کارگاه تخصصی «وقف» در حوزه علمیه خواهران تهران برگزار شد


به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در ابتدای این کارگاه یک روزه، حجت‌الاسلام الهی‌زاده، مشاور نماینده ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه، ضمن گرامیداشت هفته وقف، با تبیین جایگاه وقف در قرآن و سیره اهل بیت(ع)، آن را مصداقی از شجره طیبه دانست و بیان کرد: حضرت زهرا(س) نخستین بانوی واقف در اسلام است که هفت باغی را که به ایشان هبه شده بود، وقف کردند و در طول تاریخ، همواره امامزادگان واقف یا متولی بودند و این نشان‌دهنده اهمیت و تأثیر وقف در حفظ ارزش‌ها و انسجام امت اسلامی است.



وی ضمن تشریح فواید و آثار وقف آن را موجب تقویت ایمان و رسوخ آن در قلوب و نیز تقویت عدالت اجتماعی دانست و تأکید کرد: جامعه بدون انفاق و وقف منقرض خواهد شد.



الهی‌زاده با تعریف وقف به عنوان عملی که در آن سرمایه اصل و ثابت است و از ثمره استفاده می‌شود، اظهار کرد: وقفی ارزشمند است که برای خدا باشد و چنین وقفی موجب تألیف قلوب خواهد شد.



در ادامه این کارگاه، کائینی، مشاور نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه، با تشریح تاریخچه وقف در اعصار گذشته و تلاش استعمار برای از بین بردن موقوفات و فرهنگ وقف، کارکردهای تاریخی وقف را به تفصیل شرح داد و گفت: در هر دوره از تاریخ وقف متولیانی داشته مانند قاضی‌القضات در دوره ایلخانان مغول و وزارت موقوفات در دوره صفوی.



وی افزود: این عمل خداپسندانه، کارکردهایی همچون تبدیل مالکیت خصوصی به مالکیت جمعی، عدم تمرکز و خودگردانی در مال موقوفه براساس شروط واقف تحت نظارت حاکم شرع و بدون ادغام در دولت، مشارکت مردم در امور دینی و اجتماعی، پشتوانه بودن وقف برای گسترش پژوهش‌های علمی و گسترش بهداشت و درمان، حفظ استقلال حوزه علمیه دارد که موجب شده است استعمار برای از بین بردن فرهنگ وقف تلاش کرده و اقداماتی همچون استقرار اصلاحات ارضی انگلیسی‌ها در دوره پهلوی از جمله این تلاش‌ها بوده است لذا در دوره پهلوی بسیاری از موقوفات تخریب یا وقفیت خود را از دست داد و دربار پهلوی سیاست‌های ظالمانه‌ای را در موقوفات اعمال کرد و آن ها به ایادی خود واگذار کرد. اما به برکت انقلاب اسلامی وقف و اموال موقوفه احیا شد.



سرپرست سازمان اوقاف، در جمع طلاب و اساتید حوزه خواهران همچنین، با تشریح نقش بانوان در حفظ و ترویج فرهنگ وقف در دوره‌های تاریخی، بیان کرد: بررسی وضعیت وقف در دوره قاجار نشان می‌دهد از زنان طبقه بالای اجتماع در دوره قاجار موقوفات فراوانی ثبت شده است که نشان‌دهنده حضور فعال ایشان در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی آن دوره است.



وی در ادامه با توصیف وقف‌های نوین تأکید کرد: با توسعه فرهنگ وقف در جامعه و ازدیاد موقوفات با نیات جدید بر مبنای نیازهای روز جامعه، جهت‌گیری و کارکردهای وقف متفاوت خواهد بود.



یادآور می‌شود، این کارگاه یک روزه تا عصر امروز،  سوم دی‌ماه و با حضور حجت‌الاسلام رازینی، مشاور عالی نماینده ولی فقیه و سرپرست سازمان اوقاف و رئیس هیت فقهی حقوقی سازمان ادامه خواهد داشت.