به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در سالی که گذشت از سوی سازمانها و نهادهای مختلف قرآنی وعدههایی داده شد که برخی از آنها عملیاتی شد و برخی دیگر نیز بنا به دلایلی و برخلاف میل مسئول وعدهدهنده به خط پایان اجرایی شدن نرسیدند که در ادامه به گوشهای از آنها اشاره خواهد شد:
جشنواره نشریات قرآنی
روز هفتم خردادماه از سوی اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور اعلام شد که اولین جشنواره نشریات قرآنی کشور همزمان با ماه مبارک رمضان برگزار خواهد شد، آخرین مهلت فراخوان آثار به این جشنواره 10 تیرماه اعلام شده بود، همچنین در این خبر در مورد نحوه ارسال آثار و داوریها نیز اطلاعاتی ارائه شده بود. اما به دلیل آن چه که درخواست مؤسسات برای ارائه کردن نشریههایی که در نوبت انتشار بودند، اعلام شد، این جشنواره برگزار نشد. قرار است تیرماه سال آینده این جشنواره برگزار شود، البته مسئولان اتحادیه گفتهاند که «آرشیو نشریات جمعآوری شده است و پس از کامل شدن این آرشیو از نشریات برگزیده تجلیل خواهد شد، با این همه امسال چنین جشنوارهای برگزار نشد».
جشنوارهای که قرار بود بینالمللی شود
برگزاری جشنواره «قرآن مدهامتان» آن هم در سطح بینالمللی یکی دیگر از وعدههای داده شده در سال 1392 بود که البته عملیاتی نشد. در مراسم اختتامیه هشتمین دوره جشنواره قرآنی مدهامتان که 23 آذرماه 1391 در اهواز برگزار شد، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم قول بینالمللی شدن آن را داد، اما نهتنها این جشنواره بینالمللی نشد؛ بلکه حتی در سطح ملی نیز برگزار نشد. مسئولان برگزارکننده این جشنواره کمبود بودجه را عامل اصلی و تنها عامل برگزار نشدن آن اعلام کردند.
همایش دوسالانه تجلیل از خادمان وزارت بهداشت
بر اساس برنامه اعلامی، مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید آبانماه سال 1392 دومین همایش دو سالانه تجلیل از خادمان قرآنی فعال در دانشگاههای علوم پزشکی کشور و وزارت بهداشت را برگزار میکرد، اما برگزاری این همایش چند بار به تعویق افتاد و هر بار شاهد برگزار نشدن آن بودیم، این همایش در نهایت در سال 92 برگزار نشد و باید به امید برگزاری آن در سال 93 نشست.
پردیس قرآنی و مشکلات راهاندازی آن
سازمان قرآن و عترت بسیج محمدرسولالله(ص) تهران که حدود یک سال و نیم از راهاندازی آن میگذرد، خدمات قرآنی زیادی را به جامعه قرآنی ارائه داده است، اما یکی از وعدههایی که توسط مسئولان این نهاد داده شد، راهاندازی پردیس قرآنی در تهران بود که با گذشت بیش از یک سال از راهاندازی این مرکز هیچ حرکتی عملیاتی برای راهاندازی این پردیس صورت نگرفته است، البته مسئولان این نهاد از آغاز طرح مطالعاتی بوستان قرآنی صحبت کردهاند.
روز شنبه، هفتم دیماه رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ با تأکید بر اینکه احداث پردیسهای قرآنی یکی از وظایف و اهداف این سازمان عنوان شده است، گفت: کار احداث این پردیسها در انتظار واگذاری زمین است. این نهاد در مورد تأسیس مکتبخانهها و مهدهای قرآنی نیز وعدههای ارائه داد که این برنامهها در حال پیگیری است.
مسابقات بینالمللی قرآن سازمان بهزیستی و جلسات بیپایان هماهنگیها
سازمان بهزیستی کل کشور چند سالی است که خبر از برگزار کردن مسابقات بینالمللی قرآن ویژه معلولان یا به قول خودشان همان مسابقات پارالمپیک قرآنی میدهند، اما هر سال بنابه دلایلی این کار عملیاتی نمیشود، مسئولان فرهنگی بهزیستی در مورد این قضیه به بحث زمانبر بودن مذاکرات با برخی نهادها و سازمانهایی که کارهای هماهنگی را انجام میدهند، اشاره میکنند؛ بحث برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن سازمان بهزیستی دو سال پیش توسط حجتالاسلام والمسلمین علی پهلوان، مدیرکل فرهنگی سابق سازمان بهزیستی مطرح شد.
شمسهای که معلوم نشد صدهزار نفری شد یا نه
جشنواره شمسه قرآنی در دورههای اول و دوم خود با قدرت تمام پیش رفت و در زمانهای مقرر برگزار شد، اما با تغییرات به عمل آمده در شهرداری میزبان این مسابقات، در سال 92 برگزاری آن با مشکلاتی همراه شد، مسئولان برگزاری این جشنواره در مراسم اختتامیه دومین دوره از تلاشهای خود برای جذب بیش از 100 هزار نفر در سومین دوره خبر دادند که این وعده عملیاتی نشد و رویکرد و اهداف جشنواره نیز به گونهای شد که کیفیت جای کمیت را گرفت. علاوه بر این در دورههای گذشته تا اواخر بهمنماه مرحله نهایی این مسابقات برگزار میشد، اما امسال هنوز خبری از برگزاری مرحله نهایی نشده است.
مشکلات بیپایان بیمه فعالان قرآنی
مدیرعامل اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور اواسط سال 92 با اشاره به تلاشهای انجام شده برای حل مشکل بیمه فعالان قرآنی که چندی بود متوقف شده بود، کمبود اعتبارات را عامل این توقف دانست. «اتحادیه قسمتی از پروسه بیمه فعالان قرآنی در اخذ مدارک و تایید آنها را از سوی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر عهده دارد و پس از جمعآوری و تأیید مدارک، اتحادیه آن را دراختیار صندوق قرار داده است و با تایید و تعامل با سازمان تامین اجتماعی افراد واجد شرایط را معرفی و نامه تاییدیه را به استانها ارسال میکند.
در ماههای اخیر و پس از برخی تغییر و تحولات در کشور، شاهد اختلاف بین صندوق هنرمندان و نویسندگان و سازمان تامین اجتماعی به دلیل مسائل مالی و اعتباری بودهایم. در این میان با پیگیریهای اتحادیه و دیگر نهادهای درگیر در این موضوع مقرر شد که این مشکل تا پایان آذرماه حل شود، اما چنین چیزی انجام نشد. مسئولان ذیربط قول داده بودند که کار بیمه فعالان قرآنی از ابتدای آذرماه آغاز شود، اما علیرغم این تعهدات هنوز مشکل برجای خود باقی است». اینها همه گوشههایی از گفتوگوی حسن محمدی با خبرگزاری ایکنا بود، با وجود این مسائل، به هر حل محقق نشدن وضعیت بیمه فعالان قرآنی یکی دیگر از وعدههایی بود که داده شد، اما عملیاتی نشد.
بودجه فعالیتهای قرآنی و سرنوشت آن
بحث بودجه فعالیتهای قرآنی در سال 92 یکی دیگر از وعدههایی بود که نمایندگان ملت با ارائه آن موجبات خوشحالی جامعه قرآنی را فراهم آوردند، اما در نهایت 3/3 درصد رقمی که در ابتدا پیشنهاد شده بود، محقق شد. برای سال 92 ابتدا 300 میلیارد تومان بودجه فعالیتهای قرآنی در نظر گرفته شد که با تلاشهای فراکسیون قرآن و عترت 300 میلیارد تومان دیگر برای بحث تقویت حفاظ قرآنی به آن اضافه شد، ولی در نهایت نزدیک به 20 میلیارد تومان از این بودجه اختصاص داده شد. حجتالاسلام والمسلمین سعید دسمی، معاون تربیت و آموزش بسیج مستضعفین کشور در مراسم افتتاحیه مسابقات سراسری قرآن کریم بسیج در سال 1390 از تلاش برای تربیت پنج میلیون حافظ قرآن کریم در یک بازه زمانی مشخص به همت این نهاد خبر داد که سهم هر سال در این طرح چیزی نزدیک به 300 هزار نفر برآورد شده بود، اما هیچ خبری از اینکه این تعداد حافظ قرآن کریم تربیت شدهاند یا نه به بیرون درز پیدا نکرد.
بدون شک با یک جستوجوی ساده در خبرهای منتشر شده در سال 1392 میتوان نمونههای یگری از وعدهای داده شده که به دلایل مختلف اجرایی نشدند را لیست کرد، اما موارد مطرح شده مهمترین وعدههایی بودند که رنگ اجرا به خود ندیدند.
خبرگزاری ایکنا آماده دریافت و انتشار پاسخ نهادهایی است که نام آنها در این گزارش ذکر شده است.