأموریت‌های اصلی، از ظرفیت موکب‌ها در حوادث مختلف از جمله سیل خوزستان و زلزله‌های رخ‌داده در کشور نیز استفاده شده و مردم عزیز به‌خوبی از این ظرفیت‌ها بهره‌مند شده‌اند.

مشارکت موکب‌ها در مدیریت شرایط بحرانی کشور

نامجو ادامه داد: در ماه‌های اخیر ابلاغیه‌ای به استان‌ها ارسال شد تا موکب‌هایی که تمایل دارند در بازسازی خسارت‌های وارد شده به کشور مشارکت کنند، اعلام آمادگی کنند. این موکب‌ها در کنار دولت و ملت نقش‌آفرینی کرده‌اند. در حال حاضر، بیش از 63 هزار موکب در کشور فعال هستند که بیش از سه هزار موکب دارای ثبت ملی و شناسنامه رسمی‌اند. اگرچه فعالیت اصلی این موکب‌ها در ایام اربعین است، اما در حوادث و شرایط بحرانی کشور نیز حضوری فعال و مؤثر دارند.

وی‌ با بیان اینکه دو نفر از خادمان ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات در پی اغتشاش‌های گذشته در تهران به شهادت رسیدند، گفت: البته تعداد بیشتری از خادمان در سراسر کشور به شهادت رسیده‌اند که تعداد ایشان اعلام خواهد شد.

وی افزود: این ساختار مردمی که با مشارکت گسترده مردم شکل گرفته است، با نظارت ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات اداره می‌شود و این ستاد در راستای پشتیبانی و هماهنگی، در خدمت موکب‌ها قرار دارد تا خدمات‌رسانی به مردم به بهترین شکل انجام شود. همان‌گونه که پیش‌تر نیز اشاره شد، از هر فرصتی برای معرفی بهتر مأموریت‌ها و فعالیت‌های ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات استفاده می‌شود. ایام شعبانیه یکی از این فرصت‌هاست که در قالب برنامه‌ای ۱۲ روزه با عناوین مشخص طراحی شده و در این مدت استان‌های مختلف کشور اقداماتی را برای آشنایی هرچه بیشتر مردم با فعالیت‌های این ستاد اجرا می‌کنند.

وی تصریح کرد: یکی از چالش‌ها اشتباه گرفتن ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با ستاد عتبات سازمان حج و زیارت است که نشان می‌دهد نیاز به اطلاع‌رسانی گسترده‌تری وجود دارد. مأموریت‌های این ستاد به طور کلی در چند محور تعریف می‌شود. محور نخست، جمع‌آوری نذورات و کمک‌های مردمی و تبدیل آنها به منابع مالی برای اجرای پروژه‌های عمرانی با مشارکت طرف عراقی است؛ پروژه‌هایی که در آنها از توان مهندسان، کارگران، صنعتگران و هنرمندان ایرانی استفاده می‌شود و سنت تاریخی حضور ایرانیان در توسعه اماکن مقدس استمرار می‌یابد. محور بعدی، مدیریت و راهبری موکب‌های اربعین است؛ به‌گونه‌ای که ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات بیش از سه هزار موکب را در سراسر کشور سامان‌دهی می‌کند تا در ایام اربعین، خدمات‌رسانی شایسته‌ای به زائران در مسیر رفت و بازگشت انجام شود.

وی ادامه داد: در سال جاری بهره‌برداری از صحن حضرت فاطمه زهرا(س) انجام شد؛ صحن باشکوه و مجهزی که با تلاش مهندسان و هنرمندان ایرانی ساخته شده و مورد توجه گسترده قرار گرفته است. همزمان، از کتاب «خانه پدری» که مجموعه‌ای از آثار هنری اجرا شده در این صحن را معرفی می‌کند، رونمایی شد.

رونمایی از کتاب «کوثرانه»

نامجو گفت: همچنین، مقرر است از کتاب «کوثرانه» رونمایی شود که در آن، بیش از ۲۲ سال فعالیت ستاد عتبات عالیات از سال ۱۳۸۲ تاکنون به تصویر کشیده شده است. این اثر با هدف ثبت نقش تصمیم‌گیران، مجریان و هنرمندان پروژه‌ها توسط مرکز پژوهش و مستندسازی ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات تهیه شده و در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.

قائم‌مقام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات با تشریح روند ساخت گنبد جدید آستان امام حسین(ع) اظهار کرد: این گنبد به صورت پیش‌ساخته در یکی از ستاد‌های ستاد در کرمان تولید شده، قطعات آن بسته‌بندی و به عراق منتقل شده است. طلاکاری گنبد در کارخانه‌ای در کنار حرم مطهر امام حسین(ع) آغاز شده و تاکنون حدود 50 درصد از خشت‌های طلای آن که حدود ۱۵ هزار خشت است، آماده شده است.

وی با اشاره به برخی تأخیر‌ها در روند کار، اظهار کرد: در مقاطعی به دلیل اتمام طلای در اختیار ستاد از سوی آستان مقدس و نیاز به هماهنگی‌های جدید با دولت عراق، اجرای پروژه با وقفه مواجه شد؛ اما با تکمیل تمام خشت‌ها و آماده شدن سازه‌ها، گنبد به مرحله نصب و بهره‌برداری خواهد رسید. گنبد جدید امام حسین(ع) هفت متر بلندتر و 1.5 متر عریض‌تر از گنبد فعلی خواهد بود و با طراحی و اجرای انجام‌شده، زیبایی خاصی خواهد داشت.

وی یادآور شد که تکمیل پروژه مستلزم همکاری و آمادگی طرف عراقی است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری مجوز نهایی نصب صادر شود.

تکمیل 85 درصدی صحن حضرت زینب(س)

وی همچنین در خصوص صحن حضرت زینب(س) نیز اظهار کرد: که تاکنون حدود 85 درصد از پروژه تکمیل شده و فعالیت‌ها شامل پنج بخش اصلی است. بخش‌هایی مانند صحن علی‌اکبر(ع)، صحن امام حسین(ع) و صحن مقام حضرت زینب(س) نیز در این پروژه گنجانده شده است. در صحن حضرت زینب(س) علاوه بر مکان‌های زیارتی، امکانات جانبی همچون مهمانسرا، موزه و سالن‌های موسیقی نیز طراحی و ساخته شده است. بخشی از این اقدامات پیشتر کنار گذاشته شده بود، اما پس از درخواست مجدد مسئولان عراقی، ساخت آن توسط تیم ایرانی ادامه یافت.

قائم‌مقام ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات افزود: مابقی پروژه شامل حدود 15 درصد فعالیت‌های اساسی زیربنایی مانند تأسیسات مکانیکی و برقی، لوله‌کشی و نصب تابلو‌های برقی است که در حال انجام است.

وی تأکید کرد که براساس میثاق‌نامه منعقد شده با طرف عراقی، تلاش می‌شود این پروژه در مدت دو سال تکمیل شود و تمامی بخش‌ها از جمله کتابخانه، موزه و سالن موسیقی نیز پس از پایان پروژه در دسترس عموم قرار گیرد.

در ادامه، سردار غلامرضا کرمی، مدیر پژوهش و نشر آثار ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات نیز طی سخنانی بیان کرد: یکی از زیرمجموعه‌های ستاد، مرکز پژوهش و نشر آثار ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات است که حدود هفت تا هشت سال است فعالیت خود را در تداوم و تکمیل اقداماتی که پیش از این در ستاد انجام می‌شد، آغاز کرده است. مأموریتی که به این مرکز واگذار شده، مستندسازی اقدامات انجام‌شده توسط ستاد در عتبات مقدسه، هم به صورت مکتوب و هم در قالب مستند‌های تصویری است.

وی افزود: یکی از مهمترین محور‌هایی که در این مسیر دنبال شد، ثبت و تدوین تاریخ شفاهی ستاد بود. از آنجا که هنرمندان، مهندسان و تلاشگرانی از ابتدای شکل‌گیری ستاد یعنی از سال ۱۳۸۲ در این مجموعه فعالیت داشته‌اند، ضرورت داشت خاطرات، تجربیات و روایت‌های آنان از طریق مصاحبه و ثبت مستند گردآوری شود. بر همین اساس، فعالیت‌های مرکز با تمرکز بر تاریخ شفاهی آغاز شد. در ادامه این مسیر و در تداوم این حرکت، امکان تهیه و انتشار کتاب‌هایی نیز فراهم شد که به عنوان اسناد معتبر فعالیت‌های ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات در اختیار مجموعه‌های اجرایی، به‌ویژه رده‌های استانی و شهرستانی، قرار گرفت.

وی ادامه داد: کتابی که قرار است فردا رونمایی شود با عنوان «کوثرانه» برگرفته از بیانات شهید والامقام حاج قاسم سلیمانی است. ایشان در سخنان خود اقدامات انجام شده در ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات را اقدامی «کوثرانه» توصیف کرده بودند. این تعبیر در حدود پنج تا شش ماه پیش از شهادت ایشان و در یکی از جلسات تودیع و معارفه مطرح شد و بر همین اساس، عنوان این کتاب انتخاب شده است.

کرمی گفت: در این کتاب تلاش شده است تمامی پروژه‌های کوچک و بزرگ اجراشده در طول دو دهه فعالیت ستاد، همراه با عنوان پروژه، سال آغاز، سال پایان و توضیحات تکمیلی مورد نیاز، به‌صورت مستند ارائه شود. یکی از ویژگی‌های مهم این اثر ارائه تصویری جامع از گستره فعالیت ستاد در سطح کشور است؛ به‌گونه‌ای که دفاتر ستاد، مجموعه‌های استانی، شهرستانی، بخش‌ها و حتی روستا‌ها و اقداماتی که توسط فعالان این حوزه انجام شده، در فصول مختلف کتاب تشریح شده است.

وی بیان کرد: فصل‌بندی کتاب براساس هر یک از عتبات مقدسه انجام شده است. برای نمونه در فصل مربوط به نجف اشرف ابتدا مقدمه‌ای تاریخی درباره روند ساخت‌وساز و بازسازی در این عتبه مقدسه ارائه شده و سپس اقدامات انجام‌شده تا زمان حاضر تشریح شده است. این رویکرد به فعالان ستاد کمک می‌کند تا هنگام ارتباط با مردم، روند تاریخی و مستمر بازسازی عتبات را به‌درستی تبیین کنند؛ چراکه برخلاف تصور برخی، بازسازی عتبات عالیات محدود به دوره جمهوری اسلامی نبوده و حضور و نقش‌آفرینی مردم ایران در این حوزه، سابقه‌ای چندصدساله و مستمر دارد.

کرمی تصریح کرد: علاوه بر این، آمار دقیق و مستند از اقدامات بازسازی در کتاب ارائه شده که امکان بهره‌برداری یکسان از این اطلاعات را در سراسر کشور فراهم می‌کند. در کنار این اثر، کتاب‌های دیگری نیز منتشر شده است؛ از جمله کتاب «معمار حرم» که به تاریخچه شکل‌گیری ستاد بازسازی عتبات عالیات و نقش شهید حاج قاسم سلیمانی در تأسیس و هدایت آن می‌پردازد. همچنین، یک اثر داستانی با عنوان شهنواز به صورت رمان منتشر شده و ترجمه اردو آن نیز قرار است رونمایی شود.

وی اظهار کرد: ترجمه عربی کتاب «معمار حرم» و کتاب «خانه پدری» که پیش‌تر به آن اشاره شد نیز از دیگر آثار منتشر شده هستند. علاوه بر این، چند عنوان کتاب دیگر در دست تهیه قرار دارد که از جمله آنها می‌توان به اثری درباره لاغرسازی ستون‌های حرم مطهر امام حسین (ع) اشاره کرد که توسط هنرمندان و متخصصان استان کرمان انجام شده است. سایر آثار نیز به‌تدریج منتشر و اطلاع‌رسانی خواهند شد.

کرمی ادامه داد: در کنار فعالیت‌های مکتوب، مستندسازی تصویری نیز یکی دیگر از مأموریت‌های اصلی این مرکز است. تولید فیلم‌های مستند کوتاه و بلند در دستور کار قرار دارد. به عنوان نمونه، در جریان افتتاح و تحویل یکی از پروژه‌ها به آستان مقدس امیرالمؤمنین(ع)، حداقل ۱۰ مستند تولید شد که از شبکه‌های مختلف صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.

وی تصریح کرد: این روند در ادامه فعالیت‌های ستاد همچنان دنبال می‌شود و شامل انجام مصاحبه با اقشار مختلف از جمله موکب‌داران، هنرمندان، خادمان و تمامی افرادی است که نقش مؤثری در این اقدامات دارند. همزمان، تولید مستند‌های تصویری و انتشار کتاب‌ها به‌صورت موازی ادامه خواهد داشت. این موارد، به‌طور خلاصه، اهم برنامه‌ها و اقدامات مرکز پژوهش و نشر آثار ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات است که لازم بود به آن اشاره شود.