داوود السیدی، پژوهشگر دینی سنگالی و عضو جمعیت شیعیان آفریقا، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب گفت: پیش از این شیعیان در سنگال فعالیت زیادی نداشتند ولی با حضور علاقهمندان به مکتب اهل بیت(ع) در قم و ادامه تحصیلات حوزوی، این روند تغییر یافته است چراکه فارغالتحصیلان پس از بازگشت به سنگال با راهاندازی انجمنها و گروههای شیعی، سعی میکنند تا این مذهب را به شهروندان معرفی کنند.
السیدی با اشاره به تاسیس انجمن «سفینهالنجاة» توسط شیعیان سنگال، عنوان کرد: این انجمن نخستینبار توسط دانشجویان سنگالی مقیم قم تاسیس شد ولی کمکم فعالیتش را گسترش داد و در حال حاضر، اعضای این انجمن در ایام حضور در سنگال به کار تبلیغ و معرفی تشیع در میان شهروندان مشغول هستند.
السیدی با تاکید بر اینکه در سنگال گروههای مختلف اسلامی بدون مشکل در کنار هم زندگی میکنند، بیان کرد: در سنگال گروههای مذهبی زیادی وجود دارد که اغلب آنها طریقتهای صوفی هستند و خوشبختانه همه این طریقتها، دید مثبتی نسبت به آموزههای تشیع دارند و بههمین دلیل در امر تبلیغ و برگزاری مراسم در ایام مختلف بهویژه ماه رمضان مانعی وجود ندارد.
این پژوهشگر دینی اضافه کرد: در سنگال نیز همانند دیگر کشورهای اسلامی، ماه مبارک رمضان از اهمیت خاصی برخوردار است. طی این ماه، گروهها و مذاهب اسلامی برنامههای ویژهای در شهرهای مختلف برگزار میکنند که میتوان به قرائت دستهجمعی قرآنکریم و ضیافت افطار اشاره کرد.
وی در ادامه سخنانش به آداب و رسوم مردم سنگال طی ماه رمضان اشاره کرد و گفت: این ماه در میان مردم سنگال، فرصتی برای دورهم جمع شدن افراد مختلف یک خانواده است. در سنگال خانواده مفهومی گستردهتر از پدر، مادر، برادر و خواهر دارد. در ماه رمضان همه خویشاوندان دور و نزدیک بخشی از خانواده به شمار میروند و همین امر باعث میشود که میهمانیهای افطاری در کشورمان بسیار پرجمعیت برگزار شود.
السیدی ادامه داد: در مراسم افطار در سنگال سعی بر این است که ضمن دعوت از خانوادههای بیبضاعت، سنت برادری اسلامی حفظ شود و مسلمانان روحیه همبستگی و انسجام را تقویت کنند. رسم بر این است که غذای تهیهشده برای افطار بر روی یک سفره سفید چیده میشود و اگر میهمان دعوتشده نیاز به کمک داشته باشد، به هنگام خداحافظی، در یک ظرف به وی، خرما و شیرینی هم اعطا شود.
این پژوهشگر شیعه با بیان اینکه 95 درصد مردم سنگال مسلمان هستند، تاکید کرد: علیرغم اینکه دولت سنگال، دولتی لائیک است ولی به دلیل اینکه اکثریت جمعیت را مسلمانان تشکیل میدهند، به همین دلیل در ماه رمضان، اغلب رستورانها تا قبل از افطار تعطیل هستند. شهروندان غیرمسلمان هم برای احترام گذاشتن به مسلمانان، سعی میکنند تا از انجام رفتارهایی که باعث رنجشخاطر پیروان اسلام شود خودداری کنند.
وی در پایان گفت: ماه رمضان در سنگال فقط فرصتی برای روزه گرفتن نیست بلکه موقعیتی مناسب برای شهروندانی است که ضمن حضور در مساجد، اقامه نماز جماعت و قرائت قرآن، از نزدیک از مشکلات یکدیگر باخبر شوند. مساجد سنگال در نماز مغرب لبریز از جمعیت میشود و بسیاری از شهروندان نیز پس از افطار در مراسم دعا و تلاوت کلام الهی در مساجد حضور پیدا میکنند؛ این رفتوآمد در مساجد نیز راه را برای تقویت برادری دینی میان طریقتهای مختلف هموار میکند.