پایان کنفرانس بین‌المللی «تحول در علوم فقهی» با تأکید بر وحدت اسلامی در عمان

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی «مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی»، این کنفرانس با حضور اندیشمندان و نخبگان جهان اسلام از جمله «آیت‌الله شیخ محسن اراکی»، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، روز چهارشنبه، 20 فروردین‌ماه، با قرائت بیانیه پایانی به کار خود پایان داد.
سالم بن هلال الخروصی، مشاور وزیر اوقاف و امور دینی عمان در سخنانی در مراسم اختتامیه تاکید کرد: این کنفرانس این پیام را به جهانیان ابلاغ کرد که ارزش‌هایی مثل آزادی، مساوات، رحمت، عدل، کرامت و خیر برای عامه مردم است و این از آموزه‌های شریعت اسلامی، سیره شریف نبوی و قرآن کریم است.
وی افزود: از مهم‌ترین اهداف برگزاری این کنفرانس، دعوت مسلمانان به وحدت و همکاری و همیاری با یکدیگر است، آن‌چنان که خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: «إنما المؤمنون إخوة فأصلحوا بین أخویکم» لذا این امر، تکلیفی واجب است.
وی در ادامه بیانیه پایانی این اجلاس را در 9 بند قرائت کرد که مفاد آن به قرار زیر است:
1 – «اشتراکات انسانی»، ارزش‌های انسانی موجود در همه ادیان، تمدن‌ها و مدارس فکری است که پاسخگوی نیازهای فطری انسان است و آن عبارت است از برقراری عدالت، انصاف، تحقق آزادی و کرامت انسانی که در همه ادیان، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها مشترک است.
2 -  با توجه به آیه شریفه «یا ایها الناس انا خلقناکم من ذکر وانثى وجعلناکم شعوباً وقبائل لتعارفوا» مسلمانان جهان با توجه شریعت خود این اساس قرآنی را سرلوحه اعمال خویش قرار دهند.
3 ـ  در این کنفرانس، بحث فقه مشترکات انسانی نزد علمای اسلام و نظرگاه اجتهادی ایشان، بر اساس شرایط زمانی و مکانی مطرح گردید که باید در بررسی نظرات، فتواها و نگاشته‌های فقهی آنان مدنظر قرار گیرد و نظر فقهی در سایه تأثیرات زمانی و مکانی و بازخوانی اصطلاحات شرعی وابسته به مشترکات انسانی و تعمیق آن مورد اجماع قرار گرفت.
4 – توسعه مشترکات بین علمای مذاهب مختلف فقهی برای از بین بردن بن‌بست‌های فکری و تلاش برای نزدیکی دیدگاه‌ها و تبادل نظرات در زمینه فقهی و تلاش گروهی برای دستیابی به مشترکات انسانی مورد اتفاق.
5 – تأکید بر ارزش‌هایی مانند آزادی، مساوات، رحمت، عدل، آشنایی با یکدیگر، کرامت و خیرخواهی که در قرآن کریم و سیره شریف نبوی بدان اشاره شده و بازگشت به این ارزش‌ها برای رسیدن به حقوق مشترک انسانی.
6 – کشور عمان از آموزه‌های رسول اکرم(ص) و تطبیق آن در زمینه حقوق انسانی بهره گرفت، لذا از همه سازمان‌های بین‌المللی در جهان نیز می‌خواهد این پیام را محقق سازند.
7 – نهادینه‌سازی مبانی حقوق انسانی از هر اندیشه، قومیت، نژاد و دین بر اساس تأکیدات شریعت اسلامی مبنی بر پاسداری از کلیات پنج‌گانه یعنی حق دین، نفس، عرض، مال و احیای ارزش‌های اخلاقی و گنجاندن ماده‌ای بر اساس آن در برنامه‌های مدارس و دانشگاه‌ها و همچنین رسانه‌ها که از مهم‌ترین این برنامه‌ها آموزش ادب اختلاف و پذیرفتن یکدیگر است.
8 – رویارویی با جریان‌های تنش‌زا و تفرقه‌افکن در روابط بین مسلمانان و روابط آنان با جهان که این امر با نشر و گسترش ارزش‌های قرآنی از جمله آزادی، کرامت، شناخت یکدیگر و خیرخواهی برای عامه مردم محقق می‌شود.
9 – دعوت به وحدت بین مسلمانان و همکاری، همیاری و همبستگی ایشان، بر اساس آیه قرآنی «انما المؤمنون اخوة فاصلحوا بین اخویکم» همکاری مسلمانان با یکدیگر تکلیف و واجبی است که منافع و بهره‌های فراوان برای مسلمانان خواهد داشت.
لازم به ذکر است این کنفرانس با حضور 150 اندیشمند از 24 کشور جهان در مدت 4 روز کاری برگزار شد و 10 شبکه ماهواره‌ای و 50 خبرنگار از کشورهای مختلف جهان به پوشش خبری کنفرانس پرداختند.